Yunanlılar Kriz Duasına Çıktı

Dünya Hali
 Aynı zamanda televizyonda da canlı yayında okunan dua ile ile Anthimos, Yunanlıları ülkenin kurtulması için dua etmeye çağırdı.YUNANLILAR ekonomik krizden kurtulmak için Avrupa Birliği ve Ulusla...
EMOJİLE

 Aynı zamanda televizyonda da canlı yayında okunan dua ile ile Anthimos, Yunanlıları ülkenin kurtulması için dua etmeye çağırdı.YUNANLILAR ekonomik krizden kurtulmak için Avrupa Birliği ve Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) yanı sıra “Tanrı”dan yardım istiyor. Selanik metropoliti Anthimos, Yunanlıların “ekonomik krizden kurtulması” duası yazıp, yetki bölgesi içindeki 44 kilisede okuttu.

Maddiyatçılığa esir düştük

Ekonomik krizden kurtulma duasında, şöyle denildi: “Ulu Tanrı bizi düşmanlarımızdan, vatanımıza haksızlık edenlerden, vatanımıza karşı kurnaz emelleri olanlardan koru. Ulu Tanrı senin huzurunda, devlet ve halk olarak ekonomik ve parasal işlerin idaresinde hata yaptığımızı, kolay zenginliğe, maddiyatçılığa esir düştüğümüzü itiraf ediyoruz. Ancak ulu Tanrı, yeryüzünde kimse ideal ve günahsız değildir. Senin insafına sığınıp bizi korumanı rica ediyoruz. Ülkeyi yönetenleri ve o kadar sınavdan geçen bu halkı korumanı rica ediyoruz: Bizi bu borçtan kurtar Ulu Tanrı.”

Canlı yayında okundu

Aşırı milliyetçi görüşleri ile tanınan Anthimos, “Krizden kurtulma duası”nı televizyonda canlı yayında da okudu ve Yunanlıları ülkenin kurtulması için dua etmeye çağırdı. Bu arada Eurostat’ın açıklamasına göre, Yunanlıların 2010 yılındaki geliri, AB ülkelerindeki ortalama gelirin yüzde 89’una düştü. Yunanların 2009 yılında satın alım gücü AB ortalamasının yüzde 94’üne çıkmıştı.

Zamana karşı yarış

Öte yandan Başbakan Yorgo Papandreu ve Ekonomi Bakanı Evangelos Venizelos, Yunanistan’a 3 Temmuz’a kadar süre tanıyan Eurogroup’un ültimatomunu yerine getirmek için zamana karşı yarışa girdiler.
Eurogroup, gerek 110 milyar Euro’luk kredinin 5’inci dilimini oluşturan 12 milyar Euro’nun biriktirilmesi, gerekse Yunanistan’da 100-120 milyar Euro civarında yeni bir kredi verilmesi sürecini başlatmak için Papandreu hükümetinden 28.2 milyar Euro’luk orta vadeli bütce tasarısını (yeni tasarruf ve kemer sıkma tedbirleri ile özelleştirme programı) 3 Temuz’daki toplantısına kadar parlamentodan geçirmesini şart koşmuştu.

Papandreu AB’li liderleri ikna etmeye çalışıyor

YUNANİSTAN Başbakanı Yorgo Papandreu dün Brüksel’deki AB Zirvesi’ne giderek Avrupalı liderleri ikna etmeye çalıştı. Dün akşam yemeği ile başlayan AB Zirvesi’nde “Yunanistan sorunu” ele alınmakla birlikte önemli yeni bir karar çıkması beklenmiyor. Zirvede “AB’nin Yunanistan’a yardımı sürdüreceği” belirtilerek, IMF’nin 5’inci kredi dilimindeki 3.3 milyar Euro’luk payını vermek sürdüğü şart yerine getirilmiş olacak.

3.8 milyar Euro’luk kısıntı bilmecesi Venizelos’u kızdırdı

YUNANİSTAN Ekonomi Bakanı Evangelos, Venizelos, Atina’da AB-IMF heyeti ile sıkı pazarlığa oturdu. Selefi Yorgo Papakonstantinu’nun halen ekonomi bakanı iken “orta vadeli bütçeyi 3.8 milyar Euro azaltmayı başardığını” söylemesinin aksine, AB ve IMF’nin bundan haberdar olmadığını anlayan Venizelos küplerle bindi. Venizelos, AB ve IMF heyeti ile temaslarında çalışanlar ve emeklilerin lehine bazı değişiklikler yapılmasını istedi. Ancak sonuç alamadı. Görüşmeler tamamlan-dığında orta vadeli bütçede öngörülen tedbirler açıklanacak.

İngiltere: Yunanistan’a Euro Bölgesi yardım etsin

İNGİLTERE Başbakanı David Cameron Brüksel’de 27 AB üyesinin katıldığı AB liderler Zirvesi’nde, Yunanistan’a finansal desteği Euro Bölgesi ülkelerinin vermesi gerektiğini söyledi. Yunanistan’daki durumun özellikle bankacılık sektörü nedeni ile İngiltere üzerinde de büyük baskı yarattığını kaydeden Cameron, Avrupa’nın Finansal İstikrar Mekanizma’sını Yunanistan’a ikinci bir yardım paketi için daha fazla kullanmamalıyız dedi.

Borç krizinin yayılma riskine karşı Avrupa tetikte olmalı

AVRUPA Merkez Bankası (ECB) ve Avrupa Sistemsel Risk Kurulu Başkanı Jean Claude Trichet, Euro Bölgesi’ndeki borç krizinin AB ve ötesine olası yayılma risklerine karşı tetikte olma uyarısında bulundu. Avrupa Sistemsel Risk Kurulu toplantısının ardından Trichet, Euro Bölgesi’ndeki borç krizinin Avrupa’nın ötesine yayılabileceği uyarısında bulundu. "Kişisel olarak, risk sinyallerinin ‘kırmızı’ olduğunu söyleyebilirim" diyen Trichet, tüm yetkililere sorumluluklarını üstlenmeleri çağrısında bulundu ve bazı ülkelerin uyguladığı tasarruf tedbirlerindeki zorlukların finansal sistem açısından tehlike oluşturduğunu ifade etti. Trichet, stres testlerinin Avrupa bankacılık sistemindeki şeffaflık açısından önemli bir enstrüman olduğunu da vurguladı. Avrupa’nın yeni risk denetleyicisi, AB’nin içinde ya da dışındaki finansal sistemler arasındaki yüksek etkileşimin, birşeylerin kötü gitmesi halinde bazı ülkelerdeki borç krizinin hızla yayılabileceği anlamına geldiğini kaydetti.
 

Hürriyet