Lityum nedir, özellikleri nelerdir?

Eğitim Güncel
Periyodik tabloda 1. grupta alkali metal olarak bulunur ve yoğunluğu en düşük olan metaldir. Sembolü: Li Atom Numarası: 3 Atom Ağırlığı: 6.941(2) g/mol g/mol Elektron Sayısı: 3 Elemet serisi: Alkali M...
EMOJİLE

Periyodik tabloda 1. grupta alkali metal olarak bulunur ve yoğunluğu en düşük olan metaldir.

Sembolü: Li

Atom Numarası: 3

Atom Ağırlığı: 6.941(2) g/mol g/mol

Elektron Sayısı: 3

Elemet serisi: Alkali Metal

Periyodik Tablodaki Yeri: 1A

Maddenin Hali: Katı

Görünümü: Gümüşümsü gri, beyaz

PERİYODİK TABLO

Lityum kolayca oksitlenir. Bileşimleri kırmızı bir alevle yanar, soğuk suda çözünür. Arı durumdayken öteki alkali metallere oranla daha az tepkinir. Çözelti halinde güçlü bir indirgendir. Şiddetle yandığında göz kamaştırıcı beyaz renkli bir ışık verir.

Kullanım Alanları:

Başlıca kullanım alanı pillerdir. Lityum, lityum pil anot olarak kullanılmaktadır. Alkalin piller gibi, çinko pillere göre daha fazla güce sahiptir. Ayrıca ısı transferi alaşımlarında kullanılır. Lityum organolityum bileşikler yapmak için kullanılır. Bunlar çok güçlü bazlar için kullanılır.

Lityumlu bileşikler farmakolojik olarak sakinleştiricilerde kullanılır. Lityum niobate radyo vericileri, cep telefonlarında kullanılır. Bazı lityum bileşikleri de seramikte kullanılır. Lityum klorür, suyu abzorbe edebilir. Bazı lityum bileşikleri, sabun ve yağ yapmak için kullanılır.

İkinci Dünya Savaşından sonra lityum metalinin ve bileşiklerinin üretimi hızla arttı. Metalürjide bakırı ve bakır alaşımlarını zehirli gazlardan arıtmada kullanılır. Temelini kurşun ve kalsiyum oluşturduğu bazı alaşımları sertleştirir. Bunların yanısıra özgül ısısı en yüksek element olduğu için ısı aktarımında önemli yere sahiptir. Bileşiklerinden lityum klorür ve lityum bromür en güçlü nemçeker maddelerdir. Bu özelliği ile endüstride kurutma işlemlerinde ve nem çekici aygıtlarda kullanılır.

Lityumun sıvı haldeki yoğunluğu suyun sadece yarısı kadardır. Katı halde ise en hafif metaldir. Lityumun yüzeyinden kesilince yüzey gümüş renktedir, ancak bir dakika içinde havayla temasıyla beraber gri bir yüzeye dönüşür. Oksijenler reaksiyona girmiştir ve lityum oksit (Li2O) oluşturmuştur. Lityum elektron verme ve artı yüklenme eğilimindedir.

Lityum doğada saf halde bulunmaz. Yumuşak ve gümüşümsü beyaz metaldir. Havada bulunan oksijenle reaksiyona giren lityum, lityum oksit (Li2O) oluşturur.

Bu oksitlenme reaksiyonunu engellemek için yağ içinde saklanır. Hava ve su tarafından hızlı bir şekilde oksitlenip kararır ve lekelenir.

Lityum metali doldurulabilir pillerde (örnek olarak cep telefonu ve kamera pili) ve ağırla yüksek direniş göstermesi sebebiyle alaşım olarak hava taşıtlarında kullanılır. Li+ iyonunun nörolojik etkilerinden dolayı, lityumlu bileşikler farmakolojik olarak sakinleştiricilerde kullanılır.