“Sosyal Medya Yasaklanarak Kontrol Edilemez”

Din Adamları
Facebook, twitter ve youtube hesaplarını aktif olarak kullanan Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, sosyal medyayı yasaklayarak kontrol altına almaya çalışmanın değişen dünyada mümkün olmadığını beli...
EMOJİLE

Facebook, twitter ve youtube hesaplarını aktif olarak kullanan Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, sosyal medyayı yasaklayarak kontrol altına almaya çalışmanın değişen dünyada mümkün olmadığını belirtti.Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, ‘sosyal medya ve iletişim ahlakı’nı kapağına taşıyan Diyanet’in aylık dergisinde, konuyla ilgili bir başyazı kaleme aldı. Görmez, sosyal medyayı yasaklayarak kontrol altına almaya çalışmanın değişen dünyada mümkün olmadığını belirterek, "Yeni dünya pek çok konuda, ‘yasaklayarak korunma’ metodunu geçersizleştirmektedir." dedi. Gençliğin, internetin sağladığı sınırsız imkânlar dünyasından yasaklarla korunmasının mümkün olmadığını; ancak muktedir bilinç ve disiplinli benliğe sahip bir gençlikle bu problemin aşılabileceğine dikkat çeken Görmez, yazısında şu ifadeleri kullandı: "Sınırsız imkânlar dünyasında artık yasaklarla uzak tutulan gençlere değil; kendi kendini çekip çevirebilen gençlere ihtiyaç vardır. Konunun yasaklarla savuşturulamadığı ortamlarda çözüm, kişilerin bilincini yükseltmektir. Hakikat dünyasından koparmayacak, sanal ortamlara mahkûm etmeyecek kadar muktedir bir bilinç, disiplinli bir benlik oluşturulmalı ve bunun için büyük bir seferberlik başlatılmalıdır. Ve hakiki çözüm de budur."

Sosyal medyanın insanlara iletişim için önceden hiç öngörülmemiş bir ortam sunduğuna dikkat çeken Başkan Görmez, ancak bu ortamın önemli bir külfeti ve sorumluluğu da beraberinde getirdiğine dikkat çekti. Görmez, şöyle devam etti: "Bir açıdan bakıldığında oturduğumuz yerde günün her anında binlerce insana aynı anda selâm vermek, sevinç taşımak, sevgi paylaşmak, hak, hakikat, bilgi ve hikmet, ahlâk ve adalet yaymak ne büyük bir imkândır. Ancak her nimet bir külfeti, her imkân bir sorumluluğu beraberinde getirir. Ve elbette tüm araçların durumunda olduğu gibi bu baş döndürücü imkânlar aynı ölçüde ürküten, korkutan kötülük ve tehlikelere de zemin olabilmektedir."

Modern zamanlarda bireyselleşen insanın, sosyal medya marifetiyle kendine yeni bir sosyalleşme modeli ürettiğini belirten Mehmet Görmez, sosyal medya ortamındaki imkânların artmasının insanın kendini kısıtlama becerisini ve öz disiplinini artıracak bir yüksek bilinci zorunlu kıldığını vurguladı. Görmez, "Bunlarla beraber bize bizden daha yakın, şah damarımız kadar yakın, gönül dünyamızın arşında taht kurmuş, huzurunda en gizli kötülükleri işlemekten hayâ ettiğimiz, sırlarımıza bizden daha vâkıf bir Allah inancı tam da bu noktada içimizdeki kötülükleri reddetmeye yönelik terbiye ve disiplinlerini güçlü kılacaktır." dedi.

Görmez, şunları dile getirdi: "İnsanı dört katlı bir eve benzetecek olursak, giriş katında salon vardır. Burası bizim sosyal hayatımızı devam ettirdiğimiz yerdir. Misafirlerimizi burada karşılarız, konu komşu arkadaşlarla burada hemhal oluruz. Burada sohbetler mahremiyet düzeyine gelmez. İkinci kat yatak odasının, mahremiyetin olduğu yerdir. Eş, dost ve akrabalar bile buraya elini kolunu sallayarak giremez. En üst kat, tavan arasıdır. Gökyüzüne bakan bir penceresi vardır. Bizim gökyüzüyle baş başa kaldığımız, ibadete ve tefekküre daldığımız bir yerdir. Tek başına kalınabilecek aydınlık bir yerdir. Güneşin batışı ve yıldızlar buradan seyredilir. Bir de bodrum katı vardır. Saklanması gereken şeylerin yeri, ıslak, nemli, yosunlu duvarlarıyla alt benliğe benzer. Suçlar, günahlar burada saklanır. Sosyal baskının kalkmasının bu dört kata etkisi farklıdır. Belki de üstteki üç kata değişik şekillerde faydaları varken, bodrum katının serbest bırakılması alt benliğin biriktirdiği bütün kötülükleri suçları, günahları ifşa edebilir."

Zaman

  • Universitas terbaik Tapanuli
  • tutorial dan tips zeverix.com
  • https://insidesumatera.com/
  • https://prediksi-gopay178.com/
  • https://margasari.desa.id/
  • https://sendangkulon.desa.id/