Türk Polisi İnterpol’e Model Oldu

Dünya Hali
Sarıyer İlçe Emniyet Müdürü iken geçtiğimiz yıl, ülkemizi temsilen INTERPOL Genel Sekreterliği’ne atanan 2. Sınıf Emniyet Müdürü Rıdvan GÜNAYDIN, Sarıyer’de başlattığı ”İlçene Sahip ...
EMOJİLE

Sarıyer İlçe Emniyet Müdürü iken geçtiğimiz yıl, ülkemizi temsilen INTERPOL Genel Sekreterliği’ne atanan 2. Sınıf Emniyet Müdürü Rıdvan GÜNAYDIN, Sarıyer’de başlattığı ”İlçene Sahip Çık” projesini INTERPOL Küresel Öğrenme Merkezi’ne örnek proje olarak kabul ettirdi.

INTERPOL Genel Sekreterliği Küresel Öğrenme Merkezi tarafından örnek polisiye uygulamaların bildirilmesi ile ilgili yapılan bir çağrı üzerine, Avrupa masasında görev yapan Rıdvan GÜNAYDIN, 2008-2010 yılları arsında Sarıyer’de uygulamaya koyduğu Toplum Destekli Polislik projesini sundu. Gelen projeler arasında birinci sırada seçilen ”İlçene Sahip Çık” projesi INTERPOL’ün web sitesinde tüm dünyaya yayınlanmaya başladı.

Temel amacı, en çok işlenen suçlarla ilgili vatandaşlar arasında farkındalık yaratarak ve onların polis ile iletişimlerini geliştirerek suçların önlenmesi olan ”İlçene Sahip Çık” projesi bir Toplum Destekli Polislik uygulaması olarak 2008-2010 yılları arasında uygulandı. Vatandaşların canları, malları ve çocuklarına yönelen tehlikeleri anlatmak ve küçük tedbirlerin nasıl büyük belaları önlediğini göstermek için okullarda, ibadethanelerde (cami, cemevi, kilise) ve dernek ve cemiyetlerde bilgilendirme toplantıalrı düzenlendi.

Can güvenliği (trafik), mal güvenliği (hırsızlıklar) ve çocukların güvenliği (uyuşturucu ve sigara) öncelikli konular olarak belirlendi. Okullarda yapılan seminerlerde çocukların ilgisini çekmek için tarfikle ilgili müzik klipleri yapıldı. Trafik polisi Ahmet Şengül’ün seslendirdiği ‘Trafik Kolbastısı’, ‘Farlarını Yak, Kemerini Tak!’ ve ‘Hız Yapma’ adlı parçaların kliplerinde çocuklar oynadı. Sarıyerde yaşayan vatandaşlar bu bilgilendirme toplantılarına yoğun ilgi gösterdiler ve polise gelen bildirimler (ihbarlar) artmaya başladı. Diğer polisiye tedbirlerle de desteklenen projenin uygulanması suç oranlarına da yansıdı. İKİ yılda, ev ve  işyerlerinden yapılan hırsızlıklarda % 17, oto hırsızlığında % 7 kapkaçta ise % 80 oranında düşüş meydana geldi. 

Daha sonra Sarıyer Polis Hizmetlerini Geliştirme ve Destekleme Derneği’nin katkılarıyla bu projeyi anlatan ve son beş yıllık suç istatistiklerini açıklayan Türkçe ve İngilizce bir kitap basılarak dağıtıldı. INTERPOL’ün web sitesine de bu kitabın İngilizce versiyonu pdf formatında konuldu. 

INTERPOL adı İngilizce Uluslararası Polis sözcüklerinin kısaltılmasından oluşmaktadır. Uluslararası Kriminal Polis Teşkilatı (International Criminal Police Organisation)  INTERPOL sınır aşan suçlarla mücadele etmek amacıyla kurulan, BM’den sonraki en büyük kuruluştur. Genel Sekreterlik Fransa’nın Lyon şehrinde bulunmaktadır ve üye ülkelerin sayısı 188’dir. INTERPOL Genel Merkezinde üzere halen üç Emniyetçi görev yapmaktadır. 

INTERPOL’ün misyonu açısından, uluslararası işbirliğini geliştirmek için polis eğitimi önemli bir rol oynamaktadır. Bu bağlamda INTERPOL 188 üye ülkede polisliği geliştirmek için bilgi, beceri ve örnek uygulamaları yaymak suretiyle onlara yardımcı olmaktadır. INTERPOL Genel Sekreterliğinin çalışmaları, ulusal ve uluslararası polislik arasındaki kopukluğun giderilmesi ve ülke polis teşkilatlarının INTERPOL’ün sağladığı imkanlardan azami derecede faydalanmalarını sağlamak üzere tasarlanmaktadır. 2010 yılında Genel Sekreterlikçe 17 ayrı konuda 141 eğitim programı düzenlenmiş ve bu eğitimlere 182 ülkeden 4200 polis katılmıştır.  

