İGÜ’lü öğrenciden teknoloji bağımlılığına dair afiş

Stklar
    Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bölümü öğrencisi Elif Kılıç teknoloji bağımlılığına dikkat çekmek için afiş tasarladı. İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ) İktisadi, İdari ve Sosyal Bilimler Fakül...
EMOJİLE

 

 

Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bölümü öğrencisi Elif Kılıç teknoloji bağımlılığına dikkat çekmek için afiş tasarladı.

İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ) İktisadi, İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi (İİSBF) Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bölümü ikinci sınıf öğrencisi Elif Kılıç, teknoloji çağının bir sonucu olan internet bağımlılığına dikkat çekmek için afiş hazırladı. Kılıç, gençler arasında bağımlılık daha yaygın olmasına rağmen yaşı ilerlemiş insanların da internet bağımlısı olabildiğini belirtti. Kılıç, internetin bağımlı olunmaması gereken yalnızca işlerimizi kolaylaştırmak için başvuracağımız bir mecra olması gerektiğini söyledi.

İnternet bağımlılığı günümüzde genç ve yaşlı tüm insanları etkilemektedir. Çeşitli sosyal sorunlar yanında psikolojik sorunlar da yaratan internet ve bilgisayar teknolojileri insanların hayatları üzerinde olumsuzluklar yaratmaktadır. Yeşilay’ın açıklamasına göre; okul önceki çocukların 30 dakikayı geçmeyecek, ilköğretim çağındaki çocukların ödev harici oyun ve eğlence için 45 dakikayı geçmeyecek, lise çağındaki çocukların ise günlük 2 saati geçmeyecek şekilde internet kullanması önerilmektedir. Yüksek düzeyde internet kullanımının akademik başarı, zaman idaresi, uyku, yeme, aktif yaşam, aile yaşantısı üzerinde olumsuz etkisi olduğu düşünülmektedir.

Teknoloji bağımlılığı nedir?

İnternet bağımlılığı, İnternet Bağımlılığı Bozukluğu (IAD) veya İnternet Kullanımı Bozukluğu (RİA) olarak bilinen teknoloji bağımlılığı son zamanlarda ortaya çıkan bir olgudur. 1995 yılında “İnternet Bağımlılığı Bozukluğu” terimi psikiyatrist Ivan Goldberg tarafından yazılmıştır.

Teknoloji bağımlılığın belirtileri

İnternete bağımlılık hem fiziksel hem de duygusal semptomlarda kendini gösterir. Ancak, bu özellikler her kişi için değişebilir. Bunlar temel olarak bir bağımlılığın gelişmekte olabileceği konusunda uyarı sinyalleridir.

İnternet bağımlılığı resmen bağımlılık yapan bir bozukluk olarak kabul edilmediğinden, tanı koymak zor olabilir. Bununla birlikte, davranışsal bağımlılık alanında önde gelen birkaç uzman internet bağımlılığı semptomlarının mevcut bilgisine katkıda bulunmuştur.

  • Akıllı telefon kullanımı olmadığında veya internete erişim sağlanmadığında agresifleşmek
  • Günlük rutin işlerinizde can sıkıntısı hissetmek
  • Asosyallik
  • Fiziksel belirtiler arasında kilo alımı veya kaybı, baş ağrısı, gözlerde kızarıklık veya kuruluk, uykusuzluk, boyun veya sırt ağrıları bulunur.

Teknoloji bağımlılığının tedavisi

Teknolojik cihazların günlük kullanımı programlanması ve internet kullanımını sınırlamak için egzersiz gibi fiziksel aktiviteler planlayarak bağımlılığı azaltabilirsiniz. İnternet bağımlılığı tedavisi elbette mevcuttur, ancak yalnızca birkaç özel internet bağımlılığı psikoloji hizmeti vardır. Bununla birlikte bağımlılık tedavisi, bilgisi olan bir alanında uzman psikolog muhtemelen yardımcı olabilir.

Bireysel veya aile terapisi, olumlu etkiler sağlayabilen başka bir seçenektir. Bu, başarınızı daha iyi hale getirmek için tüm sorunlarla başa çıkmanıza olanak sağlar. Hatırlanması gereken şey, teknolojiye bağımlılığın üstesinden gelmek için bir takım seçeneklerin mevcut olmasıdır. Kilit nokta, hangisinin olumlu bir sonuç yaratmanız için hangisinin en uygun olduğunu bulmaktır; bu, bir sorunun var olduğunu göz ardı etmekten çok daha iyidir.