İşte 2010 Yılı Vergi Rekortmenleri

Reel Sektör
Maliye Bakanlığı’nın açıkladığı vergi rekortmenler listesindeki ilk 10 sırada Koç ailesinden 6 isim yer aldı. Rahmi Koç 22 milyon 893 bin 850 lira ile zirvede yer alırken, kız kardeşi Semahat Ar...
EMOJİLE

Maliye Bakanlığı’nın açıkladığı vergi rekortmenler listesindeki ilk 10 sırada Koç ailesinden 6 isim yer aldı.

Rahmi Koç 22 milyon 893 bin 850 lira ile zirvede yer alırken, kız kardeşi Semahat Arsel 18 milyon 962 bin lira ile ikinci oldu.

Öte yandan Aydın Doğan, bu yıl ilk 10’da kendine yer bulamadı. Doğan, 7 milyon 371 bin lira ile 11. sırayı aldı. Sanat camiasından Acun Ilıcalı 2,8 milyon lira ile 45’inci olurken, ünlü komedyen Cem Yılmaz 1,9 milyon vergi ödeyerek 80’inci sırada yer aldı.

Gelir vergisi rekortmen listesine göre ilk 10 şöyle:

İsim Ödenen vergi İl

1-MUSTAFA RAHMİ KOÇ 22.893.850,40 ANKARA

2-SEMAHAT SEVİM ARSEL 18.962.474,39 İSTANBUL

3-İSİM BELİRTMEDİ 15.588.548,44 İSTANBUL

4-SUNA KIRAÇ 14.545.394,25 İSTANBUL

5-MUSTAFA VEHBİ KOÇ 12.195.504,91 İSTANBUL

6-İSİM BELİRTMEDİ 10.443.699,51 İSTANBUL

7-MEHMET ÖMER KOÇ 10.078.283,42 İSTANBUL

8-İSİM BELİRTMEDİ 10.048.412,89 İSTANBUL

9-YILDIRIM ALİ KOÇ 9.685.880,07 İSTANBUL

10-HÜSNÜ MUSTAFA ÖZYEĞİN 7.823.279,90 İSTANBUL

BAKAN ŞİMŞEK: VERGİ BARIŞINDAN 13.4 MİLYAR LİRA GELECEK

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 2010 yılı Vergi rekortmenlerini açıkladı. Gelir Vergisi’nde Rahmi Koç’un 22 milyon 893 bin 850 lira ile birinci olduğunu söyleyen Şimşek, Semahat Arsel’in 19 milyon lira ile ikinciliği aldığını dile getirdi. Şimşek, kira gelirine göre vergi ödeyenlerin içinde Emel Yeşil’in 1 milyon 476 bin lira ile birinci Abdurrahim Albayrak’ın 1 milyon 431 bin lira ikinci olduğunu vurguladı. .

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, TRT Haber’de Ekonomi Kulübü’nde önemli açıklamarda bulundu. Batman’dan milletvekili adayı gösterilmesini değerlendiren Şimşek, siyasetin bir hizmet yarışı olduğunu söyledi. Genel Merkezin ve Başbakan Erdoğan’ın çok detaylı araştırmalar sonucunda yeni isimleri belirlediğini kaydeden Şimşek, 107 bin kişiye sorularak illerdeki adayların tespit edildiğine dikkat çekti. "Makamlar ve koltuklar geçici önemli olan vatadaşın hayır duaısı almak" diyen Şimşek, Batman’ın son dönemde Doğu ve Güneydoğu ile birlikte büyük bir dönüşüm yaşadığına işaret etti. Batman Organize Sanayi Bölgesi’nde 41 fabrikanın üretim yaptığını söyleyen Bakan, 45 fabrikanın da yer aradığını belirtti.

Çin ve İngiltere başta olmak üzere her ülkenin istihdam oluşturmak için yatırım çekme yarışına girdiğini belirten Şimşek, alt yapısı dört dörtlük olan ülkelerin yatırım çekmede ön plana çıktığını ifade etti. Doğu ve Güneydoğu’da alt yapı, insan kalitesinin arttırılması için yoğun çaba sarfettiklerini kaydeden Şimşek, "En temel faktör o bölgeye huzurun gelmesi. Terörün sona ermesi. Terörden en çok kürt vatandaşlarımız zarar görüyor." dedi.