Alanda yapılan yukarıdaki eğitimlerin yanısıra bir de INTERPOL Küresel Öğrenme Merkezi (IGLC) denilen on-line eğitim programı bulunmaktadır. IGLC,  sadece yetkili kullanıcıların geniş çaptaki  eğitim konularına on-line erişim sağlayabildikleri  web tabanlı bir portaldır. Küresel Öğrenme Merkezinin hedef kitlesi sadece INTERPOL Ulusal Merkez Büroları değil, dünya çapında tüm polis teşkilatlarıdır. Bu vesileyle üye ülkeler arasında bilgi ve örnek uygulamaların paylaşılması suretiyle inter-aktif öğrenme fırsatı da yaratılmış olmaktadır.

RIDVAN GÜNAYDIN KİMDİR?
Sarıyer İlçe Emniyet Müdürü iken geçen yıl Interpol Genel Sekreterliği`ne atanan Rıdvan Günaydın, 1989 yılında Polis Akademisi`nden mezun oldu. Ankara Emniyet Müdürlüğü Çevik Kuvvet Şubesinde göreve başladı. Elazığ`da şark görevini tamamladıktan sonra 1994 yılında İstanbul`a atandı. 1995 yılında lisansüstü eğitimi almak üzere Türkiye ve Ortadoğu Amme İdaresi Enstitüsü`ne (TODAİE) girdi.

Mastır programını tamamladıktan sonra tekrar İstanbul`a dönerek, 1996 yılında Amerika`nın Louisiana Eyalet Üniversitesi`nde Uluslararası Polis Yöneticiliği Kursu`na gönderildi. Döndükten sonra İstanbul Atatürk Havalimanında Pasaport Büro Amirliği ve C Terminali Amirliği görevlerinde bulundu. 1998 yılında Bosna-Hersek`teki Birleşmiş Milletler Polis Gücüne katıldı. Savaş sonrası dönemde 1 yıl görev yaptığı Bosna-Hersek`te Birleşmiş Milletler Madalyası ile ödüllendirildi. Yurda döndüğünde Atatürk HavalimanıMüdür Yardımcılığı görevine getirildi

ÖNEMLİ GÖREVLERE İMZA ATTI
2001 yılında Romanya`da açılan SECI Merkezi`ne Emniyet Genel Müdürlüğü`nü temsilen üçlü kararname ile İrtibat Görevlisi olarak atandı. SECI Merkezinde 11 Eylül saldırılarını müteakiben Antiterör Görev Gücü`nün kuruluşuna önderlik etti ve bu görev gp305 Interpol`ün web sitesine de bu kitabın İngilizce versiyonu pdücünün Proje Müdürü oldu. Bu sıfatıyla birçok uluslar arası toplantıda SECI Merkezini temsil etti. Bunlar arasında New York`ta bulunan Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi Terörle MücadeleKomitesi (UNCTC) toplantıları, Uruguay`daki (CICTE) toplantısı, Viyana`daki AGİT toplantıları da bulunmaktadır. Almanya Münih`te bulunan (Marshall Center)`a ve Macaristan İçişleri Bakanlığı Uluslararası Eğitim Seminerlerine görev gücü faaliyetleri hakkında konuşmacı olarak katıldı. Bükreş`te yaptığı çalışmalarından dolayı Emniyet Genel Müdürü tarafından iki defa takdirname ile ödüllendirildi. 2005 yılında görevini tamamlayarak yurda döndü ve İstanbul Emniyet Müdürlüğü Basın Protokol ve Halkla İlişkilerŞube Müdürlüğü görevine getirildi.2008-2010 yılları arasrğitimi önemli bir rol oynuyor. ında Sarıyer İlçe Emniyet Müdürlüğü görevinde bulunan Rıdvan Günaydın, burada alanında bir ilk olan `İlçene Sahip Çık Projesini uygulamaya koydu. Başarılı çalışmalarından dolayı çok sayıda maaş taltifi ve takdirname ile ödüllendirildi. 2010 yılında Interpol Genel Sekreterliği`nin yaptığı mülakatı kazanarak ülkemizi temsilen burada görevlendirildi. Evli ve 3 erkek çocuk babası olan Rıdvan Günaydın, iyi derecede İngilizce ve orta derecede Arapça veFransızca bilmektedir.

Sarıyer Haber