Bu noktadan hareketle İstanbul’da önde gelen üniversitelerin öğrencileri için hazırlanan anket, alandaki eksikliği ortaya koydu. Boğaziçi, İTÜ, Yıldız Teknik ve İstanbul Üniversitesi’nde son sınıfta okuyan 400 öğrenci üzerinde yapılan bir araştırmada iş başvurusunda dikkat edilmesi gerekenler yanında etkili sunum ve liderlik başlıklı eğitimlerin tercih edilmesi dikkat çekti. Araştırmada mülakat teknikleri ve işe alım sürecini içeren eğitimi 165 öğrenci seçerken, liderlik için 172, etkili sunum becerileri eğitimi için 175 öğrenci başvurdu.
Üniversitelerin son sınıflarında okuyan öğrencilerin iş hayatına hazırlanmak için cevapladıkları araştırma anketinden ilginç sonuçlar çıktı.
Gelişim Platformu Derneği tarafından uzman bir kadroya hazırlatılan araştırma konusunda öğrencilerin mezun olduktan sonra yapacakları iş başvurularında kendilerini yetersiz hissettikleri ve profesyonel yardım almayı istedikleri bir kez daha ortaya çıktı. Gelişim Platformu’nun hazırladığı ve eğitim seminerleri olarak sunulan listede öğrencilerin hangi konudaki seminerlere katılmayı istedikleri soruldu.
Kariyer Planlama ve İnsan Kaynakları, Kişisel Gelişim, Bilişim, Finans, Yönetim Becelerileri, Medya ve İletişim konu başlıklarıyla öğrencilerin eğilimleri ölçüldü. Buna göre iş hayatına hazırlanan gençlerin en fazla etkili sunum becerileri ile ilgili eğitimi almak istediği belirlendi.
Ankette ortaya çıkan sonuçlardan biri de liderlik kavramıyla ilgili. Yönetim becerileri konusu başlığı altında isteklendirme yönetimi, etkili ekip yönetimi ile toplantı yönetimi gibi alt başlıklar arasında en çok rağbet edilen konunun liderlik olması dikkat çekti. Liderlik seminerine ilgili davranan öğrencilerin “liderdeki özellikler, çalışanlar üzerindeki etkisi, karizmatik lider, lider nasıl olunur, nasıl olunmaz” gibi ölçütlerin anlatıldığı seminerleri tercih ettikleri belirlendi.
Araştırmada mülakat teknikleri ve işe alım sürecini içeren eğitimi 165 öğrenci tercih etti. CV hazırlamadan iş görüşmesinde dikkat edilecek unsurlara kadar mülakat tekniklerinin anlatıldığı seminer de, öğrencilerden rağbet gördü.
Dernek yetkilileri kendilerine ulaşan verilerden yola çıkarak yeni mezun ya da mezun seviyesinde olan öğrencilerin büyük bölümünün iş bulamama veya buldukları işte tutunamama gibi zorluklar yaşadıklarını belirtti.
İşverenlerin çalışanları maddi değerlerle ölçmesi, gelişmeleri yönünde sosyal fayda oluşturma çabasında olmamaları yeni mezun olmuş ve ne yapacağını tam bilemeyen gençlerin hevesini kırdığını belirten dernek yetkilileri bu nedenle binlerce kişinin kendi branşlarından çok daha farklı vasıfsız mesleklerde çalışmak durumunda kaldıklarının altını çizdi.
Cihan-Haber 7