Klasikler Çizgi Roman Olur mu?

Edebiyat
NTV Yayınları, dünyaca ünlü edebiyat klasiklerini çizgi roman olarak yayınlamaya başladı. Edebiyat dünyasında da ‘Türk klasikleri çizgi roman olur mu?’ sorusu tartışılmaya başlandı. &...
EMOJİLE

NTV Yayınları, dünyaca ünlü edebiyat klasiklerini çizgi roman olarak yayınlamaya başladı. Edebiyat dünyasında da ‘Türk klasikleri çizgi roman olur mu?’ sorusu tartışılmaya başlandı.   
NTV Yayınları, geçtiğimiz günlerde dünyaca ünlü edebiyat klasiklerini modern çizgilerle birleştirerek yepyeni bir seriye başladı: Çizgi Roman Dünya Klasikleri. Edebiyat klasikleri dünyasına yepyeni bir kapı açmak için işe girişen yayınevi, serinin ilk çizgi romanı olarak gelmiş geçmiş en çok okunan yazarlardan biri olan William Shakespeare’in "Macbeth" adlı oyununu okurlarla buluşturdu.

Kitap, çıktığı günden itibaren büyük ilgi gördü. Özellikle genç edebiyatseverler kitabı kısa süre içerisinde en çok satanlar listesinin başına taşıdı. Yayınevi, Macbeth’in ardından; Kafka, Dostoyevski, Hugo ve Dickens gibi önemli yazarların başyapıtlarını da çizgi roman olarak sunmaya hazırlanıyor. Çizgi Roman Dünya Klasikleri Serisi kapsamında her ay iki eser yayınlanacak.

Üstelik her bir çizgi romanın arkasında dünyaca ünlü yazarlarla, karakterlerle ilgili çok özel ve şu ana kadar pek de bilinmeyen bilgiler yer alacak. Bu durum edebiyat dünyasında yeni bir tartışmayı da başlattı. Türk klasikleri de acaba çizgi roman olarak okuyucu ile buluşturulabilir mi?

Yıllardır yapılan, "Gençler okumuyor, hele klasiklerimizi hiç bilmiyor, yakınmaları bu şekilde giderilebilir mi?" gibi sorular şimdilerde özellikle yayıncıların, yazarların ve edebiyatseverlerin dilinde. Biz de yayınevi yöneticilerine ve yazarlara Türk klasiklerinin çizgi roman yapılıp yapılamayacağını sorduk. Elbette farklı görüşler ortaya çıktı.

ELİF ŞAFAK
ÇOK GÜZEL AÇILIMLAR YARATABİLİR

Ben senelerdir sadık bir çizgi roman okuyucusuyum. Kaliteli bir çizim tekniğiyle kaliteli bir romanın buluşmasının heyecan verici olabileceğine inanıyorum. Kelime ile resmin dansı muazzam eserler çıkartabilir. İyi yapıldığı takdirde. Tüm dünyada bunun son derece çarpıcı örnekleri var. Çizgi roman bazen küçümseniyor. Edebiyat dışı ya da "hafif" hatta "çocuksu" bir alan gibi görülüyor.

Halbuki çizgi roman başlı başına deligüzel bir yaratıcılık alanı. Türk klasikleri başarılı çizgi romanlar olarak basılsa kültür ve edebiyatımızın tanınmasına çok büyük hizmeti olur. Önemli olan bunun belli bir kalitede yapılması. Yoksa ben kategorik olarak çizgi romana karşı değilim, tam tersine edebiyatın sevilmesinde çok güzel açılımlar yaratabileceğine inanıyorum.

AHMET TURAN ALKAN
DESTEKLİYORUM

NTV Yayınları’nı tebrik ederim, çünkü yaptıkları önemli bir kültür hizmetidir. Aynı şeyin Türkçe ve Türk edebiyatı versiyonunu yapmak da kâğıt üstünde güzel fikir; iki nokta beni endişelendiriyor:

1- Tembel okuyucuda "Çizgi roman versiyonunu okudum, aslını boşver" duygusu yaratması.

2- Türkçe versiyonlar için estetik ve editörlük desteklerinde görülmesi muhtemel zaaf.

Okumaya soğuk duran kitleye kitabı sevdirir mi bilmem; şüpheliyim fakat fikir hoşuma gwitti. Destekliyorum.

BEŞİR AYVAZOĞLU
MUHAYYİLEYİ ORTADAN KALDIRABİLİR

Bunu sinemada yapıyorlar. Bazen eserle hiç alakası olmayan filmler çekiyorlar. Ancak bu bile bir yazarın hafızalarda yer etmesi bakımından önemli. Çünkü bu filmleri o eseri hiç okumayanlar bile izliyor. İzlemese belki de o romandan habersiz kalacak. Bu manada faydalı olabilir, ama bir çizgi roman bir klasiğin ruhunu verir mi? Vermez. Bir kere okuyucunun muhayyilesini ortadan kaldırır. Çizgi roman bir klasiğin ancak siretini verir. Konusunu anlatır, onun dışında edebi bir tat vermez.