Türkiye’nin Bilinmeyen ‘En’leri!..

Dünya Hali
Derleyen: Bengü Dağlı Hiç merak ettiniz mi hayatımıza ‘en’ler ne zaman girdi diye. Ben zihnimi yokluyorum ve aklıma şu Televole tarzı magazin programları geliyor. “Haftanın ‘en...
EMOJİLE

Derleyen: Bengü Dağlı

Hiç merak ettiniz mi hayatımıza ‘en’ler ne zaman girdi diye. Ben zihnimi yokluyorum ve aklıma şu Televole tarzı magazin programları geliyor. “Haftanın ‘en’ şıkı, haftanın ‘en’ güzeli, haftanın ‘en’ sulugözü, haftanın şusu haftanın busu” diye diye soktular ‘en’leri kafamıza! Şimdi ne alaka demeyin bizde bu hafta düşündük acaba Türkiye’nin ‘en’leri ne diye? Araştırması zevkli oldu. Umarım siz de Türkiye’nin ‘en’lerini okuduğunuzda bilmediğiniz ne çok ‘en’ olduğunu anlayacaksınız…

Türkiye’nin En Yüksek Binası

Birbiri ardına yapılan projelerle yükselmeye devam eden gökdelenler arasında Türkiye’nin en yüksek binası hangisi? Hiç merak ettiniz mi? Bilmiyorsanız hemen söyleyelim: İş Kule

İŞ KULE

Yapımına 1996’da 25.909 metrekare alan üzerinde başlandı, 2000’de bitti. Mimari projesi Doğan Tekeli-Sami Sisa Mimarık bürosu ile Amerikan Swanke Hayden Connel International’a ait. Kule 1, yani İş Kule; 52 katlı ve yüksekliği 181.2 metre. Personel otoparkı 2 bin araç, ücretli otopark 790 araç kapasiteli. İş Kule’de 2.828 kişi çalışıyor. Bina en şiddetli depreme dayanıklı olarak, esneme payı da hesap edilerek inşa edilmiş. En üst noktasındaki esneme, ekstrem durumlarda artı eksi 32 cm’ye ulaşabiliyor. Binada 20 asansör ve 3 yürüyen merdiven var. Yangına dayanıklı veya yanmaz kablolar kullanılmış. Altı yangın merdiveni var. İş Kule’de bir oditoryum ve giriş katında kültür-sanat etkinliklerinin yer alacağı Exhibition Gallery bulunuyor. Ayrıca çarşı ve fast-food bölümlerini barındıran bir kompleks de var. Bina İstanbul, 4 Levent’te.

Türkiye’nin En Yüksek Barajı

Türkiye’nin ‘en’ büyük barajının Atatürk Barajı olduğunu hepimiz biliyoruz. Peki Türkiye’nin ‘en’ yüksek barajı hangisi?

Ermenek HES Barajı

Ermenek HES Barajı Türkiye’nin birinci, Avrupa’nın altıncı yüksek barajı ve dördüncü büyük baraj gölü olma özelliği taşımaktadır. Ermenek HES Barajı’nın yıllık 120 milyon euro gelir getirmesi bekleniyor

Temelden yüksekliği 218 metre, göl alanı ise 62 kilometrekare olan barajın 4.6 milyar metreküp su toplayacağı öğrenildi.

Türkiye’deki en uzun akarsu

Sanırım Türkiye’nin ‘en’ uzun akarsuyunu bilmeyen yoktur. Öyle ya, ortaokuldan beri bu bize öğretilmiştir. Öğretmenlerin ifadesi şu: “ Kızılırmak Nehri Türkiye topraklarından doğarak yine, Türkiye topraklarından denize dökülen en uzun akarsudur. Uzunluğu 1.355 km olup deniz taşımacılığı için kullanılmaz. Başlıca kolları Delice Irmağı, Devrez ve Gökırmak’tır.”

Türkiye’nin ve Dünya’nın En Eski Köprüsü

Bunu kesin bilemezsiniz söyleyin bakalım ulaşımda kullanılan Türkiye’nin en eski köprüsü nerededir ve adı nedir? Bir dakika içinde cevap bekliyorum… Bilemediniz mi? O zaman ben hemen söyleyeyim; Dünyanın şehir içinde kalan ve ulaşım amaçlı değerlendirilen en eski köprüsü Adana’da bulunuyor. Seyhan Nehri üzerinde kurulu, doğu ve batı yakalarını birleştiren tarihi köprünün ismi Taşköprü’dür. Roma dönemi eseridir. Adana Müzesi’ndeki kitabede, Taşköprü’nün, MS 384’de mimar Auxentus tarafından yaptırıldığı belirtiliyor.

İşte Türkiye’nin diğer ‘en’leri ve ilkleri:

*En büyük adamız Gökçeada’dir. Gökçeada Çanakkale’de bulunmaktadır.

*Türkiye’de en fazla milletvekili seçilen ismi İsmet İnönü’dür. İsmet İnönü 14 defa milletvekili seçildi.

*Cumhuriyet tarihinin en uzun süreli azınlık hükümeti: Anasol-D hükümetidir.

*Yüzölçümü itibariyle en küçük komşumuz Ermenistan’dır.

*Türkiye’nin en yüksek minaresi Selimiye Camisi’nde bulunur.

*En işlek kara sınırımız Bulgaristan sınırıdır. (Kapıkule, Dereköy ve Hamzabeyli sınır kapılarından bu ülkeye ve Avrupa’ya açılmamızı sağlamaktadır.)

*Türkiye’nin en eski şehri Hakkari’dir.

*Konya Türkiye’nin en uzun karayolu ağına sahiptir.

*Türkiye’nin en kalabalık mezarlığı İstanbul Karacaahmet Mezarlığı‘dır.