Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) hazırladığı rapora göre 2004 yılında dünya ölçeğinde dokuzuncu ölüm nedeni olarak tespit edilen trafik kazaları, insanların sosyal seviyelerine göre ziyadesiyle farklılık arz ediyor. 178 ülkede yapılan araştırmalar sonucu hazırlanan rapora göre, "sosyal statüleri düşük insanlar, diğerlerinden daha fazla kaza riskine açık" bulunuyor.
Rapora göre, kazaların yüzde 90’ından fazlası, dünyadaki araç parkının yüzde 48’ini elinde bulunduran "düşük veya orta gelire sahip" ülkelerde meydana geliyor. Yüksek gelire sahip ülkelerde bile, kazalar yoksullara daha fazla zarar veriyor.
Raporda belirtildiğine göre, yılda kazaya kurban giden 1,2 milyon kişinin yüzde 46 kadarını, yayalarla bisiklet ve motosiklet sürücüleri oluşturuyor. Bu oran, Batı Pasifik bölgesinde yüzde 70, Tayland’da ise yüzde 80’e kadar çıkabiliyor.
Yüksek gelire sahip birçok ülkede trafik kazalarındaki ölüm oranının azaldığı veya belli bir seyirde gittiği kaydedilen rapora göre, diğer bölgelerde ise kazaların artmakta olduğu ve "bu durumun değiştirilmesi için hiçbir şey yapılmazsa" 2030’a gelindiğinde trafik kazalarında yılda 2,4 milyon kişinin öleceği ve kazaların, dünyada beşinci ölüm nedeni haline geleceği uyarısında bulunuldu.
Rapora göre, kazalar ekonomi bakımından da büyük kayba yol açıyor. Kazaların faturası, ülkelerin gayri safi milli hasılalarının yüzde biriyle üçü arasında değişiyor.