İstanbul’un ‘Kısmet’i sahnede

Konserler
Sibel Çorbacıoğlu’nun haberi; İki kadın, iki erkek; aşk kaçınılmaz… Dört karakter de birbirinden güçlü; savaş kaçınılmaz… İstanbul, Konstantin, Fatih Sultan Mehmet ve Ayasofya, dans ...
EMOJİLE

Sibel Çorbacıoğlu’nun haberi;

İki kadın, iki erkek; aşk kaçınılmaz… Dört karakter de birbirinden güçlü; savaş kaçınılmaz…
İstanbul, Konstantin, Fatih Sultan Mehmet ve Ayasofya, dans adımlarıyla yeniden bir araya geliyor. Yapı Kredi Private Banking sponsorluğunda gerçekleştirilen “Kısmet” dans projesi, tarihsel imgelere dokunarak aşk ve iktidar ilişkilerini gün yüzüne çıkarıyor. Prömiyeri 24-25 Şubat’ta Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda gerçekleştirilecek dans projesinin koreografisi Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Devlet Konservatuvarı’nın Bale Bölümü başkanlığını yürüten Prof. Dilek Evgin’e ait.

“İstanbul için bir şeyler sahnelemeyi hep çok istedim” diyen Evgin’in projesinin seyircisiyle buluşmasını geciktiren iki önemli etken olmuş. İlk olarak Evgin, İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı Etkinlikleri’ne dahil olmaktan kaçınmış. İnsanların “Kısmet”i bu kapsamda değerlendirmelerini istememiş. İkinci olarak da, İstanbul Devlet Opera ve Balesi’nin 15 solist dansçısından oluşan kadronun, İDOB ve 2010 AKB Ajansı etkinlikleri nedeniyle prova saatlerini ayarlamaları oldukça zor olmuş ve projenin sahnelenme tarihi bugüne kadar ertelenmiş.

Başrollerini İlke Kodal, Onur Tunay, Gökçe Sönmemiş ve Deniz Zirek’in paylaştığı eserde, İstanbul ve Ayasofya güçlü ve güzel kadınlar olarak karşımıza çıkıyor. “Benim İstanbulum, kendine has bir duruşu olan, güzel, güçlü, aynı zamanda uzun zamandır Constantinepole olmaktan sıkılan ve heyecan yaşamak isteyen bir kadın” diyor Evgin.

Kahve falıyla gelen müjde

Konstantin’in İstanbul üzerinde kurduğu baskıyı, İstanbul’un yedi tepesini temsil eden kadınlara erkek ceketleri giydirerek simgeleştiren Evgin, Fatih’in İstanbul’a gelişini de Zümrüdüanka kuşunun baktığı kahve falıyla müjdeliyor.

Dekorda kullanılan demir konstrüksiyon gözümüze, kimi zaman bir pencere, kimi zaman bir parmaklık gibi görünse de, kahve falı sahnesinde başka bir dünyaya açılan bir kapıya dönüşüyor.

Müziği ünlü besteci Kamran İnce’ye ait olan projede dekor ve kostümler Zepür Hanımyan imzası taşıyor. Projede seyirciyi bekleyen sürprizlerden biri de bir Zeki Müren şarkısının kullanılması.

“Popüler olanı kullanmayı hiç sevmem. Ama eser öyle bir yere geldi ki, orada şarkının sözleri eserle çok uyumlu oldu. Bence, Fatih İstanbul’a söylemiştir bu sözleri…” diyor Evgin. Fatih’in İstanbul’a âşık olduğunu ve İstanbul’un da bu aşkla güzelleştiğini söyleyen Evgin, projenin ismini de buradan ilham alarak koymuş; “İstanbul’u fethetmek, 21 yaşında Fatih Sultan Mehmet’e kısmet olmuş”. [Cumhuriyet]