Kayseri’de, hormon eksikliği nedeniyle hızla kilo alan iki kardeşten, 3 yaşında olmasına rağmen 37 kiloyu aşan Sümeyye, İngiltere’deki tedavinin ardından 27 kiloya düştü.
Sümeyye’nin 21 kiloya ulaşan 1,5 yaşındaki kardeşi de, ablası gibi Cambridge Üniversitesi’nde tedavi görmeye başladı.“Leptin” isimli hormon eksikliği nedeniyle hızlı kilo alma sorunu yaşayan Sümeyye Kabak, 3 yaşında 37 kilo 700 grama ulaşmıştı. Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde tedavi gören Sümeyye, dünyada bu hastalığın takibini yürüten tek merkez olan Cambridge Üniversitesi’ndeki klinik araştırma enstitüsündeki tedaviye olumlu yanıt verdi.
Tedavi için ailesiyle birlikte 3. kez İngiltere’ye giden Sümeyye, 27 kilo 700 grama düşmeyi başardı. Ailesi ve yakınlarını sevindiren Sümeyye’nin iştah sorunu da düzelmeye başladı ve yeme alışkanlıkları değişti.
1,5 yaşında 21 kilo
Sümeyye’nin 1,5 yaşındaki kardeşi Hamza da, ablası gibi hızlı kilo alma sorunu ile karşı karşıya. 20 kilo 700 gramı aşan Hamza da, ablası gibi Cambridge Üniversitesi’ndeki klinik araştırma enstitüsünde tedavi görmeye başladı.
İngiltere’deki tedavinin ardından Türkiye’ye dönen Sümeyye ve Hamza’nın babası Faruk Kabak, havaalanında AA muhabirine yaptığı açıklamada, 3. kez gittikleri İngiltere’den umutlu döndüklerini ve çocuklarının kilo vermeye başladığını belirtti.
Tedavi öncesi 38 kiloya yaklaşan Sümeyye’nin kısa sürede yaklaşık 11 kilo verdiğini, Hamza’nın da tedaviye olumlu yanıt verdiğini ifade eden Kabak, şunları söyledi:
“Sümeyye 2-2,5 yaşlarındayken 38 kiloya kadar çıkmıştı. Leptin hormonu eksikliğinden kaynaklanan bu sorun, dünyada sadece Cambridge Üniversitesi’nde tedavi ediliyormuş. Sümeyye, İngiltere’ye 3. kez gitmiş oldu. Çok şükür tedaviye olumlu yanıt verdi. Şimdi 27 kilo 700 grama düştü. Daha önce gittiğimizde, Hamza’nın tedavi edilmesi için yaşını doldurması istenmişti. Bu gidişimizde hem Sümeyye kontrole girdi, hem Hamza’nın tedavisine başlandı. 6 günlük tedaviye Hamza da olumlu yanıt verdi. Umutluyuz ve mutluyuz. Sümeyye’nin bu kadar kilo verebileceğini tahmin bile edemiyorduk. İnşallah, Hamza da kilo vererek sağlıklarına kavuşurlar.”
Anne Çiğdem Kabak da, Sümeyye’nin kilo vermeye başlamasının mutluluğunu yaşadıklarını ifade etti. Aynı tedavinin Hamza için de başladığını, tedavinin başlamasıyla birlikte iştah sorununun düzelmeye başladığını ve yeme alışkanlıklarının değiştiğini belirten Kabak, “Sümeyye, sabah, öğlen, öğleden sonra, akşam, yatarken sürekli yemek yiyordu. Neredeyse, yemek yetiştiremiyordum. Yemek vermediğim zaman ağlıyordu. Şimdi yeme alışkanlıkları normale döndü. Normal bir çocuk gibi yiyor. Hamza da tedavinin başladığı 6 günlük süre içinde iştahı kontrol altına alındı. Bize verdikleri ilaçlarla tedaviyi evimizde sürdüreceğiz. Çocuklarım kilo vermeye başladığı için çok mutluyum” diye konuştu.
Dünyada 12 kişide var
Sümeyye ve Hamza’nın tedavisini yürüten Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Endokrinoloji Bilim Dalı’nda görevli Uzman Dr. Leyla Akın da, Sümeyye ve Hamza’nın leptin isimli hormon eksikliği nedeniyle sağlık sorunu yaşadığını söyledi.
Leptin eksikliğinin doyumsuzluk hissi verdiğini ve iştahın kapanmadığını, bu nedenle Sümeyye ve Hamza’nın hızlı kilo aldığını anlatan Akın, dünyada 12 kişide tespit edilen hastalığı taşıyan Sümeyye’nin Türkiye’de bu sorunla bildirilen ilk çocuk hasta olduğunu belirtti. Leptin eksikliği hastalığının takibinin dünyada sadece Cambridge Üniversitesi’nde yapıldığını hatırlatarak, şu bilgileri verdi:
“Sümeyye’ye leptin eksikliği teşhisi koyduğumuzda, bu hastalığın takibinin yapıldığı tek merkez olan İngiltere’deki klinik ile temasa geçtik. Yaptığımız yazışmalar sonucunda Sümeyye’nin tedavisi İngiltere’de başladı. Hastalığın tedavisi için dünyada tek olan ilaç bu merkezden sağlanıyor. Sümeyye ve ailesinin masrafları da bu merkezden karşılanıyor. Sümeyye’nin tedavisi başladı ve tedaviye olumlu yanıt verdi. Daha sonra Sümeyye’nin kardeşi Hamza’da da aynı sorunu tespit ettik. Hamza’nın da aynı merkezdeki tedavisi başladı. Onun da tedaviye cevap vermesini bekliyoruz.”
AA