Kişisel verilerle ilgili sızıntının kaynağı belli!

Olaylar
Dün, ABD merkezli haber ajansı Associated Press’de (AP) yer alan habere göre, bilgisayar korsanlarının 50 milyona yakın Türk vatandaşının kişisel bilgilerini çalmış ve bu bilgileri internette ya...
EMOJİLE

Dün, ABD merkezli haber ajansı Associated Press’de (AP) yer alan habere göre, bilgisayar korsanlarının 50 milyona yakın Türk vatandaşının kişisel bilgilerini çalmış ve bu bilgileri internette yayınlamıştı.

Aynı haberde internete yüklenen 6.6 GB’lık veride 49 milyon 611 bin 709 Türk vatandaşının TC kimlik numarası, ad-soyad, anne- baba adı, cinsiyet, doğum tarihi, doğum yeri ve açık adres gibi kimlik bilgileri yer aldığı bilgisine yer verilmişti.

AP, yaptığı açıklamada sorguladığı 10 TC kimlik numarasından 8’inin verilerle uyuştuğunu duyurmuştu.

Veri tabanını ele geçiren bilgisayar korsanlarının kullandığı bilgisayarların sunucularının Romanya’da olduğu gözüküyor. Verilerin yüklendiği internet sitesinin web alanının ise İzlanda’dan alındığı belirlendi.

BAKAN BOZDAĞ’DAN SIZINTI AÇIKLAMASI

50 milyon Türk vatandaşının kimlik bilgilerinin çalındığı yönündeki iddiaları değerlendiren Bozdağ, şunları kaydetti:

“Nereden sızdı, nasıl sızdı bilmiyorum ama rakamlara baktığınızda 50 milyon civarında, bu Türkiye’de seçmen sayısına yakın bir rakam. Bildiğiniz gibi YSK seçmenlere ilişkin bilgileri partilerle de paylaşıyor. Bu nereden sızdı, nasıl sızdı bunun araştırılması lazım, tahkik edilmesi lazım, üzerinde durulması lazım. Öyle zannediyorum ki dün bu haberlerin çıkmasının ardından gerekli tahkikat, hem adli boyutuyla hem idari boyutuyla başlatılmıştır. Gereği de yapılacaktır. Bildiğiniz gibi Türkiye kişisel verileri korumayı ilk defa anayasal bir hak olarak düzenledi ve Anayasa’nın 20. maddesine bunu koydu. Geçtiğimiz günlerde Meclis’te kabul edilen Kişisel Verileri Koruma Kanunu’yla da kişisel verilerin korunmasına ilişkin son derece önemli kurallar ve ilkeler koyduk.

Bundan sonra kişisel verilerin işlenmesi belli bir kural çerçevesinde yapılacak; kişisel verilerin el değiştirmesi, başka yerlere aktarılması temelde yasaklandı. Bunun istisnaları da Kişisel Verileri Koruma Kurulu’nun kararı ve kanunda sadece yazmış olması gibi sıkı kurallara bağlandı. Bunu ihlal edenlerle ilgili de ceza yaptırımları arttırıldı. Vatandaşlar kendi kişisel verileriyle ilgili her şeyi öğrenme hakkını elde etmiş oldu. İlk defa bir kişisel veri sorumlusu tayin edilerek vatandaşlara bir de muhatap gösterildi.

Her bakanlık, her kurum kişisel veri sorumlusunu da atayacak. Bu kişisel veri sorumlusu o konuda kişisel verilere ilişkin sorusu olan, şikayeti olan vatandaşlarımıza cevap verecek ve kişisel verilerle ilgili idari yaptırım uygulayacak. Suç olan kısım girdiği zaman cumhuriyet savcılıklarımız soruşturma yapacaklar, yargıya intikal ettiğinde de mahkemeler yargılama sonrası suçu sabit görürse cezai yaptırıma karar verecektir.

Türkiye’de bu anlamda büyük bir devrim yapılmıştır. Bütün vatandaşlarımızın bundan emin olmasını istiyorum. Bundan sonraki süreçte bütün kurumlar, sadece kamu kurumlarını kastetmiyorum. Tüzel kişiler de gerçek kişiler de kişisel veriler konusunda daha fazla yükümlülük altına girmiştir. Kişisel veriler gerçek anlamda korumaya kavuşmuştur.”-Star