TÜİK MERKEZ BANKASI’NDAN DAHA BAĞIMSIZ DİYEBİLİRİM

Ekonomik verilerdeki olumlu tabloya ilişkin eleştirilere de cevap veren Şimşek, Türkiye İstatistik Kurumu’nun hesap biçimini değiştirildiği yönündeki eleştirilerin haksız olduğunu söyledi. TÜİK’in Merkez Bankası’ndan bile bağımsız olduğunu söyleyebileceğini kaydeden Şimşek, eleştirilerdeki çifte standartı şu sözlerle ortaya koydu: "TÜİK geçen çeyrekte Türkiye’nin yüzde 14 küçülttüğünü söyleyince kimse eleştirmiyor. İşsizlik rakamlarının yüksek olduğunu açıklayınca kimse sezini çıkarmıyor. Büyüme rakamı ve enflasyonu olumlu açıklayınca eleştiriliyor. "İşsizlik oranlarını ve diğer ekonomik verileri herkes gibi televizyondan öğrendiğini vurgulayan Şimşek, "Her rakam çıktığında bir kulp bulmaya yönelik yaklaşımı Türkiye’ye haksızlık olarak görüyorum. Veriler son derece şeffaf, bağımsız kurum tarafından veriliyor. TÜİK yaptığı işsizlik rakamlarını çok daha geniş bir şekilde yapıyor. EUROSTAT’a bakarsanız bizim işsizlik rakamları daha düşüktür. 40 ülkede makroekonomik verileri çalışan birisi olarak söylüyorum. Türkiye’deki veri kalitesi inanın bunu IMF’de söylüyor birçok AB ülkesinden daha iyidir. Ama maalesef enflasyon 1968’den beri en düşük düzeyde çıkınca bazı eleştirmenler ‘bu rakam gerçeği yansıtmıyor.’ diyor."

Ekonomideki düzelmenin sokağa yansımadığına ilişkin tespitleri de verilerle karşılık veren Şimşek, geçen yıl 760 bin taşıt satıldığını, ev satışları, buzdolabı, çamaşır makinesi satışlarının Türkiye’nin büyüdüğünü gösterdiğini aktardı. Geçen yıl enflasyonun yüzde 6,4 arttığı Türkiye’de kamu ve özel çalışanların ortalama ücretinin yüzde 10,3 arttığını kaydeden Şimşek, aynı dönemde 16 ülkenin bulunduğu Avro bölgesinde yüzde 2 arttığını söyledi.

POPÜLİST DAVRANIP VATANDAŞI KANDIRMAYIN

Muhalefet partilerinin seçim vaatlerine de değinen Şimşek, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun vergileri indirip herkese maaş bağlama sözünün kaynağının hala ortada olmadığını aktardı. Şimşek, "Vergileri indirirseniz bütçe açığı artar mı artar. Bütçe açığı artarsa faiz yükselme ihtimali yüksektir. Popülist davranıp vatandaşı kandırmayın. Faizi tek hanede tutmak, enflasyonu tek hanede tutmak çaba gerektiriyor." şeklinde konuştu.

Bu yıl iç ve dış borç faizi için 42 milyar lira ödeyeceklerini de söyleyen Bakan, geçmişte Türkiye gelirlerinden 100 liranın 86 lirası faize giderken, bugün 20 lirasının faize verildiğini 80 lirasının yatırıma ayrıldığını aktardı.

VERGİ BARIŞINDAN 13,4 MİLYAR LİRA GELECEK

Vergi Barışı’nda süre uzatımından bahsetmek istemediğini dile getiren Şimşek, süresi içinde vatandaşların bu imkandan faydalanmalarına dikkat çekti. Şu ana kadar 10 milyon vatandaşa mektup gönderdiklerini 2,5 milyona yakın başvuru aldıklarını ifade eden Şimşek, 13,4 milyar liranın takside bağlandığını vurguladı. Bakan Şimşek, "Şu ana kadar güzel bir ilgi var. Cesaret verici başarıya ulaşacak Bütçede yapılandırmadan gelen rakamı dipnot olarak düşüp piyasalara ve kamuoyuna duyuracağız." dedi.

Cihan-Zaman