Küreselleşen dünyanın ihtiyaçlarına göre bazı meslekler diğerlerinden daha önde olacak. Sizler için Dr. Brown gibi geleceğe döndük ve popüler olacak meslekleri derledik.
İşte geleceğin meslekleri:
YENİ MEDYA
Günümüzde insanlar internet üzerinden haberleşmeyi tercih ediyor. Bu sayede hem kendileri haberin bir parçası oluyor hem de dünyada olanlara anında ulaşabiliyorlar. Sürekli cebimizde taşıdığımız internet dünyası Yeni Medya’yı doğurdu.
Bilgisayar, internet ve telekomünikasyon teknolojilerinin gelişmesiyle birlikte bilginin her an her yerde ulaşılabilir ve yayınlanabilir hale gelmesi bilgi sistemlerinin yaratıcı sanatlar ve bilimle olan ilişkisini de değiştirdi. Bu bağlamda, geleneksel medyanın dijital medyaya evrilmesi günümüzde medya profesyonellerinin çalışma alanlarını da değiştirdi. Artık, günümüzün medya profesyonellerinin geleneksel medya ortamları yanında çevrimiçi yayıncılık, etkileşimli reklam, dijital görsel tasarım gibi dijital medya ortamlarında içerik üretimi ve yönetimi konusunda da yetkin olması bekleniyor.
SOSYAL MEDYA UZMANLIĞI
Sosyal medya uzmanlığı aslında Yeni Medya alanına dahil ancak yine de başlı başına bir meslek. Marka danışmanlığı, tüketicinin yönetilmesi ve hedef kampanyalar bu uzmanlara emanet olacağı için çok önemli. Reklam, pazarlama departmanlarındaki çalışanlar azalırken 5-6 yıl içerisinde sosyal medya uzmanları çok artacak.
Dijitalleşen dünyada oldukça popüler hale gelen sosyal medya kullanımını bütünsel bir strateji ile yönetmeye çalışan firmalar bu alanda kariyer yapmak isteyenlere kapılarını açıyor. Markaların konumlanması ve rakipleriyle rekabet edebilmesi için dinamik, aktif ve verimli bir şekilde sosyal medyayı kullanması gerekliliği ortaya çıktı. Bu ihtiyacın ortaya çıkmasıyla birlikte sosyal medya uzmanlığı pozisyonu şirketlerde yerini almaya başladı.
Bir sosyal medya uzmanının yaratıcı, özgün, meraklı kişilik özelliklerinin yanında iletişimi çok iyi bilen, Twitter, Facebook, Friendfeed, sözlükler, bloglar, forumlar gibi sosyal ağları etkin kullanabilen, içerikler oluşturabilen, kriz yönetimi konusunda deneyimli, strateji üretebilen, mobil pazarlama ve sosyal medya raporlama konularına hakim kişiler olması bekleniyor.
VERİ MADENCİLİĞİ
Veri yüzyılımızın petrolü olarak adlandırılıyor. Her gün internette yaptığınız aramalar, beğenmeler sizin neler istediğinizi ve nelere tepki vereceğinizi gösteriyor. Bu devasa veriyi işleyip, en iyi pazarlama raporu haline getiren kişilere şirketlerin sunacağı imkanlar sınırsız görülüyor.
Veri madencisi olmak için üniversitelerin bilgisayar mühendisliği bölümlerini okuyabilir, bu alanda açılan bölümlere yönelebilir ya da özel kurslar sayesinde kendinizi geliştirebilirsiniz.
MOBİL YAZILIMCILIK
Sadece Türkiye’de milyonlarca insan telefon kullanıyor. Şirketler şimdiden işlerini internet haliyle de mobil ortama döktü. İleride bu artış sürecek. Dolayısıyla mobil, şirketler için gelecek demek. Firmalar bu sayede bilgisayarlara bağlı kalmadan her türlü sorunlarını çözebilecek ve işlerini yürütebilecekler. Mobil yazılımcılar günümüzde de iyi gelir elde ediyor fakat önümüzdeki yıllarda bu meslek daha da popüler olacak.
