Genç Yazara Büyük Ödül

Edebiyat
İlk romanını yazan Hint asıllı Anjali Joseph, Saraswati Park eseriyle Desmond Elliott Ödülü’ne değer görüldü. Eleştirmenlerin beğenisini toplayan roman, Mumbai’nin banliyölerinde yaşayan e...
EMOJİLE

İlk romanını yazan Hint asıllı Anjali Joseph, Saraswati Park eseriyle Desmond Elliott Ödülü’ne değer görüldü. Eleştirmenlerin beğenisini toplayan roman, Mumbai’nin banliyölerinde yaşayan evli bir çifti ve onlarla yaşamaya gelen genç yeğenlerinin hikâyesini anlatıyor.

Bu yıl dördüncü kez sahibini bulan 10 bin sterlin değerindeki Desmond Elliott Ödülü, en iyi ilk romana veriliyor.

Desmond Elliott Ödülü’nün Seçici Kurul Başkanı, Edward Stourton, aralarında gazateci Fanny Blake ve Amazon’dan Amy Worth’un da dahil olduğu tüm jüri üyelerinin Anjali Joseph’in kitabını ‘ilgi çekici ve hatasız’ bulduklarını söyledi.

“Saraswati Park’ı takdir konusunda birleştik,” diyen gazeteci ve radyo yayıncısı Stourton, “Karakterler iyi harmanlanmış. Hevesleri ve pişmanlıklarıyla yaşamları son sayfayı kapattıktan sonra uzun süre sizi bırakmıyor” dedi.

Joseph, eleştirmenlerden de olumlu yorumlar almış, The Daily Telegraph gazetesi ödüllü romancıyı 40 yaşın altındaki en iyi 20 yazardan biri olarak göstermişti.

Elle Hindistan dergisinin baş editörlüğünü de yapan Anjali Joseph, Ned Beauman ve Stephen Kelman’ı saf dışı bırakarak prestijli ödülün sahibi oldu.

Organiztörlerin, güçlü öykülemeyle derin ve geniş bir perspektif sunan bir roman bulmayı hedeflediğini söylediği ödül, 2003 yılında hayata veda eden yayıncı ve yazar ajanı Desmond Elliott’ın anısına kondu.

Geçen yıl ödül, son beş yılını ilk romanı The Girl with Glass Feet/Camdan Ayaklı Kız yazmak için harcayan eski bir kitapçı Ali Shaw değer görülmüştü.

Sawaswati Park ne anlatıyor

Sawaswati Park, öğrenme ve aklı bahşeden bir tanrıçadan adını alan Bombay’ın banliyösünde kurmaca bir yer. Mesleği okuma yazma bilmeyenler adına mektup yazmak olan iyi huylu Mohan Karekar, git gide uzaklaştığı karısıyla orada yaşıyor. İlk zamanlarda onlara İngiliz edebiyatı okuması gereken, fakat hareketli duygusal hayatından olumsuz etkilenen 19 yaşındaki yeğenleri Ashish katılır. Anjali Joseph’in ilk romanıyla insanların örtüşen hayatlarının incelikli bir portresini çiziyor.

Mohan, Henry James’e erkek kardeşinin ölümüyle sarsılan ve evden ayrılan karısına daha çok önem veriyor. Aynı zamanda Ashish, ‘zengin, düşüncesiz’ kolej arkadaşlarıyla ilişki kurmaya çalışır ve sonrasında İngilizce hocasıyla ilişki yaşamaya başlar.

Hikâyede öyle çok fazla dram yok; Joseph o tarz bir romancı değil. İlhamını Doğu Angliya Yaratıcı Yazarlık Okulu’ndaki öğretmeni, romancı Amit Chaudhuri’dan almış.

Joseph’in metinleri iyi yazılmış ve imajları, başardıklarında tamamen isabetli: Örneğin, bir öğretmen tahmin edildiği gibi kötü bir leylak rengi sariyle, kötü saçlar, gözlükler ve moralsiz okula geliyor. Fakat bir ferahlık eğilimi de var. Bölümler, “Daha sonra, görünürde, karanlık bir yaprak, ağaçtan ayırıyor kendini ve güneşli bir gökyüzüne yükseliyor” gibi cümlelerle yavaş yavaş kapanıyor.

Burada eğlenecek çok şey var, ve bilhassa Ashish’in dengeli bir şekilde hikâyeye dahil edildiği ve hikâyeden çıkarıldığı görülüyor. Fakat Mohan, tamamen canlı getirilmiyor ve okuyucular Ashish’e geri dönmek için onun bölümlerine aceleyle bakabilirler.

Hayran olunan tüm inceliğiyle Saraswati Park, Mohan’ın karısının ev işlerini yaparken mırıldanmaktan keyif aldığı şarkı gibi geliyor: Akla yalnıza belli belirsiz bir elem duygusu dışında, belirli hiçbir şey getirmiyor.

Anjali Joseph kimdir

Anjali Joseph, 1978 yılında Bombay’da dünyaya geldi. Cambrige’de Trinity College’da İngilizce okudu ve Sorbonne’da İngilizce dersleri veriyor. Son zamanlarda Bombay’daki Times of India’ya yazılar yazıyor ve Elle dergisinin Hindistan baskısının baş editörlüğünü yapıyor. Joseph, East Anglia Üniversitesi Yaratıcı Yazarlık Bölümü master programından yüksek dereceyle mezun oldu.

TELEGRAPH/BBC