Başbakan’dan “Hollywood” Açılımı

Medya
Ünlü Hollywood yıldızı Nicolas Cage, Hayalet Sürücü 2 filminin bazı bölümlerini Kapadokya’da çekmişti Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla, Kültür ve Turizm Bakanlığı 2012 bütçesin...
EMOJİLE

Ünlü Hollywood yıldızı Nicolas Cage, Hayalet Sürücü 2 filminin bazı bölümlerini Kapadokya’da çekmişti

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla, Kültür ve Turizm Bakanlığı 2012 bütçesine, yabancı film yapımcıları için teşvik ekledi. 3 milyon TL ödenek ayrılan bu uygulamayla Türkiye’nin tanıtımına katkı sağlanması ve film sektörünün geliştirilmesi amaçlanıyor. 2012’de uygulamaya geçecek olan teşvikle birlikte ABD ve Hindistan’dan birçok ünlü yapım şirketinin Türkiye’de film çekmek için talepte bulunması bekleniyor. İtalya, Almanya ve Fransa tarafından yıllardır uygulanan sistemin Türkiye’de uygulanması için bizzat Erdoğan’ın talimat verdiği öğrenildi. Avrupa’da uygulanan sistemde, yapımcılara yüzde 20-45’lere varan teşvik veriliyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın da başlarda yüzde 20 olarak belirleyeceği teşvik uygulamasını zamana yayarak genişleteceği öğrenildi.

Bakanlık, ilk olarak yurtdışında Hollywood ve Bollywood sektöründeki film yapım şirketlerine Türkiye’de uygulamaya konulacak teşvik sistemine ilişkin tanıtım yapacak. Sisteme göre, yabancı film yapımcılarına Türkiye’de, film çekmeleri karşılığında teşvik devreye girecek.

Teşvik veriliyor

Yabancı film yapımcıları, öncelikle bakanlığa başvurarak, Türkiye’de çekmek istedikleri filmin içeriğine ilişkin bilgilendirmede bulunacak. Bakanlık, filmdeki Türkiye’nin tanıtımına yönelik unsurları inceleyerek, filme teşvik verilip verilmeyeceğine karar verecek. Bakanlık oluru olan yabancı film yapımcıları, film bütçesinin belirli bir oranını Kültür ve Turizm Bakanlığı bütçesinden karşılayacak.