Sürecin harcı İslam kardeşliği

Stklar
İHH İnsani Yardım Vakfı, çözüm süreci kapsamında Diyarbakır’da geniş katılımlı bir toplantı düzenledi. Sur ilçesindeki bir otelde gerçekleşen toplantıya, Doğu Anadolu ve Güneydoğu’daki 20 ilden mele, ...
EMOJİLE

İHH İnsani Yardım Vakfı, çözüm süreci kapsamında Diyarbakır’da geniş katılımlı bir toplantı düzenledi. Sur ilçesindeki bir otelde gerçekleşen toplantıya, Doğu Anadolu ve Güneydoğu’daki 20 ilden mele, alim, STK temsilcisi ve kanaat önderleri katıldı. 780 STK temsilcisi ve mele tarafında imzalanan ortak bildiride çözüm sürecinin istikrarına vurgu yapıldı.

Yenişafak’ın haberine göre Türkçe, Kürtçe ve Arapça okunan bildiride, toplumun her kesimi, çözüm sürecine katkıya davet edildi.

HEPİMİZİN MESELESİ 

Toplumun destek ve yöntemleriyle sürecin daha da kolaylaşılacağı belirtilen bildiride “Bu sorun tek başına hükümetin değil, yasama, yargı ve devletin tüm mekanizmalarının olduğu gibi tüm siyasi partilerin, STK’ların, üniversite, medrese, aydın, medya, tarikat, cemaat ve tüm kanaat önderlerinin meseleleridir” ifadeleri kullanıldı.

ADALET VE KARDEŞLİK HUKUKU

Süreçteki maneviyatın önemine dikkat çekilen açıklamada, “Bu toprakların binlerce yıllık İslami mirası, bugünkü sorunların çözümünde de temel rolü oynayacaktır. Tüm hukuki ve siyasi adımlarla birlikte İslam kardeşliği yeni dönemin temel harcı olacaktır. Türkiye’deki sivil toplum yapıları olarak bu tartışmalardaki yerimiz, inancımızın bize vermiş olduğu hakkaniyet ölçüleriyle çerçevelenmiştir. Zira inanıyoruz ki kavimler ve diller üstünlük veya aşağılanma sebebi değil, birbirimizi tanımak için yaratılmış ayetlerdir. Süreci çözecek politika adalet ve kardeşlik hukuku üzerine inşa edilmelidir. Manevi, dini, ahlaki bir ruha sahip olmak ve gençleri bu ruh ile yetiştirmek gerekir” denildi.

Silaha fırsat vermeyin

Sürecin olumsuz etkilenmemesi için önerilerde bulunan kanaat önderleri, açıklamalarında; “Savaşın sesini susturup barışın sesini yükseltmek için yürütülen gayretler övgüye ve desteğe layıktır. Her ne olursa olsun taraflar arasındaki hiçbir anlaşmazlık, müzakere sürecini etkilememeli, süreç mutlak surette devam ettirilmeli, masa terk edilmemelidir. Bu bağlamda silahların kullanılmasına fırsat verilmemelidir” dedi.

Toplantılar Türkiye’nin her tarafına yayılacak

Programda konuşan İnsani Yardım Vakfı (İHH) Genel Başkanı Bülent Yıldırım, çözüm sürecine toplumun tüm kesimleri olarak katkıda bulunmak istediklerini söyledi. Yıldırım, “Çözüm mutlaka olmalı diye bir aradayız. 800 STK ve kanaat önderiyle beraber ortak bir bildiriye imza atıldı. Bu, Türkiye’nin her tarafına yaygınlaştırılacak. Basın açıklamaları yapılacak. Her ne olursa olsun, çözüm sürecine katkıda bulunacağız. Birlik ve beraberli çok önemli” dedi.