“Kadına yönelik şiddet” konusunun ele alındığı yemek, Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda basına kapalı gerçekleşti ve yaklaşık 4 saat sürdü.
Toplantıda, kadına yönelik çalışmalarda bulunan sivil toplum kuruluşları, üniversitelerden kadın akademisyenlerin yanı sıra Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam, TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu Başkanı İlknur İnceöz ile TBMM Kadına Yönelik Şiddetin Sebeplerinin Araştırılarak Alınması Gereken Önlemlerin Belirlenmesi Komisyonu Başkanı Alev Dedegil de hazır bulundu.
Kadına yönelik şiddetin konu edildiği yemeğe, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, KADEM Başkanı Sare Aydın, İstanbul Kadın Platformu Başkanı Şengül Yiğit, Başkent Kadın Platformu Derneği Başkan Vekili Berrin Sönmez, Anka Kadın Araştırma Merkezi Başkanı Prof. Dr. Suna Başak, Gazeteci Balçiçek İlter, Avukat Fatma Benli, Gazeteci Göksel Göksu, Siyaset ve Ekonomi ve Toplum Araştırma Vakfı (SETA) Toplum ve Kültür masası direktörü Medaim Yanık, ODTÜ Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü’nden Prof. Feride Acar, Hacettepe Üniversitesi, Nüfus Etütleri Enstitüsü’nden Prof. İlknur Kaptanoğlu, Şehir Üniversitesi, İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Psikoloji Bölümü’nden Yrd. Doç. Dr. Ceren Acartürk, Ankara Aile Mahkemesi Hakimi Zeynep Öksüzoğlu, Diyanet İşleri Başkanlığından Sedide Akbulut, Hazar Derneği Başkanı Ayla Kerimoğlu ve Uçan Süpürge Derneği Başkanı Halime Güner katıldı.
“Benim meselem…”
Cumhurbaşkanlığı Sofrası’na katılan bazı konuklar, yemeğin ardından basın mensuplarına açıklamada bulundu.
Yemeğin tek erkek katılımcısı SETA İstanbul Toplum ve Kültür Direktörü Medaim Yanık, yemekte kadına yönelik şiddetin tam bir tartışma ortamında ele alındığını, 19 farklı katılımcı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın fikirlerini sahici bir tartışma atmosferinde dile getirdiğini söyledi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, “Bu mesele benim meselem. Ben bir meseleye sahip çıkıyorum demişsem, sahiden arkasında dururum” dediğini ve sigara kampanyasına nasıl sahip çıktıysa, bu konudaki çalışmaların da takipçisi olacağını dile getirdiğini vurgulayan Yanık, “Bence masada bu psikoloji vardı. ‘Cumhurbaşkanımızı arkamıza aldık, Cumhurbaşkanı bu işe inanıyor’ düşüncesi hakimdi. Tamam bazı farklı düşünceler vardı ama bu işin somut meselesiyle 20 yıldır uğraşan sivil toplum kuruluşları, kadın örgütleri, Cumhurbaşkanının kendilerine katılmasını pozitif karşıladılar. Bunu bundan sonra kadına yönelik şiddetle ilgili süreci derinden etkileyeceğini, yeni bir dönem başlayacağını düşündüler” dedi.
Şehir Üniversitesi, İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Psikoloji Bölümü’nden Yrd. Doç. Dr. Ceren Acartürk de yemekte kadına yönelik şiddet konusunda yapılan çalışmaların ele alındığını, kadınların yanında erkeklere yönelik çalışmalar yapılması gerektiğinin de dile getirildiğini belirtti.