İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Kültür Daire Başkanlığı Kültürel Etkinlikler Müdürlüğü, İstanbullu edebiyatsever ve araştırmacılara büyük katkı sağlayacak edebî programlara imza atmaya devam ediyor. İBB Kültürel Etkinlikler Müdürlüğü ile Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) İstanbul Şubesi’nce bu yıl sekizincisi düzenlenen İstanbul Edebiyat Mevsimi’nde “Darbeler ve Edebiyat” konusu işlenecek. Geleneksel hâle gelen program, 21-26 Kasım tarihleri arasında Sultanahmet’te bulunan tarihî Kızlarağası Mehmed Ağa Medresesi’nde gerçekleşecek. Türkiye Cumhuriyeti’nde yaşanan darbelerin edebiyat, sanat, sinema, medya ve toplum açısından ele alınıp tartışılacağı etkinliğin basın kahvaltısı ve tanıtım toplantısı ise 19 Kasım Cumartesi günü saat 10.00’da yapılacak.
Bu yılki konusu “Darbeler ve Edebiyat” olarak belirlenen programda, geçmişten günümüze yaşanan darbelerin edebiyata yansıması kapsamında zengin içerikli konular 80’i aşkın yazar, şair, gazeteci ve alanında uzman akademisyenler tarafından tartışılacak. Edebiyat dünyasından seçkin kişileri buluşturan bu festivale Beşir Ayvazoğlu, İskender Pala, Mehmet Doğan, Ali Şükrü Çoruk, Bilali Yıldırım, Yusuf Kaplan, Hayati Develi, Fatih Andı, Turgay Güler, Bünyamin Yılmaz, Bahtiyar Aslan, Ali Haydar Haksal, Ali Ural, Mustafa Özçelik, Belkıs İbrahimhakkıoğlu, Özcan Ünlü, Esra Elönü ve Ekrem Kızıltaş dâhil birçok panelist katılacak.
İstanbul edebiyat festivalinin bu yılki onur konuğu: Üstün İnanç
“8. İstanbul Edebiyat Mevsimi” programı, 21 Kasım Pazartesi günü saat 13.00’te yapılacak olan açılış ve protokol konuşmalarıyla başlayacak. Akabinde gerçekleşecek ilk oturumda, Türkiye Yazarlar Birliği İstanbul Şubesi Başkanı Mahmut Bıyıklı’nın moderatörlüğünde Beşir Ayvazoğlu “Edebiyatın Darbelere Tanıklığı”, Prof. Dr. İskender Pala “Darbeler ve Sanat” ve Mehmet Doğan “Dile Vurulan Darbeler” adlı tebliğini sunacak. Aynı gün darbe tanıklarının da demeçlerine yer verileceği özel oturum sonrasında “Genç Şairler Şiir Akşamı” adlı bir program gerçekleşecek. Festival tadında altı gün sürecek bu edebiyat şenliğinde, 22 oturumun yanı sıra katılımcılar için müzik dinletisi, belgesel gösterimi yapılacak. Ayrıca programın son gününde festivalin onur konuğu olan Üstün İnanç için özel bir panel gerçekleşecek. Muzaffer Doğan’ın moderatörlüğünde İBB Kültür Daire Başkanı Abdurrahman Şen, Harun Yöndem ve İsmail Yeşilbağ’ın konuşmacı olarak katılacağı “Üstün İnanç Saygı Programı”, 26 Kasım Cumartesi günü 16.00’da başlayacak. Edebiyat festivali, aynı gün 19.00’da gerçekleşecek şiir akşamı ve ödül töreniyle son bulacak.
Darbelerin edebiyat, sanat ve medya dünyasındaki yerinin konuşulacağı ve araştırmacılar için kaynak niteliğindeki belli başlı oturumların başlıkları ise şu şekildedir: “Düşünce Dünyamıza Vurulan Darbeler”, “Darbeler ve Dergiler”, “Darbeler ve Sanat”, “Genç Edebiyatçıların Gözüyle Darbeler”, “Darbeler ve Roman”, “Darbeler ve Sinema”, “Darbeler ve Şiir”, “Darbeler ve Öykü”, “Darbeler ve Toplum”, “Kadın Edebiyatçıların Gözüyle Darbeler”, “Demokrasi Kültürü ve Darbeler”, “Edebiyatçılar ve Darbeler”, “Darbeler ve Medya”, “Darbeler, Oyunlar ve Oyuncular.”