Karayolu Trafik ve Yol Güvenliği Araştırma Derneği Başkanı İhsan Memiş, sürücüleri efkar veren müzik dinlememeleri konusunda kadınları da yüksek topukla ilgili uyardı.
Bayram öncesi ve tatil dönemlerinde yaşanan trafik kazalarının yüzde 20’sinin varış noktasına 30-35 kilometre kala sürücünün heyecanlanarak dikkatinin dağılması sonucu meydana geldiği bildirildi.
Karayolu Trafik ve Yol Güvenliği Araştırma Derneği Başkanı İhsan Memiş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, trafikte yaz mevsiminin kaza riskini 2-3 kat artırdığını söyledi.
Ramazan Bayramı tatilinin 9 gün olması nedeniyle yakınlarını ziyaret etmek isteyenlerin çok sayıda kişinin bu dönemde özel araçlarıyla yola çıktığını ve çoğu zaman en az 500 kilometre gidiş ve bir o kadar da dönüş yolu kat ederek şehirler arası yollarda araç kullandıklarını belirten Memiş, bu dönemde trafik kazalarında da artış yaşandığını ifade etti.
Memiş, Haziran, Temmuz ve Ağustos aylarında tatil amacı ile hareket eden nüfusun yaklaşık 20 milyon olduğunu ve bunların yaklaşık yüzde 80’inin kendi araçları ile seyahat ettiğini vurgulayarak, geriye kalanının toplu taşım araçları olan otobüslerle seyahat ettiklerini kaydetti.
Bu yoğunlukta kaza kurbanı olmamak için sürücülerin trafik kurallarına çok dikkat etmesi gerektiğini anlatan Memiş, şunları kaydetti:
”Yaptığımız araştırmalarda, bayram öncesi ve tatil dönemlerinde yaşanan trafik kazalarının yüzde 20’sinin varış noktasına 30-35 kilometre kala sürücünün heyecanlanarak dikkatinin dağılması sonucu meydana geldiği tespit ettik. Sürücüler gidecekleri yere yaklaştıkları zaman yakınlarına kavuşma heyecanı nedeniyle sürüş ciddiyetini kaybediyor, refleksi zayıflıyor. Bu durumun istenmeyen kazaların yaşanmasına neden oluyor. Sürücüleri arkalarında gözü yaşlı insanlar bırakmamaları için varış heyecanına karşı dikkatli olmaları konusunda uyarıyoruz.”
Memiş, geçen Kurban Bayramı’nda yurt genelinde meydana gelen trafik kazalarında 160 kişinin öldüğünü, 825 kişinin de yaralandığını hatırlatarak, aynı acıların yaşanmaması için uyarılara kulak vermelerini istedi.
EFKAR VEREN MÜZİK DİNLEMEYİN
Kazalara neden olabilecek birçok unsurun bulunduğunu, bunların başında dikkatsizliğin geldiğini belirten Memiş, sürücülere şehirlerarası yollarda araç kullanırken efkar veren, üzücü, stresli müzik dinlememelerini tavsiye etti.
Memiş, ”Rehavete, dikkatin dağılmasına ya da üzüntüye yol açacak bu tür müzikler kazaya neden olabilir. Bunun yanı sıra araçta üzücü ve stresli konuşmalar da yapmayınız. Eşlerinizle, çocuklarınızla araba içerisinde münakaşa etmeyiniz, molalarda rahatsızlık verecek ağır yemeklerden uzak durunuz” dedi.
BAYAN SÜRÜCÜLERE ”YÜKSEK TOPUK” UYARISI
Kadın sürücüleri araç kullanırken rahat bir ayakkabı giymeleri konusunda da uyaran Karayolu Trafik ve Yol Güvenliği Araştırma Derneği Başkanı Memiş, ”Kadın sürücüler kesinlikle yüksek topuklu ayakkabılar ile araç kullanmalı. Bunun yerine gaz, fren ve debriyaj pedallarını rahatça kavrayacak tabanı düz ayakkabılar tercih edilmeli” dedi.
Uzun yollarda mutlaka yola iki şoförle çıkılması gerektiğini vurgulayan Memiş, şöyle devam etti:
”Bir araçta iki şoför bulunması her zaman daha iyidir. Araç, sırayla kullanıldığı zaman kaza riski daha da azalıyor. En fazla 3 saat araç kullanın ve mola vererek dinleniniz. Uykusuz, yorgun, aç karnına, alkol alarak veya aşırı yemek yiyerek kesinlikle araç kullanmayınız. 12 yaşından küçük çocuklarınızı mutlaka arka koltuğa oturtunuz ve emniyet kemerlerini bağlayınız. Çocuklar için mutlaka özel koltuk kullanınız. Sürücü ve ön koltukta oturanlar dahil mutlaka emniyet kemerini takınız ve eşler olarak emniyet kemeri için birbirlerinizi ikaz ediniz. Köprü üstü, viraj, tünel ve tepe üstlerinde araçları kesinlikle sollamayınız. Yollarda birbirleriniz ile yarış yapmayınız.
Mümkünse gündüz araç kullanmayı tercih ediniz. Bazı yollarda bakım ve onarım çalışmaları ve zeminlerde mıcır olduğundan bu alanlarda hızlarınızı düşürünüz. Araç takip mesafelerine dikkat ediniz. Cep telefonunuzla konuşarak araç kullanmayınız. Cep telefonunuzu kapatınız, mola yerlerinde açarak konuşmanızdan sonra tekrar kapatınız. Tüm dikkatinizi yol ve takip mesafesine veriniz.”
AA