Diziler Meclis Gündeminde

Medya
Aslıhan Aydın’ın haberi    Müstehcenlik, şiddet ve çarpık ilişkilerin konu edindiği dizilerle ilgili halktan gelen şikâyetler milletvekillerinin de gündemindeydi. AK Parti Ş...
EMOJİLE

Aslıhan Aydın’ın haberi   

Müstehcenlik, şiddet ve çarpık ilişkilerin konu edindiği dizilerle ilgili halktan gelen şikâyetler milletvekillerinin de gündemindeydi.

AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Zeynep Karahan Uslu başkanlığında ilk toplantısını gerçekleştiren Toplumsal Cinsiyet Eşitliğinde Medyanın Rolü Alt Komisyonu dizilerin topluma etkilerini tartıştı.

TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu bünyesinde oluşturulan ‘Toplumsal Cinsiyet Eşitliğinde Medyanın Rolü Alt Komisyonu dün toplandı. Komisyon üyelerine bilgi veren RTÜK Başkanı Davut Dursun, yayıncıların dizilere konu seçimleri ile ilgili yaklaşımlarını anlattı. Dursun, Türk izleyicisinin birinci sırada şiddet, ikinci sırada cinsellik izlediğini belirterek, "Bir dizide tecavüz sahnesi varsa biz ona ilişkin müeyyide uygularız ama ‘bunu yayından kaldırın’ diyemeyiz. Bunu dediğimiz zaman sansür olur, bunu da yapamayız." dedi. Dursun, SETA’nın algı araştırmasına göre, dizilerde ele alınan konuların boşanma oranını yükselttiğini, aile yapısının bozulmasına sebep olduğunu dile getirdi. Prof. Dr. Dursun, dizilerde "nikâhsız yaşamın sunulduğu, çocuk sahibi olmak için aile kurmak gerekmediği” algısının sunulduğunu ifade ederek, "Bu diziler, önce konuyu sıradanlaştırıyor, sürekli izlediğinizde meşrulaştırıyor, sonra ‘doğru olabilir, nikâhsız çocuklar olabilir’ deniliyor; belli bir aşamadan sonra ise tavsiye edilebilir noktaya geliniyor." diye konuştu. Alt Komisyon Başkanı Zeynep Karahan Uslu da "Fatmagül’ün Suçu Ne?" dizisindeki tecavüz sahnesinin, en çok izlenen videolar arasında birinci olduğunu söyledi. Yapılan bir çalışmaya göre, 8 dizide, karısının kız kardeşi ile gayrimeşru ilişki yaşayan eş modelinin olduğunu ifade eden Uslu, "Bunu hangi değer yargısına sokarsanız sokun, insana ve kadın onuruna aykırı, incitici bir temadır." yorumunu yaptı.

Yayıncılar: İzlenmek için başka çaremiz yok

Dursun, 2010’da yapılan bir araştırmaya göre, kadınların diziler içerisinde en çok izledikleri 2. dizinin "Fatmagül’ün Suçu Ne?" dizisi olduğunu hatırlattı. Dursun, bazı dizilerde marjinal konuların ele alınmasının kadını küçük düşürebileceğini söyleyerek, çarpık ilişkilere dayalı hususların dizi konusu yapılmasının mahzurları üzerinde konuşulduğu zaman yayıncıların, ‘İzlenmek için başka çaremiz yok.’ dediklerini anlattı. AK Parti Gümüşhane Milletvekili Kemalettin Aydın ise Dursun’un "Yayıncılar, ‘başka türlü satmıyor’ sözlerini savunma mekanizması olarak sunmasının kendisini yaraladığını ve endişelerini derinleştirdiğini belirtti. Aydın, "Uyuşturucu satıcısı da o zaman ‘bu pazar, ben bunu satmak zorundayım.’ diyebilir." diye konuştu.

İnternet Kurulu Başkanı Serhat Özeren, Türkiye’de 35 milyon internet kullanıcısı olduğunu söyledi. Özeren, bugüne kadar güvenli internete 45 bin başvuru yapıldığını anlattı.

RTÜK başkanından Türk televizyonlarına Cosby Ailesi önerisi

RTÜK Başkanı Davut Dursun, yapımcıların ticari kaygılarla aileye yönelik, ahlaki değerlerin korunduğu diziler çekmediğini söyledi. Dursun, Amerika’da örneğinin görüldüğü şekilde, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın maddi destekle bu tip diziler çektirebileceği tavsiyesinde bulundu. Amerika’da, bozulan aile yapısının ve nüfus oranının azalmasının önüne geçilmesi için bir dönem kalabalık, mutlu, dindar aile profillerinin yansıtıldığı diziler, devlet politikası olarak çekilmiş ve yaygınlaştırılmıştı. Bu kapsamda ilk akla gelen dizilerin başında ise Cosby Ailesi geliyor. Çocuklarının kötü alışkanlıklara sahip olmadığı, anne-babanın uyum içinde, neşe ile yaşadığı bir aile olan Cosby Ailesi, Türkiye’de gösterilmişti.

Zaman