Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Özürlü ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü ve Ankara Üniversitesi Yaşlılık Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi işbirliği ile 20-21 Mart 2012 tarihleri arasında Ankara Balgat Litai Otel’de düzenlenen “Kuşaklararası Dayanışma ve Aktif Yaşlanma Sempozyumu” Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Sayın Fatma Şahin ve Ankara Üniversitesi Rektörü Sayın Prof.Dr.Cemal Taluğ’un katılımı ile başladı.
“Kuşaklararası Dayanışma ve Aktif Yaşlanma Sempozyumu” saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ve Başbakanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın Yaşlılara Saygı Haftası ve sempozyum münasebetiyle yayınladığı mesajın okunması ile başladı.
Sempozyumun açılış konuşmaları, Ankara Üniversitesi Yaşlılık Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof.Dr.Emine Özmete’nin konuşması ile başladı. Yaşlılara saygı haftasını kutlayarak sözüne başlayan Sayın Özmete, yaşlıların, toplumsal yapıda incinebilirliği en hassas gruplardan biri olduğunu vurguladı. Yaşlılar için yaşamın kolaylaştırılması görevinin bireyden topluma ve kurumlara kadar herkesin görevi olduğunu ifade etti.
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Özürlü ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Sayın Dr.Aylin Çiftçi açılış konuşmasında Genel Müdürlüğün Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı çatısı altında kurulması ile yaşlılığın ilk kez bir Bakanlık çatısı altında bulduğunu belirtti. Yeni yapılanma sonrasında 2012 yılının AB tarafından ilan edilen “Aktif Yaşlanma ve Kuşaklararası Dayanışma Yılı” olmasının da vesilesiyle bu yıl içerisinde yaşlılık politikasının belirlenmesi için yoğun çalışmaya başladıklarını ifade eden Sayın Çiftçi, yaşlılara sunulan tüm hizmetlerin yeniden elden geçmesi gerektiğini vurguladı. Sempozyum’un bu konuda önemli katkıları olacağını vurgulayan Sayın Çiftçi “Sempozyum vesilesiyle bizim için eylem planımız da ortaya çıkmış olacak. Bundan sonra yaşlılık konusundaki çalışma modelleri bu toplantıyla da belirlenmiş olacak. Toplantıda yaşlılıkla ilgili bakımdan tedavi ve rehabilitasyona, kuşaklararası dayanışmadan yaşlıların sosyal haklarına bu alandaki tüm konular ele alınmış olacak” dedi. Kurum ziyaretlerinde yaşlıların en büyük sorun olarak şikayet ettikleri hususun yakınlarına duydukları özlem olduğunu vurguladı.
Açılış konuşmaları Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sayın Cemal Taluğ’un konuşmasıyla devam etti. Dünya üzerinde şu anda 650 milyon yaşlının bulunduğunu belirten Sayın Taluğ, 2050 yılında bu sayının 2 milyara ulaşacağını vurguladı ve 21. yüzyılda yaşlanmanın gündeme alınması gereken çok önemli bir konu olduğunu ifade etti. 60 yaş üzeri nüfusun 15 yaş altı çocuk nüfusunun giderek üzerine çıkmaya başladığını vurguladı ve aktif, üretken, sağlıklı ve bağımsız bir yaşlı nüfusun hedeflemesi gerektiğini söyledi.
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Özürlü ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nce hazırlanan “Bir Şarkıdır Yaşlılık” konulu kısa film gösteriminin ardından kürsüye çıkan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Sayın Fatma Şahin, Bakanlık olarak yaşlılık konusunu çok önemsediklerini ifade ederek bu alanda enerji sarfeden herkese çok teşekkür etti. Konuşmasına Afganistan’daki 12 şehidimizi rahmetle anrak başlayan Sayın Şahin, “Filmi izleyince yaşlılığın da bir nasip olduğunu gördük. 12 şehidimize Allah’tan rahmet ve ailelerine de yürekten başsağlığı diliyorum” dedi. “Ölüm bir kader. Biz doğumundan ölüme insanımızın yanında olmak istiyoruz, bunun için yola çıktık” diyen Sayın Şahin, Bakanlığın geçirdiği yeni yapılanmanın bu anlamda çok önemli olduğunu vurguladı. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın sosyal yardım ile sosyal hizmetler alanının birlikte ele alındığı bir sosyal politika bakanlığının kurulması amacıyla kurulduğunu belirten Sayın Şahin, “Yapılanmamızın üzerinden 8 ay geçti. Bu süre zarfında önümüzdeki her politika oluşturma sürecinde bu yapılanmanın ne kadar önemli bir gereklilik olduğunu görüyoruz” dedi. Bilim insanlarının yaşlılık alanındaki teorik bilgisinin nasıl pratiğe dönüştürülebileceğinin yollarının aranması gerektiğini ifade eden Sayın Şahin, “Modeller oluşturulmasını, tektip bir anlayışla değil, 74 milyon insanımızın her biri için ayrı ayrı mikro çözüm önerileri üretmeyi hedefliyoruz” diyen Sayın Şahin, “Büyüklerimiz ‘Genç bilebilse, yaşlı yapabilse’ derler. Biz ilk derslerimizi Dede Korkut’tan aldık. Onun ilk nasihati ‘Alçakgönüllü ol, ama alçalma’dır” dedi.
Yaşlılıkla ilgili sivil toplum kuruluşları ve belediyelerle birlikte 180 Huzurevinin olduğunu ifade eden Sayın Şahin, 12 bin yaşlıya kurumsal olarak hizmet verildiğini söyledi. Aile temelli politikaların güçlendirilmesi ve alternatif politikalar üretilmesi gerektiğini vurgulayan Sayın Şahin, ayrıca 70 bin yaşlıya yaklaşık 627 TL mali destek verildiğini belirtti. Dünya nüfusunun yaşlandığını, ABD’de 65 yaş üstü nüfusun yüzde 12, Türkiye’de ise yüzde 5-6 civarında olduğunu belirten Bakan Şahin, bu oranın 2025’de ABD’de yüzde 20’ye, ülkemizde ise yüzde 12’ye çıkacağının öngörüldüğünü bildirdi. Sağlıklı, üretken ve mutlu bir yaşlılığın ve aktif bir şekilde sosyal hayatın içinde olacak yaşlıların olmasını arzu ettiklerini söyleyen Sayın Şahin, Sempozyumun temel amacının bu olduğunu söyledi. Sayın Şahin ayrıca her aile her birey ve her yaşlının yanında olmayı çok önemsediklerini ve sempozyumdan çıkan sonuçların yaşama dokunmasını istediklerini vurguladı. Konuşmasının sonunda Can Yücel’in “Çaya Kaç Şeker” adlı şiirini okuyan Sayın Şahin, “Hepimizin yaşlandığımızda ‘Çaya kaç şeker alırsın?’ diye soran yakınlarımızın olması en büyük dileğim” diyerek konuşmasına son verdi.
Açılış konuşmaları sonrası başta Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Sayın Fatma Şahin ve Özürlü ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Sayın Dr. Aylin Çiftçi olmak üzere Sempozyumun hazırlanmasında emeği geçenlere Ankara Üniversitesi tarafından teşekkür plaketi takdim edildi.
Teşekkür plaketlerinin takdiminin ardından Ümitköy Huzurevi Korosu’nca Türk Sanat Müziği dinletisi gerçekleştirildi. Dinletinin ardından Özürlü ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Sayın Dr. Aylin Çiftçi koro ekibini oluşturan yaşlıları tek tek çiçek takdim ederek tebrik etti.