International Hospital İstanbul’dan psikolog Uz. Dor. Ferahim Yeşilyurt, sigara zammının ardından ilk birkaç gün geçtikten sonra bazı kişilerin gerçekten sigarayı bırakmaya karar verdiğini, ancak büyük çoğunluğun, ilk günlerin şokunu atlattıktan sonra sigaraya kaldığı yerden devam ettiğini söyledi.
Yeşilyurt, konuya ilişkin AA muhabirine yaptığı açıklamada, sigara zammının insanları önce bir şok reaksiyonuna soktuğunu ve bu duruma inanmak istemediğini, ardından da öfkelenmeye başladığını kaydetti.
Sigara zammının o günlerin önemli bir gündemi olduğunu, bazı kişiler sigarayı bırakmayı düşünürken, bazılarının kaçak sigara bulmanın derdine düştüğünü, kimilerinin ise azaltmayı düşündüğünü ifade eden Yeşilyurt, ”Sigara zammının ardından ilk birkaç gün geçtikten sonra bazı kişiler, gerçekten sigarayı bırakmaya karar veriyor, ancak büyük çoğunluk, ilk günlerin şokunu atlattıktan sonra sigaraya kaldığı yerden devam ediyor. Sigara gibi ciddi bağımlılık yapan bir madde kullanımını sadece zam yaparak ya da yasaklayarak çözemeyiz” diye konuştu.
Sağlık Bakanlığının, sigarayı bıraktırma konusunda güzel projeleri olduğunu belirten Yeşilyurt, ”Bu projelere ek olarak, yapılan sigara zammının etkisi daha olumlu olacaktır. Artık sigara bağımlılığını azaltmak için gerekli tedaviyi bakanlık finanse ediyor. Böylece koruyucu ruh sağlığı hizmetinde bulunmuş oluyor. Sorunu büyümeden çözmeye çalışıyor” dedi.
Sadece fiyatı artırıldı diye sigara alışkanlığından vazgeçilmesini beklemenin doğru olmadığını vurgulayan Yeşilyurt, şunları kaydetti:
”Sigaranın fiyatı bu zamana kadar pek çok kez artırıldı, Zamlar, cenazenin duyulması gibi bir şey. Duyunca hayatı sorguluyoruz, ‘Rahat yaşamamız lazım’ diyoruz. Bir hafta dini boyutunu düşünüyoruz. Daha sonra normal hayatımıza devam ediyoruz. Zamlar da böyle. Önce kızıyoruz, bırakma söylemlerimiz oluyor, sonra devam ediyoruz. İçen bir şekilde içiyor. Fiyatının artması bir şey ifade etmiyor. Sağlık Bakanlığının güzel projeleri var, onları değerlendirmek gerekir.”
AA