Hüseyin Siret Özsever Anılıyor

Edebiyat
Tarih: 28 Mart 2009 Cumartesi Saat:  16.00 Yer :  Tarık Zafer Tunaya Kültür Merkezi   Türk Edebiyat’ında önemli bir yeri olan Servet-i Fünun Edebiyatçılarından döneminin en önemli...
EMOJİLE

Tarih: 28 Mart 2009 Cumartesi
Saat:  16.00
Yer :  Tarık Zafer Tunaya Kültür Merkezi
 

Türk Edebiyat’ında önemli bir yeri olan Servet-i Fünun Edebiyatçılarından döneminin en önemli lirik şairlerinden Hüseyin Siret Özsever vefatının 50.yıldönümünde Tarık Zafer Tunaya Kültür Merkezi’nde anılıyor.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültürel ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı Kültür Müdürlüğü tarafından düzenlenen anma programı, 28 Mart 2009 Cumartesi günü 16.00’da Tarık Zafer Tunaya Kültür Merkezi’nde düzenlenecek.

Oturum başkanlığını Prof. Dr. Abdullah Uçman’ın yapacağı programda Gaziosmanpaşa Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Doç.Dr. Turan Karataş, Fatih Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Araştırma Görevlisi Hümeyra Yuva ve Şair Cem Yavuz konuşmacı olarak yer alacaklar.

Hüseyin Siretin hayatı, Türk Edebiyatına ve şiirine katkıları ve eserlerinin ele alınacağı oturumda Doç.Dr. Turan Karataş Hayatı ve Sanatı başlığı altında Hüseyin Siret Özsever’in şiiri ve sanat hayatı boyunca etkilendiği şairleri ele alacak.

Hümeyra Yuva ise Hüseyin Siret Özsever’in ilk şiir kitabı olan Leyal-i Girizan adlı eserini inceleyecek.
Cem Yavuz ise Hüseyin Siret Özsever’in Türk Şiiri üzerindeki etkilerini derinlemesine ele alacak.

HÜSEYİN SİRET ÖZSEVER

Servet-i Fünun şairi olan Hüseyin Siret Özsever İstanbul’da dünyaya geldi. Mülkiye İdadisi’ni  bitirdikten sonra devlet memurluklarında bulundu. Devrin istibdat idare­sine yazılarıyla karşı çıktığı için sürgüne gönderildi; yurtiçi ve yurt dışında geçen onaltı yıllık sürgün sonunda yurda döndü (1908). Edebiyat öğretmenliği. Matbuat Umum Müdürlüğü, Hariciye Nezareti Mektupçuluğu görevlerinde bulundu. Öldüğü zaman Darüşşafaka Lisesi’nde edebiyat öğretmenliği yapı­yordu (27 Şubat). 

Hüseyin Siret Özsever; Servet-i Fünûn şairleri arasında en lirik olanıdır. Bi­reysel duygularını aşk, doğa, kadın, aile temalarını, kendine özgü sade bir dille, aruzun yanında heceyi de kullanarak yansıtır. «Ömer Senih» imzalı yazılar da kendisine aittir.

Şiir Kitapları: Leyal-i Girizan, Bağ Bozumu, Kıvılcımlı Kül, Kargalar

 

 

  • Universitas terbaik Tapanuli
  • tutorial dan tips zeverix.com
  • https://insidesumatera.com/
  • https://prediksi-gopay178.com/
  • https://margasari.desa.id/
  • https://sendangkulon.desa.id/