“Türkiye’de yazılım mühendisi açığı var”

Eğitim Güncel
Tuba OLĞAÇ’ın haberi Gençlere mesleki tercihlerinde yardımcı olabilmek için hazırladığımız dosya kapsamında bugün Yazılım mühendisliği bölümünü tanıtacağız. Bu bölümü bitirenler ne iş yaparlar, ...
EMOJİLE

Tuba OLĞAÇ’ın haberi

Gençlere mesleki tercihlerinde yardımcı olabilmek için hazırladığımız dosya kapsamında bugün Yazılım mühendisliği bölümünü tanıtacağız. Bu bölümü bitirenler ne iş yaparlar, bölümün zorlukları nelerdir, kimler bu mesleği tercih etmeli? Tüm merak edilenleri Bahçeşehir Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Yazılım Mühendisliği bölümünden Doç. Dr. Mehmet Alper Tunga ile konuştuk…

Yazılım mühendisliği Türkiye’de oldukça yeni bir bölüm ve geleceğin meslekleri arasında gösteriliyor. Peki yazılım mühendisleri ne gibi işler yaparlar?

Hangi sektör olursa olsun özellikle kurumsal yapıya sahip şirketlerde yürüyen işlerin otomasyonu, bu bağlamda yeni bilgi sistemlerinin geliştirilmesi veya varolan bilgi sistemlerinin etkinliklerinin aktarılması  oldukça önemli bir konudur. Yazılım geliştirme projeleri işgücünün yoğun bir şekilde kullanıldığı alanlardır bu tip şirketlerde ve gerek uygun bütçelendirme gerekse işgücünün doğru kullanılması ve teslim tarihlerine uyulması bu projelerin önemli birer parçasıdır. Sektörde yoğun bir şekilde hissedilen eksiklik ise bu tarz projeleri başarılı bir şekilde yönetecek bilgi birikimine ve tecrübeye sahip mühendislerin olmamasıdır.

Yazılım Mühendisliği işte bu noktada devreye giren, gündemdeki bilgi teknolojilerini takip eden, yazılıım geliştime projelerinin yönetimi dahil her adımında çalışabilen, insan ile bilgisayar etkileşimini en verimli seviyesine çıkaracak yöntemleri bilen mühendisler yetiştiren bir programdır.

Yazılım mühendisleri, yazılım geliştirme, test etme, sistemleri analiz etme ve tasarlama, proje yönetme, bilgi sistemleri uygulamaları yazma, verileri analiz etme ve modelleme, veritabanı tasarımı ve uygulamaları geliştirme gibi birçok alanda çalışabilir. Özel bir sektör ayrımı olmadan bilgi teknolojilerini kullanan herhangi bir yapı içerisinde her zaman gereksinim duyulan Yazılım Mühendisleri, günümüz şartları da düşünüldüğünde gelecekte de önde gelen meslekler içerisinde olacaktır.

Yazılım mühendisliği bölümünün bilgisayar mühendisliğinden ve diğer mühendislik bölümlerinden farkı nedir?

Yazılım Mühendisliği Bölümü’nün Bilgisayar Mühendisliği’den en önemli farkı doğrudan Bilgi Teknolojilerini hedef olarak alması ve bu bağlamda oluşan yazılım geliştirme projelerinin her evresinde çalışacak kabiliyete sahip mühendisler yetiştirmesidir. Bu bağlamda gerekli olan tüm programlama dili teknolojilerini, proje yönetme tekniklerini, problem analiz ve tasarımı yöntemlerini, web tabanlı veritabanı destekli uygulama geliştirme algoritmalarını ve geliştirilen yazılımların testinin yapılmasını sağlayan yöntemleri öğrencilere aktarmaktadır.

Yeterli puanı alan herkes yazılım mühendisi olabilir mi? Bu bölümün zorlukları nelerdir?

Şu andaki sınav sisteminin öğrencilerin yeteneklerini ölçmediği çok açık. O yüzden bu sorunuza puan üzerinden cevap vermek anlamlı olmayacaktır. Bu konuda en önemli nokta bilgisayar başında zaman geçirmekten hoşlanmaktır. Tabii tam olarak oyun oynamayı kastetmiyorum. Bilgisayar başında bıkıp usanmadan program yazacaklar. Hiçbir program ilk yazıldığında doğru bir şekilde çalışmaz. Bilgisayar başında pes etmeden çalışmak en önemli başarı unsurudur.

Yazılım mühendisliği bölümü mezunları nerelerde çalışabilirler? İş olanakları nasıldır?

Yazılım mühendisliği bölümü mezunları bilgi sistemlerinin kullanıldığı veya geliştirildiği her sektörde veya şirkette çalışabilir. Sektörel bir kısıtlama yoktur. Yeni bir mühendislik dalı olması ve sektörde bu alanda bilgi birikimine sahip çalışan açığı olması sebebiyle rahatlıkla iyi olanaklar ile iş bulabilmektedir yazılım mühendisleri.

Türkiye’de bu alanda açık var mı, mesleğe ilgi ve talep nasıl?

Çok ciddi bir açık var. Bu yüzden çok önemli bir mühendislik dalı. Kontenjanlarımız her zaman tam dolu. Durumun farkında olan gençlerin sayısı giderek artıyor…

Bu mesleği seçmek isteyen gençlere ne gibi tavsiyeleriniz olur?

Herhangi bir dalı meslek için seçmek oldukça zor bir karar. İnsan hayatında bir dönüm noktası. Kişinin ilgi alanları ve karakteri bu konuda oldukça belirleyicidir. Bu mesleği seçtikten sonra yapılması gereken zamanın büyük kısmını bilgisayar başında geçirip öğretilenlen üzerinde çalışmak, bunlara yetinmeyip güncel teknolojileri takip ederek sürekli yenilikler hakkında bilgi sahibi olmaktır. Bilgisayar ve bilgi teknolojileri hergün kendini yenileyen unsurlardır. Sürekli öğrenmek bu mesleğin altın kuralıdır.

Tekstil ve Moda Tasarım bölümü için tıklayın…

Radyo Sinema ve Televizyon bölümü için tıklayın…

Özel dedektiflik için tıklayın…

Aile ve Evlilik terapistliği için tıklayın…

Bilişim hukuku uzmanlığı için tıklayın…

Adli Tıp Uzmanlığı için tıklayın…

İş güvenliği uzmanlığı için tıklayın…

Finans Analistliği için tıklayın…

Ortodonti uzmanlığı için tıklayın…

Mekatronik Mühendisliği için tıklayın…

Şehir ve Bölge Planlama için tıklayın…

Fizik tedavi ve Rehabilistasyon uzmanlığı için tıklayın…

Enerji uzmanlığı için tıklayın...

On5yirmi5.com