“Şırnaklılar bir süre dışarıda yatsın”

Dünya Hali
Prof. Işıkara, Şırnak’taki depremin o yöre için büyük bir deprem olduğunu ancak tehlikenin geçmediğini söyleyerek uyardı: O bölgedeki halk bir süre evlerine girmesin. Türk Kızılayı Genel Başkan ...
EMOJİLE

Prof. Işıkara, Şırnak’taki depremin o yöre için büyük bir deprem olduğunu ancak tehlikenin geçmediğini söyleyerek uyardı: O bölgedeki halk bir süre evlerine girmesin.

Türk Kızılayı Genel Başkan Başdanışmanı Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara, Türk Kızılayı tarafından düzenlenen, “Toplum Liderlerini Teşkilatlandırma Projesi ve Afet Zararlarını Azaltma Programı” çerçevesinde geldiği Zonguldak’ta, din görevlilerine brifing verdi.
 
Türkiye’de deprem gerçeğinin kabul edilmesi gerektiğini ifade eden Işıkara, “Yeter artık diyorum. Doğal afetten gördüğümüz zararlar ve can kayıplarının en aza indirilmesi konusunda söylenenlerin arkasındayım. Sizlerinde bu konuda gerekli hassasiyeti göstermesini istiyorum” dedi.
 
Dün Zonguldak Valiliği’nde düzenlediği basın toplantısında dağıttığı haritada Güneydoğu’daki etkinliğe dikkati çektiğini hatırlatan Işıkara, şöyle konuştu:
 
“Van ve Hakkari’ye giden bir alanı taramıştım. Dolayısıyla bugün sabah, merkez üssü Şırnak’ın Silopi ilçesinde 5.5 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Bu o yöre için büyük bir deprem. Çünkü yapılaşma maalesef sağlıklı değil. Ama şükür ki can kaybı yok. Özellikle kerpiç evlerde çatlamalar ve bazı yerlerde de çökmeler söz konusu.

Yöre halkı bir süre daha dikkatli olsun. Bu ara yaz ayları. Biraz sabredelim ve dışarıda konaklayalım. Ben güneyde büyüyen bir insanım. Yaz aylarında dışarıya yer yatakları serer ve orada yatardık. Dolayısıyla oradaki vatandaşlarıma da tavsiyem şimdilik budur. Devletimden isteğim insanlara güvenli yapılara kavuşturma konusunda hep birlikte el verelim.”
 
“FETHİYE’DE TSUNAMİ TEHLİKESİ YOK”
 Bir gazetecinin “Fethiye’de tsunami söylentisi üzerine vatandaşlar evlerini boşaltmaya başladı?” sorusu üzerine Işıkara, haberi okuduğunda üzüldüğünü belirtti. Işıkara, tsunaminin büyük bir depremden sonra oluştuğunu kaydetti.
 
Tsunami söylentileri üzerine evlerini boşaltan insanların geri dönmesini istediğini ifade eden Işıkara, şöyle konuştu:
 
“Fethiye’de tsunami tehlikesi yok, deprem tehlikesi var. Tsunami için dışarı çıkan vatandaşlarımıza ‘deprem dede’ olarak tavsiyem evlerine geri dönmeleridir. Söylentilerin kasıtlı çıktığına inanıyorum. Toplumu rahatsız eden unsurlar var. 17 Ağustos 1999 depreminden sonra her depremde yaşadık. Bu kasıtlı haberleri çıkaranlar zil takıp oynuyordur. Bizim bunlara itibar etmememiz lazım. Toplumu rahatsız etmekten kazanç bekleyen insanlar bunlar.”

AA