Seçilme yaşı neden 18 olmalı?

Dünya Hali
Türkiye’de ne zaman demokrasi tartışmaları çıksa AB ülkeleri örnek gösterilir. Birçok AB ülkesinde "seçilme ve seçme yaşı" aynı iken Türkiye bu ülkeler arasında "en yüksek seçilme...
EMOJİLE

Türkiye’de ne zaman demokrasi tartışmaları çıksa AB ülkeleri örnek gösterilir. Birçok AB ülkesinde "seçilme ve seçme yaşı" aynı iken Türkiye bu ülkeler arasında "en yüksek seçilme yaşı"na sahip ülke olarak yer alıyor…

2006 yılında yayımladığı tabloyu yeniden köşesine taşıyan Radikal’den Altan Öymen; Türkiye’nin bu konuda ne kadar geciktiğini ortaya koydu. (Öymen’in kendisi de 1961’de göreve başlayan Kurucu Meclis’in seçilme yaşını 30’dan 25’e indirmesi ile 280 seçilmiş arasına giren 30 yaşın altındaki beş-altı üyeden biriydi.)

1980 Anayasası’nda yeniden 30 olan seçilme yaşı 2006’nın ekim ayına kadar yürürlükte kaldı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın 2006 yılının ekim ayında konuyu Meclis gündemine getirmesinin ardından seçilme yaşı 25’e düşürüldü. Bu değişikliğe rağmen Türkiye haka seçilme yaşı en yüksek ülkeler arasında yer alıyor…

İçinde Türkiye’nin de bulunduğu 29 ülkenin seçilme yaşı şöyle:

Türkiye’de seçilme yaşı 2006 yılında 30’dan 25’e düşürüldü!

Türkiye’yi, Güney Kıbrıs, Yunanistan ve İtalya takip ediyor. Bu 3 ülkede seçilme yaşı 25!

Fransa’da seçilme yaşı 23…

Bu ülkeyi, Belçika, Lüksemburg, İrlanda ve İngiltere takip ediyor ve seçilme yaşı 21!

Avusturya’da ise seçilme yaşı 20!

Almanya, Hollanda, Danimarka, İspanya, Portekiz, Finlandiya, İsveç, Estonya, Litvanya, Letonya, Çek Cumhuriyeti, Polonya, Slovakya, Solovenya, Macarsitan, Malta, Bulgaristan, Hırvatistan, ve Romanya’da seçilme yaşı 18!

29 ülkenin tamamında seçme (oy kullanma) yaşı ise 18!

19 Avrupa ülkesinin tamamında seçme ve seçilme hakkının kazanıldığı yaş 18!

2006’daki rakamlar bile Türkiye’nin bu konuda ne kadar geç kaldığını ortaya koyuyor…