Üniversite sınavında “yeni sistem” korkusu

Eğitim Güncel
Vatan’da yer alan habere göre, sınav sistemi çalışmalarında, iki veya tek aşamalı gibi çeşitli formüller ele alınırken, değiştirilmesinin sorunlara neden olabileceği kaygısı ön plana çıktı. Başb...
EMOJİLE

Vatan’da yer alan habere göre, sınav sistemi çalışmalarında, iki veya tek aşamalı gibi çeşitli formüller ele alınırken, değiştirilmesinin sorunlara neden olabileceği kaygısı ön plana çıktı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında 2012 yılının Ağustos ayında yapılan Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulu toplantısında, üniversiteye giriş sisteminin 2014 yılı sonuna kadar yeniden yapılandırılması yönünde karar alınmıştı. Bu kapsamda başlatılan çalışmalarda farklı modeller ele alınırken, henüz somutlaştırılan bir model olmadığı belirtildi.

2 milyonu aşkın adayı, aileleriyle birlikte milyonlarca insanı yakından ilgilendiren, gençlerin geleceklerini belirleyen sınavın özellikle “güvenirliliği” ile “ölçme-değerlendirmesinin nesnelliği” kriterlerinin nasıl sağlanacağı ise netlik kazandırılamadı. Çalışmayı yürüten yetkililer, ÖSYM’nin 40 yılı aşkın süredir uyguladığı, son yıllardaki “hata” ve “skandallara” karşın önemli bir tecrübe edindiği merkezi yerleştirme sisteminin değiştirilip, lise notlarının da esas alınmasına ilişkin “güvenilirlik” sorununu güdeme getireceği kaygısını dillendirdi. Özellikle liselerde ‘notların şişirilmesi olasılığı’nın sistemin kamuoyunda kabul görmesini engelleyeceği ve yeni sorunlara yol açacağı vurgulandı.