Çanakkale’nin Biga ilçesine bağlı Kemer köyünde yer alan Parion Antik Kenti’nde bu yıl yapılacak 7. sezon kazılarda, Nekropolis, antik tiyatro, Roma hamamı, yamaç yapısı ve sondajlar olmak üzere 5 ayrı bölgede çalışmalar yürütülecek.
Kazı heyeti başkanı ve Atatürk Üniversitesi arkeoloji bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Cevat Başaran, gazetecilere yaptığı açıklamada, antik kentte kazı çalışmalarının 27 Haziran’da başladığını ve 26 Ağustos’a kadar sürmesinin planlandığını söyledi.
Çalışmalara 4 akademisyen, 6 arkeolog, 2 antropolog, 1 mimar, 3 restoratör-konservatör, 2 arkeojeofizikci, 1 seramik uzmanıyla Atatürk, Çanakkale Onsekiz Mart, İstanbul, Ankara, Kocaeli ve Dokuz Eylül üniversitelerinin arkeoloji bölümünde öğrenim gören 70 öğrencinin katıldığını belirten Başaran, Trabzon Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Bölge Kurulu uzmanlarından Servet Karamahmut’un da bakanlık temsilcisi olarak görev yaptığını dile getirdi.
Geçen yılki kazı çalışmalarında özellikle nekropol, odeon ve tiyatro çalışma bölgelerinden önemli buluntuların çıkarıldığını hatırlatan Başaran, şu bilgileri verdi:
Günümüze kadar gelen kalıntıları, MÖ 8. yüzyıla kadar giden Parion, antik çağda üzüm bağları, şarapları ve ön yüzünde medusa ve boğa başı bulunan sikkeleriyle tanınmış bir balıkçı kenti olarak bilinmektedir. Nekropoldeki mezarlardan elde edilen bilgilere göre, arkaik ve klasik çağın ardından gelen Helenistik dönemde yeniden parlamaya başlayan Parion, Roma döneminde yaşanılan kapsamlı kolonizasyon sonrası önemli hale geliyor ve bu dönem içerisinde çeşitli sosyal yapılarla donatılıyor.
Kemer köyünde Sedat-Naciye Nurova Parion kazı evinde barınan ve 85 kişiden oluşan kazı ekibinin bu yılki çalışmalarının antik kentin Nekropolis, antik tiyatro, Roma hamamı, yamaç yapısı ve sondajlar olmak üzere 5 ayrı bölgesinde ve yoğun bir çalışma temposu içerisinde yürütülmesi planlanıyor.’
Başaran, geçen yıl ilk kazı çalışmaları başlatılan yaklaşık 5 bin kişi kapasiteli odeondaki (konferans ve konser salonu) kazıların devam ettiğini belirterek, Kültür ve Turizm Bakanlığının çalışmalar için 65 bin TL ödenek verdiğini ve İÇDAŞ’ın da çalışmalara katkıda bulunduğunu kaydetti.
8Sütun.com