Bir yardımsever grup: BDG

Stklar
BIRLIK DAYANISMA GRUBU Facebook’ta örgütlenen bir arkadaş grubu. Adeta iyilik seferberliği başlatmış, dört bir yana koşuşturup yetişmeye çalışıyorlar. Kendilerini ; “İsminden de anlaşılacağı üzere bir...
EMOJİLE

BIRLIK DAYANISMA GRUBU Facebook’ta örgütlenen bir arkadaş grubu. Adeta iyilik seferberliği başlatmış, dört bir yana koşuşturup yetişmeye çalışıyorlar. Kendilerini ; “İsminden de anlaşılacağı üzere bir arada olmayı ve sosyal dayanışmayı ön planda tutan bir arkadaş grubudur. BIRLIK DAYANISMA GRUBU bir yandan YENI TÜRKIYE`nin oluşumu için verilen cabanın bir öznesi olurken diğer yandan yaralara “anında” merhem olma adına, insanımıza sahip çıkma adına sosyal yardımlaşma projeleri gerçekleştirir.” diye tanımlıyorlar.

Biz de merak ettik, kim bunlar, ne tür faaliyetler gerçekleştiriyorlar, bugüne kadar ne yaptılar ve ne yapmaya çalışıyorlar? Grubun başkanı Şakir Altıntaş’a bu soruları yönelttik.

Şakir Altıntaş

1- Birlik dayanışma grubu fikri nasıl doğdu?

BDG yaklaşık 5 yıl önce ne yaparız da sosyal paylaşım sitelerini farklı bir şekilde kullanabiliriz, Facebook kanayan yaralara merhem olma adına sosyal projeler üretmek için de kullanılabilir mi? sorularını sorma ihtiyacı duymuş bir kaç arkadaş tarafından kurulmuştur.

Misal “Facebooklarda “VAN ÜSÜYOR !” diye yazmak güzel ve hatta edebi gelebilir, siyaseten o söylemlerden bir çıkarım da elde edilebilir evet ama kalkıp bir çift kalın çorap yahut bir çift potin koyup bir pakete gönderebilirsiniz de” dedik.

“KOBANE !” yazmak kolay ama ya o 2014 kışında ille de kamplarda yer bulamayanlar neyle, nasıl ısındılar? Facebookta organize olup battaniyeler yollamak zor mu? üşümesinler…

Devlete küfür etmek, her olumsuzlukta kabahati kör talihe yükler gibi devlete yükleyip geçmek kolayda ya biz neyiz?

Bu yaklaşım,hareketi kurup bugüne getiren.

2– Sosyal medyadan örgütlendiğinizi belirtiyorsunuz tanıtımlarınızda, daha önceden birbiriyle tanışıklığınız hiç mi yoktu, ya da şöyle soralım; sosyal medyadan örgütlenip bu kadar etkin faaliyette bulunmayı nasıl başardınız?

Çok kolay olduğunu söylemek zor. Daha önceden birbirini tanıyan insan yok denecek kadardı. İlk yola çıkışımız olan 2010 Sonbaharında Kocaeli’mde fakir çocuklara okul yardımı etkinliği üyelere hoş ama bir defalık filan gibi gelmişti. Kimse bu kadar uzun soluklu bir insaniyet hareketi beklemiyordu aslinda. Derken Van depremi oldu ve ilk büyük sınavımızı orada verdik. 25 çadırımız ve daha sonra bütün kamuoyunun takdirini toplayan “Vanlı depremzede çocuklar yaz kampı” projemiz güzel islerdi insaniyet adına.. Zaman içerisinde aramıza yeni katılan arkadaşlar oldu. Finansal  olarak hep kendi yağımızla kavrulduğumuzdan arkadaşlarımız çok büyük fedakârlıklar yaptılar,  bugünlere kadar geldik bu şekilde geldik.

3- Bugüne kadar gerçekleştirdiğiniz faaliyetlerden kısaca bahseder misiniz?

Evet, hepsini burada saymak çok zor ve zamanınızı alabilir ancak başlıcaları arasında biraz önce de söylediğim gibi Van depreminde 25 aile BDG çadırlarında barındı,  ardından yaklaşık 6 ay Van`a desteğimizi sürdürdük ve en nihayet gerçekleştirdiğimiz Vanlı Depremzede Çocuklar yaz Kampı projesi ile final yaptık.

Daha sonra Yüksekova`da Milli Eğitim’e bağlı 5 ilkokulda çocuklara kışlık giyecekler ve okul yardımı projemiz vardı.

