Müzik ve Sanatın Bütün Renkleri Bir Arada

Konserler
Hüseyin Güneş’in haberi Miles Davis ekolünden sayılan ve 70’lerin en önemli trompetçilerinden Eddie Henderson; uzun yıllar Tony Williams, Sun Ra Archestra, Art Blakey, McCoy Tyner gibi isi...
EMOJİLE

Hüseyin Güneş’in haberi

Miles Davis ekolünden sayılan ve 70’lerin en önemli trompetçilerinden Eddie Henderson; uzun yıllar Tony Williams, Sun Ra Archestra, Art Blakey, McCoy Tyner gibi isimlerle çalmış olan akustik basçı Juini Booth ve efsane perküsyoncu Freddie Waits’ın davulcu oğlu müthiş yetenek Nasheet Waits eşliğinde İlhan Erşahin, 70’lerin kendi döneminde çığır açan stillerinden beslenen grup Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda unutulmaz bir caz gecesi yaşattılar.  İlhan Erşahin, yeni projeleri ‘Silver’ grubu ve yapmış oldukları caz müziği hakkında şunları söyledi;

“Sürekli yeni besteler yapıyorum ama bu akşam çaldığımız müzikleri sadece bu grup için yazdım. Bu müzikler daha minimal bir grup içindi. Tarz olarak caz ama insanlar konserden çıktıktan sonra da bir şey düşünecek, herkesin konuşacağı bir müzik yapmaya çalıştık. Aslında soru işaretleri bırakan bir müzik. Bu müzikleri dinlemeye gelen herkesin sanki bir sergiye gidip yepyeni bir resimlere baktıktan sonra eve gidip yemek yediğinde, hatta çay içtiğinde bile o sergiyi analiz eder gibi bu konseri de analiz edeceklerini düşünüyorum. İnsanların bu konsere gelmeleri bence bir sergiye gitmeleri gibi. Bu konserde müzik ve sanatın bütün renkleri bir araya geldiğini hissettim. Tabii parçaların biraz sinematografik yanı da var. Film müziği de olabilir.”

Erşahin, Silver’la nasıl bir caz müziği yapmayı hedeflediklerini dair şu ifadeleri kullandı; “Bu grubun yapmış olduğu müziklerin içerisinde 60’ların ve 70’lerin Klasik Caz’ından birçok şey var. Ama aynı zamanda modern bir tarzı da barındırıyor. Bu grupta çok enstrüman olmadan, küçük bir grup halinde, her şeyi içinde barındıran sesiz bir müzik yapmaya çalışıyoruz.”

Bu grup birlikte ilk kez sahne aldığını söyleyen İlhan Erşahin; “Grupla ilgili herhangi bir kayıt ve cd yok. Grup için daha yeni müzikler yazıyorum. Bu grubun en büyük özelliği tarihin değişik noktalarından caz müziğinin farklı tarzlarını çalıyor olması. Örneğin, bazı parçalar 70’lerdeki gibi daha soft. Her dönemden bir renk aldık. Onları karıştırıp kendimize ait bir müzik türü oluşturmak istedik. Bu grupla ilgili çok güzel bir albüm çalışmamız inşallah olacak. Şu ana kadar sekiz parça besteledim. Yakın zamanda bunu on iki parçaya tamamlayıp bir albüm niteliği kazandıracağız” dedi.

Erşahin, konserle ilgili; “Konser salonunda bu kadar insanı görmek çok güzel bir duygu. Yepyeni bir projeye destek verdiklerinden ötürü hepsine çok teşekkür ederim” dedi.

on5yirmi5.com