“Ezan ihlasla okunur, gösteriş için okunmaz”

Din Adamları
SEVGİ KORKUT’un haberi Şehzadebaşı Camii Müezzini Oğuzhan Bahtiyaroğlu, memleketi Kars’ta 17 yıl görev yaptıktan sonra, önce Yeni Cami’de son 8 aydır da Şehzadebaşı Camii’nde m...
EMOJİLE

SEVGİ KORKUT’un haberi

Şehzadebaşı Camii Müezzini Oğuzhan Bahtiyaroğlu, memleketi Kars’ta 17 yıl görev yaptıktan sonra, önce Yeni Cami’de son 8 aydır da Şehzadebaşı Camii’nde müezzinlik yapıyor.

Çocuk yaşta ezan okuma sevdasına tutulan Bahtiyaroğlu, 25 yıl iyi ezan okumak için maddi-manevi eğitim almış ve hâlâ alıyor. Ona göre ezan okumak aşk ve muhabbet işi.

Küçüklüğünde öğrenerek okuduğu nihavent makamındaki ezanla cuma gününün müjdesini veriyor bir gün öncesinden. Yerli yabancı birçok insanın hayranlıkla dinlediği ezan, sadece namaza çağrı olarak kalmıyor adeta dinleyenin ruhuna işliyor. Fakat o, 11-12 yaşlarında ezanları daha aşkla okuduğunu söylüyor. Çünkü insanların teveccühünün maneviyata zarar verdiğini düşünüyor ve ekliyor: "Bizim mesleğimizde ‘oldum’ diyen perişan olmuştur." Ezanın gönülden okunması gerektiğini ifade eden Bahtiyaroğlu, "Ezanı tıpkı Peygamberimiz’in ‘Bizi ezanla rahatlat ya Bilal’ nidasını duymuşçasına ahenkle okursan daha etkili olacağını düşünüyorum. Gösteriş, hava için okunmamalı. Kimsenin olmadığı yerlerde daha güzel ezan okurum. Kars’ın ücra bir köyünde imam iken daha başka bir aşkla ezan okurdum. Burada insanların teveccühleri nefsi okşadığı için maneviyat zarar görüyor." diyor.

Ezanın ilahi bir çağrı olduğunu hatırlatıyor Bahtiyaroğlu. Ezan okumak için Allah vergisi ses ve yeteneğin olması gerektiğini söylüyor ve şöyle konuşuyor: "Peygamberimiz müezzin seçerken Bilal-i Habeşi gibi sesi güzel ve gür olanları seçmiş. İhlas ve samimiyetiniz düzgün ise okuyan da dinleyen de etkilenir." diyor.

Memleketindeki minareci Ahmet Usta’dan ilk derslerini alan Bahtiyaroğlu, Habil Öndeş, İsmail Biçer, Ayhan Mansız hocalardan da ders almış. "Ecdadımız, ezanların hangi makamda okunacağını insanın günlük ruh haline göre ayarlamış." diyen Bahtiyaroğlu, günlük ezan makamlarını şöyle sıralıyor: "Sabah ezanı saba makamında okunur. Saba makamı ölümden dirilişi anlattığı için yavaş yavaş okunması gerekir. Öğle ezanı uşşak, ikindi ezanı rast, akşam ezanı segah ve hüzzam, yatsı ezanı ise hicaz okunuyor. Perşembe günleri ikindi ezanı nihavent makamı okutulur ki ertesi günün cuma olduğu bilinsin."

Ezanın Allah’ın emaneti gibi olduğunu vurgulayan Bahtiyaroğlu, "Bu işi görev olsun diye değil severek yapmalı. Camimize ders almak için gelen imam adayları var. Nihavent ezanı dinlemişler, hemen bize öğret diyorlar. Ama minare temelinden yapılmaya başlanır. İşin başında iken doğru yol almak gerekir. Biz 25 yıldan sonra nihavent ezan okumaya başladık. Onlar da zamanla yol alacaklar." ifadelerini kullanıyor.

Oğuzhan Bahtiyaroğlu’nun okuduğu nihavent makamında ikindi ezanını zaman.com.tr’yi ziyaret ederek dinleyebilirsiniz.

Oğuzhan Bahtiyaroğlu ile on5yirmi5’in geçen yıl yaptığı röportaj…

Oğuzhan Bahtiyaroğlu’nun okuduğu o muhteşem ikindi ezanı…

Zaman

  • Universitas terbaik Tapanuli
  • tutorial dan tips zeverix.com
  • https://insidesumatera.com/
  • https://prediksi-gopay178.com/
  • https://margasari.desa.id/
  • https://sendangkulon.desa.id/