Türk Profesör Beyaz Saray’da

Dünya Hali
 ABD’nin ünlü üniversitelerinde 45 yıldır üst düzey araştırmalarıyla dikkatleri çeken Prof. Dr. Galip Ulusoy, Beyaz Saray’a danışmanlık yapan Milli Mühendislik Akademisi üyeliğine seç...
EMOJİLE

 ABD’nin ünlü üniversitelerinde 45 yıldır üst düzey araştırmalarıyla dikkatleri çeken Prof. Dr. Galip Ulusoy, Beyaz Saray’a danışmanlık yapan Milli Mühendislik Akademisi üyeliğine seçilen üç Türk araştırmacıdan biri oldu.

Michagen Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ulusoy, AA muhabirinin sorularını yanıtlarken, Türkiye’de son yıllarda bilim ve teknoloji alanında oldukça iyi gelişmelerin yaşandığını söyledi.

Özellikle sanayide çok hızlı gelişmelerin yaşandığına dikkati çeken Ulusoy, bu araştırmaların dünya seviyelerinde yürütüldüğünü belirtti.

45 yıldır ABD’nin çeşitli eyaletlerinde araştırmalarını sürdürdüğünü, 30 yıldır da Michagen State Üniversitesi’nde bulunduğunu dile getiren Ulusoy, Türkiye’yle ilgili düşüncelerini şu sözleriyle anlattı: 

"Üniversiteden yeni mezun olduğum 1975’de Türkiye’ye döndüm ve iş aradım. Çok iyi imkanlar bulamadım o zaman ve ABD’ye dönmeye karar verdim.

Bir yıl izinli olarak Türkiye’ye gidip Boğaziçi Üniversitesi’ndeki araştırmalara katıldım. Bazı sanayi kuruluşlarında çalışmalarım oldu. Ancak böyle kısa seyahatler için gidebildim ülkeme. Eğer Türkiye’deki koşullar bugünkü gibi olsaydı, ABD’deki eğitimimin ardından Türkiye’de kalırdım. İlk tercihim Türkiye’de kalmak olurdu. Profesyonel imkanlar burada çok daha olumluydu. Evlenip aile olunca burada kalmak daha kolay oldu."

ABD’de özellikle mühendislik alanında dünyanın pek çok ülkesinden gelen öğrencilerin bulunmasının kendisi için bir yabancılık yaratmadığını söyleyen Ulusoy, "ABD’nin en iyi tarafı belki de bu aslında. Fazla bir bürokrasi yok. Çalışan ve iyi iş yapanlara açık bir ülke. O nedenle buraya alışmak kolay oldu doğrusu" diye konuştu.

Türkiye’den ABD’ye yüksek lisans ve doktora için gelen öğrencilere aracılık ettiğini anlatan Ulusoy, yetişen pek çok öğrencinin de Bilkent Üniversitesi ve ODTÜ’de öğretim üyesi olarak çalıştığını ayrıca sanayide görev yapanların da bulunduğunu aktardı.

ABD’deki Beyaz Saray’a yani hükümete özellikle mühendislik alanında danışmanlık yapan (National Academi of Engineering) Milli Mühendislik Akademisi üyeliğine seçildiğini bildiren Ulusoy, "Bu üyeliğe seçilmek oldukça zor. Senede iki üç kişi seçiliyor. Benden başka ABD’de yaşayan iki Türk akademisyen daha bulunuyor. 4 yıldır bu görevi yürütüyorum. Bu kuruluşa üyelik, bizim meslekteki en büyük şeref sayılıyor" dedi. 

Ulusoy, ABD’deki Türk öğrencilere ilişkin görüşlerini ise şu sözleriyle anlattı: 

"ABD’nin Michagen eyaletinde mühendislik alanında dünyanın her yerinden en iyi öğrenciler geliyor ve onlar burada çok başarılı oluyorlar. Önemli olan sadece zeki ve çalışkan olmak değil, düşünerek işleri planlamak da çok önemli. Türkiye’den gelenler bilgi açısından çok iyiler. Türkiye’deki özellikle bazı üniversiteler çok iyi öğrenciler yetiştiriyor. Ancak burada bir tespit çok önemli. Yani bilgi açısından ABD’lilere nazaran çok çok iyiler ama yaratıcılık unsurları eksik olabiliyor. Eğitim sistemi onları yaratıcı olmaya teşvik etmemiş. O açıdan Türkiye’den gelenler burada ilk başta zorluk çekiyor ancak bir süre sonra onlar da adapte oluyorlar."

ABD’deki çalışma yaşamının çok yoğun olduğunu ve yürüttüğü pek çok projesi ve öğrencisinin bulunduğunu anlatan Ulusoy, bunları bırakıp ülkeye dönmesinin çok zor olduğunu, ancak her zaman öğrencilerin gelmesi için yardımcı olabileceğini sözlerine ekledi.

AA