Süper Kadın Sendromuna Dikkat!

Dünya Hali
Süper Kadın sendromuyla ilgili her şeyi öğrenin ve kendine güvenen mi yoksa süper kadın sendromunda mı olduğunuzu bulun. Kim bu süper kadın? Çevrenize şöyle bir bakın. Bir yandan işyerinde daha iyi bi...
EMOJİLE

Süper Kadın sendromuyla ilgili her şeyi öğrenin ve kendine güvenen mi yoksa süper kadın sendromunda mı olduğunuzu bulun.

Kim bu süper kadın?

Çevrenize şöyle bir bakın. Bir yandan işyerinde daha iyi bir kariyere ulaşmak için yoğun çaba sarf ederken, bir yandan da sosyal etkinlikler arasında mekik dokuyan kadınlar mutlaka var. Bu kadınlar aynı zamanda evlerindeki tüm gereksinimleri eksiksiz karşılarken, çok iyi bir eş ve anne olmak için de yoğun çaba sarf ederler.

Her rolün üstesinden gelen ve pek çok alanda başarıya imza atmış kadınlar, çoğumuzun imrendiği ve olmak istediği bir model. Oysa bu tip kadınların çoğu aslında günümüzde hızla yaygınlaşmaya başlayan "Süper Kadın Sendromu"nun etkisi altındalar. Üstelik, bu sendromdan yakınan kadınlar sanılanın aksine mutlu olmadıkları gibi, zamanla gelişen ruhsal sıkıntılarla da baş etmek zorunda kalıyorlar. Biz de, Formsante dergisinin konuyla ilgili International Hospital’dan psikiyatri uzmanı Dr. Muzaffer Uyar’le yaptığı röportajı sizlerle paylaşmak istedik.

30’lu yaşların sorunu

Süper kadın sendromu genellikle 30”lu yaşlardaki kadınları etkisi altına alıyor. Psikiyatri uzmanı Dr. Muzaffer Uyar’a göre, Ülkemizde kadınlar genellikle 20’li yaşlarda evleniyorlar ve toplumun yüklediği iyi bir ev hanımı, iyi bir eş ile iyi bir anne misyonunu yerine getirmekten büyük bir mutluluk duyuyorlar. Ancak 30’lu yaşlara geldiklerinde gerek edindikleri hayat tecrübeleri, gerekse kişiliklerinin oturmaya başlaması sonucu, artık kendileri için de bir şeyler yapma ihtiyacı hissediyorlar.

Ayrıca, yazılı ve görsel olarak bakımlı, formda, meslek sahibi ve aktif bir sosyal yaşamı olan kadınların daha çok tercih edildiği yönünde imalar da kadını etkiliyor. Tüm bu faktörlerin etkisiyle kadınlar kendini “güvende" hissetme ihtiyacı duymaya başlıyor. Bunun sonucunda pek çok alanda kendini ispat etme sürecine giriyor! Amaç; bulundukları çevreye yenik düşmemek ve daha fazla saygı görmek…

Kimileri agresif bir tutum sergilerken, kimileri ise edilgen bir yol izleyerek isteklerini dolaylı yollardan gerçekleştirmeye çalışıyor. Bazıları da çözümü her işin üstesinden gelebilen süper kadın modeli oluşturmakta buluyor. Yani, süper kadın sendromu aslında, özgüven sorunu yaşayan ve çevresine güven duymayan kadınların geliştirdikleri bir davranış modeli.

Psikolojik sorunlar gelişebiliyor!

Bu tip kadınlar, mükemmeliyetçilik duygularını ve yüksek standart beklentilerini aile bireylerine de yansıtmaktan kendilerini alıkoyamıyorlar. Örneğin eşinin daha iyi bir kariyer yapması, daha iyi giyinmesi ve pek çok sosyal etkinliğe katılması konusunda sürekli baskı kuruyorlar. Bu baskı kimi kadınlarda sadece aile bireyleriyle sınırlı kalırken, kimilerinde işyerindeki arkadaş ve komşulara kadar uzanabiliyor.

Kadının bu davranışları zamanla hem ailesi hem de iletişim kurduğu diğer insanlarla ilişkilerinin bozulmasına yol açıyor. Bunların yanı sıra, sendromun etkisi altındaki kadınlar genellikle zor ulaşılabilir hedeflere sahip oluyorlar. Yoğun koşuşturma arasında hem fiziksel hem de ruhsal olarak yıpranan, baskıcı tutumu nedeniyle çevresiyle de ilişkisi bozulan bu kadınlarda zamanla depresyon, anksiyete ve panik atak gibi psikolojik sorunlar ortaya çıkıyor.

Nasıl tedavi ediliyor?

Psikiyatri Uzmanı Dr. Muzaffer Uyar, ”süper kadın sendromu"nda, medikal tedavi ve psikoterapi yöntemiyle oldukça başarılı sonuçlar elde edildiğine dikkat çekiyor. Depresyon, panik atak ya da anksiyete gibi hastalıkların geliştiği durumlarda, öncelikle medikal tedaviye başvuruluyor.

Ruhsal hastalıkların ortaya çıkmadığı durumlarda ise psikoterapi yöntemi yeterli oluyor. Dr. Muzaffer Uyar, toplumun yüklediği ya da kendi üstlendiği sorumlulukları en iyi şekilde yerine getirmeye çalışırken bunalan süper kadın sendromlulara "Her şeyin en iyisini yapmak zorunda değilsiniz. Bazı misyonları reddedin" önerisinde bulunuyor.

Psikoterapide nasıl bir yol izlendiğine gelince… Kadına, her şeyi başarmak gibi bir zorunluluğu olmadığı, kendini artıları ve eksileriyle kabul etmesi yönünde telkinlerde bulunuluyor. Daha makul hedef ve beklenti arayışı içine girmesi sağlanıyor. Ulaşmak istediği hedefler, önem derecesine göre sıraya konuluyor. Bu tip telkinler sonucunda kadın kendini daha güvende hissediyor ve çevresinden gelen yüksek beklentilere de karşı koyabilecek gücü kendinde bulabiliyor.

Hangi kadın tipisiniz?

Kendine güvenen kadın tipi

*Kapasitenizin sınırlı olduğunu kabul ediyorsanız,
*Olaylara ve kişilere karşı objektif bir tutum sergiliyorsanız,
*Kendinizi diğer bireylerden üstün ya da agresif olmak zorunda hissetmiyorsanız,
*Her şeyi en iyi şekilde değil, yapabileceğiniz ölçüde ve yeterli düzeyde gerçekleştirmeye çalışıyorsanız,
*İçinizden geldiği gibi davranıyorsanız, kendinize güvenen bir kadınsınız.

Süper kadın sendromu tipi

*Üstlendiğiniz tüm rolleri en iyi şekilde gerçekleştirmeye çalışıyorsanız,
*Agresif bir tutum sergiliyorsanız,
*İçinizden geldiği gibi davranamıyorsanız,
*Pek çok alanda başarılı olmak istiyorsanız,
*Kendinizi ve çevrenizdeki insanları yüceltme ihtiyacı hissediyorsanız,
*Sürekli üst standartlara sahip olmak istiyorsanız,
*Bir şeylerle meşgul olmadan duramıyorsanız, süper kadın sendromu’nun etkisi altında olabilirsiniz.


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/on5y/public_html/wp-includes/functions.php on line 5464

Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/on5y/public_html/wp-content/plugins/really-simple-ssl/class-mixed-content-fixer.php on line 107