Türk İnsanının En Büyük Sorunu!

Dünya Hali
Türkiye’deki Ailelerin Eğitim İhtiyacı Analizi’ni içeren araştırma sonuçlarına göre, katılımcılar ailelerin ekonomi alanında en büyük sorununu "aşırı tüketim”, "lüks talepl...
EMOJİLE

Türkiye’deki Ailelerin Eğitim İhtiyacı Analizi’ni içeren araştırma sonuçlarına göre, katılımcılar ailelerin ekonomi alanında en büyük sorununu "aşırı tüketim”, "lüks talepler” ile "kredi kartı kullanımı” olarak sıraladı.

Araştırma, insanların sahip oldukları kredi kartları nedeniyle gelirlerinin çok daha ötesinde alışveriş yaptığını ve bunun sonucunda aile ekonomisinde ciddi sorunlar yaşandığını ortaya çıkardı. Aile ve Sosyal Araştırmalar Genel Müdürlüğü (ASAGEM), Türkiye’de Ailelerin Eğitim İhtiyaçları Analiz Raporu’nu sonuçlandırdı.

TÜİK tarafından belirlenen örneklem çerçevesinde 7 bin hanede derinlemesine ve grup görüşmesiyle oluşturulan rapor kapsamında çalışmalar, Adana, Ankara, Bursa, Erzurum, Gaziantep, İstanbul, İzmir, Konya, Malatya, Samsun, Tekirdağ ve Trabzon’un olduğu 12 bölgede gerçekleştirildi. Rapora göre, ailelerin yarısından biraz fazlası ekonomi konusunda kendilerini yeterli görüyor. Ekonomi konusunda çiftçiler ve işsizler kendilerini memurlar, ev hanımları, işçiler ve serbest meslek sahiplerine göre daha yetersiz hissediyor. Memurlar, kendilerini en yeterli hisseden grup olarak görülüyor.

Katılımcıların görüşlerine göre ailelerin ekonomi alanında en büyük sorunu aşırı tüketim, lüks talepler ve kredi kartı kullanımı olarak sıralanıyor. Görüşmeye katılanların en çok vurguladıkları nokta, insanların sürekli alışveriş yapma eğiliminde olması ve bunu yaparken de kredi kartı kullanmaları. İnsanların artık lüks ile ihtiyaç arasındaki ayrımı yapamaz hale geldikleri belirtiliyor. Araştırma, özellikle büyük kentlerde yaygınlaşan alışveriş merkezlerinin insanların tüketim alışkanlıklarında değişime yol açtığını gösteriyor. Ailelerin kendilerini en yetersiz gördüğü konu ise öfke kontrolü. Katılımcılar, aile içi iletişimde en büyük sorunları; birbirini derinden anlayamama, karşılıklı konuşamama ve birbirine zaman ayıramama olarak sıralıyor.

Zaman