Reyting Ölçümü İptal, Ara Formül Aranıyor

Medya
Bugünden itibaren kanalların reytingleri ölçülmeyecek. Eylül 2012’de faaliyete geçmesi için anlaşma yapılan TNS’nin daha erken bir tarihte reyting ölçümüne başlaması planlanıyor. Televizyo...
EMOJİLE

Bugünden itibaren kanalların reytingleri ölçülmeyecek. Eylül 2012’de faaliyete geçmesi için anlaşma yapılan TNS’nin daha erken bir tarihte reyting ölçümüne başlaması planlanıyor.

Televizyonların izlenme oranlarının tespitinde usulsüzlük iddiasıyla başlatılan operasyon sürerken, medya kuruluşları AGB’ye yaptırdıkları reyting ölçümlerini durdurdu. Televizyon İzleme Araştırma Komitesi de (TİAK), AGB’yle olan anlaşmasını iptal etti. Bugünden itibaren TV kanallarının izlenme oranları ölçülmeyecek. TİAK Yönetim Kurulu Başkanı Hidayet Karaca imzasıyla yayımlanan iki maddelik bildiride, "Yeni dönemde TV izleme ölçümü için sözleşme imzalanmış bulunan TNS şirketi ile çalışmaların yürütülmesine karar verilmiştir." denildi.
 
Televizyonların izlenme oranlarının (reyting) tespitinde usulsüzlük iddiasıyla başlatılan operasyon sürerken, medya kuruluşları AGB’ye yaptırdıkları reyting ölçümlerini durdurdu. Televizyon İzleme Araştırma Komitesi (TİAK), daha önce AGB’yle anlaşmasını Eylül 2012 itibarıyla bitireceğini açıklamıştı. Ancak polisin operasyonu üzerine sözleşme erken feshedildi. Bugünden itibaren TV kanallarının izlenme oranları ölçülmeyecek. Reyting ölçümlerinin nasıl yapılacağı ve bugünden sonra nasıl bir yol izleneceğiyle ilgili olarak TİAK Genel Müdürü Dursun Güleryüz, "Yeni bir data üretimi için biraz süreye ihtiyacımız var. TNS ile olan anlaşmamız Eylül 2012’de devreye girecekti. Bunu biraz öne çekmek için de çalışma yapıyoruz. Fakat bu aradaki belirsizliği gidermek için TİAK Yönetim Kurulu önümüzdeki hafta toplanacak ve bir yol belirlenecek." dedi. Konuyu internet sitesine taşıyan TİAK ayrıca Yönetim Kurulu Başkanı Hidayet Karaca imzasıyla iki maddelik bir de bildiri yayımladı. Bildiride; "Son zamanlarda kamuoyu gündemine gelen TV ölçüm sistemindeki deneklerin deşifre olduğu ve manipülasyon yapıldığı iddiaları savcılık kararıyla araştırılma konusu olmuş, panelde aktif bulunan 2.224 haneden halen 1.110 tanesinin adres bilgilerinin sızdığının tespit edildiği bilgisi TİAK’a ulaşmıştır. Bu çerçevede reklam pastasının dağıtılmasına esas teşkil eden ve NAM AŞ (AGB) tarafından yürütülen bu ölçüm sisteminin güvenirliği ortadan kalkmıştır. TİAK Yönetim Kurulu, NAM AŞ (AGB) tarafından yürütülen ve manipüle edildiği iddia edilen ölçüm sisteminin 20 Aralık 2011 tarihi (bugün) itibarıyla durdurulması kararı almıştır. Yeni dönemde TV izleme ölçümü için sözleşme imzalanmış bulunan TNS Piyasa Araştırma ve Danışmanlık Ticaret AŞ ile bu süreçten etkilenmeden çalışmaların yürütülmesine oybirliğiyle karar verilmiştir." denildi.
 

Zaman