Tandırlıktan Gelen Lezzet

Dünya Hali
Geleneksel Urfa yemeklerinin bulunduğu kitap Şanlıurfa Belediye Başkanı Dr. Ahmet Eşref Fakıbaba’nın yazısı ile başlıyor.  Şanlıurfa’nın 11500 yıllık tarihine vurgu yapan Fakıbaba, bi...
EMOJİLE

Geleneksel Urfa yemeklerinin bulunduğu kitap Şanlıurfa Belediye Başkanı Dr. Ahmet Eşref Fakıbaba’nın yazısı ile başlıyor.  Şanlıurfa’nın 11500 yıllık tarihine vurgu yapan Fakıbaba, bir çok uygarlığın uğrak noktası olan bu kentin sofraları her damak tadına uygun olduğunu vurguladı.

Kitabın önsözünü yazarın Avukat eşi Müslüm Akalın yazmış. Akalın önsözde Hazreti İbrahim ile başlayan geleneğe dikkat çekerek “Evliya Çelebi, bu Urfa halkı gayetle garip dostu ve gönül okşayan adamlardır. Gece ve gündüz misafirsiz yemek yemezler .“ diye yazdığına vurguladı.

Kitap Çorbalar, Et Yemekleri, Sebze Yemekleri, Pilavlar, Dolmalar, Hamur İşleri, Köfteler, Kebaplar, Salatalar, Tatlılar, Kolay Yiyecekler, Urfa’ya Özel ve Ekler olmak üzere 12 bölümden oluşuyor.

Urfa’nın farklı lezzetlerini sunan kitapta yemeklerin malzemeler ve hazırlanışı yer alıyor. 395 sayfa olan kitapta yemeklerin yanı sıra tarihi Urfa konaklarının fotoğrafları yer alıyor.

Kitabın sonundaki Ekler bölümünde ise, Cihat Kürkçüoğlu’nun “Eski Urfa’da Gündelik Hayatın İçinden” yazısında Urfa şivesi kullanıldı.
Urfa’da Mutfak ve Mutfak Kültürünün Tarihi Arka Planı yazısı ise Harran Üniversitesinde öğretim üyesi  olan Doç. Dr. Abdullah Ekinci, yemek kültürünün Urfa üzerindeki etkisi anlattı.

Şanlıurfa’da toplu özel yemeklerinin bulunduğuna dikkat çeken kitapta, Sıra Gecesi, Sahaniye, Harefene, Davet Yemekleri, Bayram yemeği, Saç öpümü, Sakal öpümü, Süpha, Asbap Gecesi, Hamam yemeği, Duvak yemeği, Taziye yemeği, Hac yemeği, Sünnet, Aziz günler, Muharrem ve Ramazan’da yapılan özel yemeklerin ne zaman ve nasıl yapıldığı anlatılıyor.

Yeme içmeyle ilgili Atasözleri ve deyimlerin bulunduğu kitapta birde Urfa yemekleri sözlüğüde yer aldı.

sanliurfa.com