Derken Suriye`de başlayan savaş ile birlikte ortaya çıkan mülteci sorununa daha ilk günden müdahil olduk ve gücümüz yettiğince yardımcı olmaya çalıştık. Son olarak geçtiğimiz yıl içerisinde ilk olarak Kobane`den gelen mültecilere battaniye dağıttık. Cizre`den Suruç’a, Yayladağı’na kadar yaklaşık 7 bin mülteciye kışlık giyecek ve insani yardım ulaştırdık. Çocuklara oyuncaklar taşıdık. Ezidi kampının ısınma sorununu götürdüğümüz sobalarla çözdük.

Bununla birlikte kamuoyundaki mülteci sorununa duyarsızlığı kırmak adına Bağlarbaşı Kongre ve Kültür Merkezi’nde Mülteci çalıştayı düzenledik. Çok sayıda parti temsilcisi, aydın ve gazeteci konuğumuz oldu.

Daha da önemlisi Milli Eğitim’e bağlı okullarda çocuklarımızı, yeni nesilleri bilgilendirmek adına “MÜLTECI KİMDİR? ÜLKEMIZDE MÜLTECİ SORUNU VE KAMP IZLENIMLERIMIZ” konulu konferanslar vermeye başladık.

4- Bu faaliyetlerini gerçekleştirecek ekonomik kaynağı nasıl temin ediyorsunuz? Ayni, nakdi yardımları nasıl organize ediyorsunuz? Size kaynak temin eden ana sponsorlarınız var mı?

Hayır. Henüz yok. Bugüne kadar sadece ve sadece üyelerimizin fedakârlıkları ve katkılarıyla yürüdü bütün bu insani faaliyetlerimiz.

5- Türkiye’de benzer faaliyette bulunan birçok kuruluş varken ayrı bir organizasyona neden gerek duydunuz?

Bilemiyorum açıkçası, bunun çok net bir cevabi yok ancak belki de biz hiç bir yerde bu havayı bulamadık, yakalayamadık. Bir kere BDG hiç bir partiye yahut ideolojiye bağımlılık hissetmiyor. BDG`nin İslami yardIm kuruluşlarından da çok farklı bir havası var. Grubumuzda çok farklı görüş ve yapıda arkadaşlarımız var. Bir anlamda Anadolu’nun renkliliğini temsil ediyoruz diyebilirim.

6- Bundan sonraki faaliyetleriniz bulunan ve ulaşmak istediğiniz amaçlardan kısaca söz eder misiniz?

Öncelikle mülteciler sorunu gibi bir insanlık davasında hükümet tamamen yalnız bırakılmış durumda. Avrupa`da hükümetler MÜLTECILER konusunda kem küm eder, ağırdan alırken muhalefet ve sivil toplum kuruluşları hükümetleri bu anlamda daha sorumlu ve sosyal politikalar izlemeye zorlarlar. Bizde ise maalesef tersi; hükümet herkesten önde hatta bir başına gidiyor. Biz BIRLIK DAYANISMA grubu üyeleri olarak üzerimize düseni yapmak istiyoruz.

Bu ülkede her kışkırtmada sokağa çıkıp mültecilere saldıranlar varsa, mülteciler konusu gibi INSANI bir konuyu SIYASI malzeme yapan siyasetçiler varsa, Mültecileri şehrin dışına kovalayan Belediye başkanları varsa BIZDE VARIZ, Mülteciler yalnız değildir demek istiyoruz.

Bununla birlikte BDG`nin artık gelenekselleşmiş Huzurevleri ziyaretleri, okul konferansları vb.leri devam edecek.

LÜBNAN’a GİDECEĞİZ

Ayrıca önümüzdeki günlerde 10 kişilik bir doktor ve hemşire kadromuzla Lübnan’a gidiyoruz. Hem orada sağlık taraması yapacağız hem de bu insani temel ihtiyaçları yaklaşık 3.000 kişiye dağıtacağız.

Şimdi arkadaşlarımızdan, dostlarımızdan, vicdan sahibi insanlarımızdan  destek bekliyoruz.  Gücümüz neye yeterse, ister 5 paket sigara parası ister 10 paket sigara parasıyla olsun desteğinize ihtiyacımız var. İnsanımızın samimiyet ve katkısından gayrı desteğimiz yok.

 Hesap numaramız :

Leyla Kaymaz,  ZİRAAT BANKASI 2326 YEŞİLOBA Şubesi /ADANA

Hesap No:67367370-5002

 IBAN:TR 7300 0100 2326 6736 7370 5002

Yardımlarınızı bekliyoruz vesselam.

Bu arada hatırlatalım, yakın zamanda vakıf olmayı amaçlıyoruz.

On5yirmi5 olarak teşekkür ediyor, başarı dileklerimizle yolunuz açık olsun diyoruz. Kolay gelsin

  • Universitas terbaik Tapanuli
  • tutorial dan tips zeverix.com
  • https://insidesumatera.com/
  • https://prediksi-gopay178.com/
  • https://margasari.desa.id/
  • https://sendangkulon.desa.id/