Bir Kavram Olarak ‘Sivil İtaatsizlik’

Edebiyat
Geçmişi Amerikalı yazar Henry David Thoreau’ya (1817-1862) kadar uzanan ‘sivil itaatsizlik’ kavramı, bu yılın başından itibaren özellikle Kuzey Afrika ve Arap dünyasında halkların di...
EMOJİLE

Geçmişi Amerikalı yazar Henry David Thoreau’ya (1817-1862) kadar uzanan ‘sivil itaatsizlik’ kavramı, bu yılın başından itibaren özellikle Kuzey Afrika ve Arap dünyasında halkların diktatörlere karşı ortaya koyduğu demokrasi talebiyle birlikte yeniden dilimize yerleşti. Cogito’nun dosyası, sivil itaatsizlik hareketlerinin tarihini, bugününü ve potansiyelini felsefi ve siyasi açıdan irdeleyen yazılardan oluşuyor.

Aykut Çelebi’nin ‘Demokrasinin Derinleşmesi: Bir Yöntem Olarak Sivil İtaatsizlik’ yazısıyla açılan dosyaya, Drucilla Cornell, Michael Allen, Leigh K. Jenco, Aslı Tunç, İmge Oranlı, Selçuk Candansayar, Haldun Gülalp ve Ozan Erözden’in de aralarında bulunduğu yazar ve akademisyenler katkıda bulunuyor. Cogito’nun bu sayısının Odak’ında ‘Solaklık’, ‘Yeni Perspektifler’ bölümünde ise Esra Arsan’ın ‘Gazeteci Gözüyle Sansür ve Otosansür’ yazısı ve Saul Newman’ın ‘Anarşizmin Ufku: Anarşizm ve Çağdaş Radikal Düşünce’ başlıklı makalesi yer alıyor. Esra Arsan’ın yazısıyla birlikte ‘Türkiye Basınında Sansür ve Otosansür 2011’ başlıklı anket çalışmasının sonuçları da ilk defa Cogito’da yayımlanıyor.
 

Zaman