Türkiye de Uçak Gemisi Yapabilecek!

Dünya Hali
Savunma Sanayii Müstaşarı Murad Bayar, Türkiye’nin milli savunma sanayiinde çok ilerleme kaydettiğinin altını çizerek, Gelişen denizcilik sektörü ile elde edinilen kazanımlar sonucu, ihtiyaç olm...
EMOJİLE

Savunma Sanayii Müstaşarı Murad Bayar, Türkiye’nin milli savunma sanayiinde çok ilerleme kaydettiğinin altını çizerek, Gelişen denizcilik sektörü ile elde edinilen kazanımlar sonucu, ihtiyaç olması halinde, kendi uçak gemisini yerli imkan ve kabiliyetleri ile yapabilecek güçte olduğunu söyledi.

Murad Bayar, Türk Savunma Sanayiinin kabiliyetlerine ve projelerine ilişkin sorularını yanıtladı. Bayar, Türkiye’nin bölgesel bir güç olabilme yolunda Uçak Gemisi yapabilme kapasitesine ilişkin soru üzerine, Savunma Sanayii Müsteşarlığı tarafından hazırlanan "2009-2016 Savunma Sanayii Sektörel Strateji Dokümanı" ile daha önce başlatılan askeri gemi sektörü atılımlarının en üst noktalara ulaştığını vurguladı.

"Tamamı yerli tersanelerde üretilen, dünya standartlarında birçok gemi projesi tamamlanmıştır veya tamamlanmaktadır" diye konuşan Bayar, Türkiye’nin uçak gemisi kapasitesi konusunda şunları söyledi:
"2016 yılı yerli katkı hedefleri doğrultusunda askeri gemilerde, sistemlerden alt sistemlere inildikçe artan yerlilik oranı hem sektörü geliştirmiş, hem de yerli kaynakların yurt içinde kalmasına imkan ve olanak sağlamıştır.
Gelişen sektör ile tasarım kabiliyetleri, ileri mühendislik ve teknoloji birleşerek geçmişte imkansız gibi görülen birçok proje hayata geçirilmiştir.

Öte yandan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, uçak motoru fabrikası yatırımının, diğer yatırımcılar tarafından örnek alınması gerektiğini söyledi.
Kale Grubu ve ABD’li Pratt&Whitney grubu ortaklığıyla Ege Serbest Bölgesi’nde kurulacak F-135 uçak motoru fabrikasının temeli, Cumhurbaşkanı Gül’ün de katıldığı törenle atıldı.
     Gül, törende yaptığı konuşmada, böyle bir yatırımın yapılıyor olmasından büyük memnuniyet duyduğunu belirterek, iki gruba da teşekkür etti. Cumhurbaşkanı Gül, İbrahim Bodur ve Kale Grubu’nun, sanayinin kökleşmesine çok önemli hizmetlerde bulunan ender girişimlerden olduğunu, ticarete nazaran daha zor olan sanayiyi tercih ettiğini anlattı.
     Savunma sanayisinin çok önem verdiğini; tarihi derinliği, büyük coğrafyası ve büyük ordusundan dolayı Türkiye’nin güçlü bir savunma sanayisine sahip olmasının kaçınılmaz olduğuna işaret eden Gül, şöyle konuştu:
     ”Bunun için çok önemli adımlar atılmıştır, atılan bu adımları destekliyorum. Savunma Sanayii Müsteşarlığını yakından takip ediyorum, başarılarıyla gurur duyuyorum. TAİ, Aselsan, Makine Kimya gibi önemli kuruluşlarımızı devamlı ziyaret ediyor, yaptıkları işleri yakından izliyorum, takdir ediyorum.
     Özel sektörde de çok önemli gelişmeler görüyoruz şimdi. Kale Grubu’nun 2008’de havacılık sanayinin açılışını İstanbul’da yapmıştık, bugün temel atmayı yapıyoruz. Umuyorum ki çok kısa bir süre içinde tesislerimiz bitecektir ve bunu örnek alan yeni firmalar, içerde ve dışarda çıkacaktır. Bunlar savunma sanayi yatırımları ama sadece askeri konularla, savunma konularıyla bağlantılı görmemek gerekir. Bunlar aynı zamanda ticari konulardır, yatırım konularıdır.
     ABD Başkanı Sayın Obama, Ankara’yı ziyaret ettiğinde kendisiyle ofisimde konuşurken, iki köklü müttefik ülke olarak ticaretimizin ve karşılıklı yatırımların ne kadar eksik olduğunu, bunda bir aksaklık olduğunu, bunun giderilmesi gerektiğini söylediğimde, konuyu hemen kavramış Beyaz Saray yöneticilerine ‘bu işe bakmamız gerekli’ demişti. Daha sonra Washington’da Türkiye ile ABD arasında ticaret ve yatırımın artırılması için çok önemli bir protokol yapıldı. İnanıyorum ki tüm bu çalışmalar neticesinde iki ülke arasındaki ticaret ve yatırım daha da gelişecektir.”

AA – Enson haber