TRT Klasik Müzikten Soğudu

Dünya Hali
CHP Antalya Milletvekili Gürkut Acar’ın klasik ve batı müziği tarzında yayın yapan TRT Radyo-3’ün durumuna ilişkin Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’a ilettiği soru önergesi Şahin&rsq...
EMOJİLE

CHP Antalya Milletvekili Gürkut Acar’ın klasik ve batı müziği tarzında yayın yapan TRT Radyo-3’ün durumuna ilişkin Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’a ilettiği soru önergesi Şahin’in bilgi notuyla yanıtlandı.
Şahin, RTÜK tarafından 1-15 Aralık 2009 arasında yayımlanan “Radyo Dinleme Eğilimleri-2” başlıklı araştırmaya göre nüfusun yüzde 96,2’sinin caz müziğini, yüzde 92,3’ünün klasik müziği, yüzde 82,2’sinin ise yabancı rock müziği dinlemediğinin belirlendiğini anımsattı.
Şahin, “Bu nedenle, dinleyici eğilimleri ve kurumsal ihtiyaçlar doğrultusunda son üç yıl içerisinde yaklaşık 80 adet Radyo-3 vericisi yeni açılan TRT-Türkü, TRT-Nağme, TRT-Radyo Haber ve Kürtçe yayın yapan TRT Radyo-6 kanallarına dönüştürülmüştür“ dedi.
Şahin, şunları kaydetti: “Radyo-3 kanalı, en az tercih edilen müzik türlerinde yayın yapması nedeniyle en az dinlenen radyo kanalımız olmuş, ancak buna rağmen kamu yayıncılığı bilinci ve sorumluluğu gereği uydu ve internetin yanı sıra dinlenme potansiyelinin görece yüksek olduğu nüfus yoğun illerde ve sahil kesimindeki turistik bölgelerde toplam 23 vericiyle, yayını 24 saat devam ettirilmektedir.” Şahin’in bilgi notu, Radyo-3’e ait vericilerin son 3 yılda yüzde 80 oranında azaldığını gösterdi.

Klasik müziğe iki saat
Şahin, bilgi notunda şunlar kaydedildi: “Kanalın yayın planında haftalık olarak pop müzik yayını 2015 dakika, klasik müzik yayını 125 dakika, rock müziği yayını 120 dakika, batı müziği yayını 120 dakika, caz müziği yayını 150 dakika, opera bale yayını 110 dakika olarak gerçekleştirilmiştir. Yıllık dağılım oranları ise, pop, rock, klasik, batı müziği, caz, opera-bale yüzde 26,2, Halk Müziği yüzde 27, Sanat Müziği yüzde 27 ve diğer programlar yüzde 19,8 olarak gerçekleşmektedir