LOJİSTİK ELEMANI
Yeni ekonomik yapı içinde şirketlerin, maliyetlerin azaltılması ve müşteri memnuniyetinin sağlanması konularına odaklanmaları lojistiğin önem kazanmasına neden oldu.
Şirketlerde üretim departmanlarının düzgün işleyişine devam etmesi, işleyişin sürmesi için lojistikçileri ön planda tutacak. Amerikan Çalışma Bakanlığı 2020’ye kadar mevcut lojistikçi sayısının yüzde 26 artacağını öngörüyor.
ETİK HACKER
Birçok şirket güvenlik açıklarını saptamak, önceden önlem almak için etik hacker’lara ihtiyaç duyacak. Ayrıca kendi datalarını korumak adına da bu ihtiyaçlarını baki tutacaklar. Bu işin 2020 yılında yıllık ortalama gelirinin 92 bin dolar olması bekleniyor.
AKTÜER
Aktüer yalnızca bugünü değil yarınları da düşünerek finansal belirsizlikleri değerlendrir. Şirketler ileriye yönelik projeksiyonlar yaparak stratejik kararlar için bu kişilere daha da çok ihtiyaç duyacak. Özellikle sigorta ve bankacılık sektörleri için bu kişiler altın değerinde olacak. Bankacılık ve finans gibi alanlarda eğitim görmüş, kendini yetiştirmiş elemanlara olan ihtiyaç giderek artmakta.
EPİDEMİYOLOG
Hastalıkları toplumlara, yerleşimlere göre araştıran yayılımlarını türlerine göre ayrıştıran bu kişilere 2020’de daha çok rastlayacağız. Ebola virüsü gibi bulaşıcı hastalıkların, salgınların arttığı dünyada 2020 yılına kadar bu meslek dalındakilerin istihdamı yüzde 35,8 artacak.
FRONT END MÜHENDİSİ
Bir web sayfasında bir butona tıklıyorsunuz ve bir başka sayfaya gidiyor. Bu işlem aslında göründüğü gibi kolay değil… Bu tip ve hatta daha komplike sorularınızın doğru ve net cevabını size ancak bir Front End Mühendisi verebilir.
Artan teknoloji bu mühendislerin değerini en üst safhaya çıkarırken istihdamları da artacak. Gelecek 7 yılda istihdamları yüzde 22 artacak ve ortalama gelirleri 81 bin 670 dolar olacak.
GIDA KİMYAGERİ
Daha lezzetli yiyecek üretmek ve yediklerimizin daha verimli ve lezzetli hale getirilmesi adına dokularıyla oynanabilmesi, düzeltilmesi için gıda kimyagerlerine olan ihtiyaç artacak. Yediğimiz yiyeceklerin artık belli bir tadı olacak. Ortalama yıllık gelirleri ise 50 bin ile 100 bin dolar arasında olacak.
İŞ ZEKASI UZMANI
Şirketler stratejilerini belirlemek, verilerini analiz etmek için onları istihdam ediyor. En çok bankacılık, finans, hızlı tüketim, perakendecilik gibi müşteri yoğun sektörlerde çalışıyorlar. İş zekası uzmanları son yılların gözde çalışanları arasında yer alıyor.
İş zekası bölümleri genellikle analiz edilmesi gereken çok fazla ham bilginin olduğu şirketlerde yer alıyor. Müşteri bilgilerini derinlemesine inceliyor, farklı açılardan hazırladıkları raporlarla üst yönetimin pazarlama stratejileriyle ilgili kararlarına etki ediyorlar. Ayrıca kârlılığın artırılması, maliyetlerin azaltılması için planlama yapıyorlar.
Bu pozisyonun adı iş zekası uzmanı, analisti ya da mühendisi olarak şirketten şirkete değişse de görev ve sorumlulukları değişmiyor. Şirketin organizasyon yapısına göre farklı birimler altında (satış, pazarlama, mali işler vs.) görev yapabiliyorlar.