Peki Ama Bunlar Kim?

Dünya Hali
Hazırlayan: Bengü Dağlı Hemen hemen hepiniz daha önce ikoncan, metroseksüel, emo, hip hopçı, tiki, hippi gibi kavramları duymuşsunuzdur. Gün geçmiyor ki, sözcük dağarcığımıza yeni yeni isimler eklenme...
EMOJİLE

Hazırlayan: Bengü Dağlı

Hemen hemen hepiniz daha önce ikoncan, metroseksüel, emo, hip hopçı, tiki, hippi gibi kavramları duymuşsunuzdur. Gün geçmiyor ki, sözcük dağarcığımıza yeni yeni isimler eklenmesin. Bu kelimeler popüler olduğu zamanlarda çok konuşulmuş çok tartışılmıştı. Şimdi biz de bu terimleri sizler için bir yazıda topladık. Bakın bakalım bu egzantirik isimler neyi, kimi, niçin çağrıştırıyor…

MODA İKONU

Moda ikonu kişi geleceğin modasını hisseden, bazı trentleri herkesten önce yakalayan hayranlık duyulası kişidir. Bu tür insanların üzerinde bir kıyafet ya da aksesuvar görürsünüz, önce yadırgarsınız fakat zaman geçtikçe gözünüze hoş gelmeye başlar. Bir süre sonra modanın kalbinin attığı yerlerden bu esintilerin geldiğini görürsünüz.

Moda ikonu kişisi çevresinin moda anlayışını belirler çoğu zaman.

İkon, İngilizce “simge” anlamına geliyor. Stil ya da moda ikonu, kendine has tarzı olan, yaratıcı, kıyafete kendinden bir şeyler katan ve öncü olanlar için kullanılıyor.

Uluslararası basın ya da kamuoyu, bugüne kadar kimler için “moda ikonu” demiş diye baktığımızda, sinemanın, modanın ünlü simalarından ses sanatçılarına, mankenlere kadar uzanan bir listeyle karşılaşıyoruz. İngiltere’de 1940’lardan bu yana moda dünyasına yön veren isimler, yani moda ikonlarının belirlendiği bir anketin sonuçları şöyle:

40’lar: Marlene Dietrich ile dans ikilisi; Ginger Rogers ve Fred Astaire
50’ler: Audrey Hepburn ve Grace Kelly
60’lar: Brigitte Bardot, Beatles
70’ler: Debbie Harry, David Bowie
80’ler: Madonna, Prenses Diana
90’lar: Kate Moss, Linda Evangelista.
2000’ler: Angelina jolie

Türkiye’de moda ikonu kavramı yanında bir de ikoncan kavramı vardır ki, evlere şenlik… Peki ikoncan nedir? Türkiye’nin moda ise magazin basınının ikoncan diye tabir ettiği kişilere kaldı…

Türk magazin basının yaratıcılıkta ulaştığı son nokta. Yabancı dillerden Türkçemize ‘yamultulmuş’ ikon kelimesinin sonuna can eki eklenerek, gerek alaycı (küçük düşürücü) gerekse sevimli bir hava yaratmak amacı güdüp, her iki anlamını da aynı anda kullanabilen bu buluşlarıyla yaratıcılıktaki sınırları zorlayan magazinci arkadaşları tebrik ediyoruz.

İstanbul’un her yeri ikoncan doldu. Peki nedir ikonluk kuralları? Tamamen yanlış yolda olan ama gazetelerde ikoncan olarak anılan Deniz Berdan, Eda Taşpınar ve İvana Sert gibi isimler acaba ne yaptıklarının farkındalar mı? Baştan aşağıya bir tasarımcının koleksiyonunu giyip, en son moda aksesuarlarla tamamlıyor, hatta tasarımcı kesilip kendilerine kıyafet bile tasarlıyorlar. Bu işe sonsuz bir mesai de harcıyorlar; sezon koleksiyonlarını, altı ay öncesindeki moda haftalarında takip ediyor, siparişler veriyor ya da bunlardan esinlenip kendi tasarımlarını yapıyorlar. Ardından da defiledeymiş gibi sokaklarda bu kıyafetlerle arz-ı endam ediyorlar. Moda ikonu böyle olunmuyor ama! Bunlara ancak moda kurbanı denir. Birbirleriyle yarışırcasına komik duruma düşen üç beş kişinin harcadıkları para bir kenara, acaba gerçek moda ikonu ne demek biliyorlar mı?

METROSEKSÜELLİK

Biliyorsunuz bakımlı erkek her zaman bayanların gözbebeğidir. Bakımlı olmak demek illa pahalı giysiler marka aksesuarlar demek değildir tabi ki. Temiz ve her zaman mis gibi kokmak giydiği kıyafeti üzerinde taşıyabilmek şık olmak; ağız, diş temizliğine özen göstermek manikür, pedikür dış görünüşüne çeki düzen vermek özen göstermek boyalı ayakkabılar giymek, bulunduğu ortama göre giyinmek erkeklerin her zaman bakımlı ve çekici olmalarını sağlar.

Tabi bazı kesim erkekler bu profili pek tasvip etmeyip "Böyle şeyler erkek adamı bozar” şeklinde cahilce bir itiraz sergilerler.

Günümüz de böyle bakımlı erkek profillerine, dilimize son zamanlarda katılan "metroseksüel” (bakımlı erkek) tanımlaması yapılıyor.

Birkaç sene önceydi sanırım. Sayın Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül” beyefendiye şıklığından bakımlılığından ve nezaketinden dolayı, “Sayın Başkanımız, metroseksüel misiniz?” diye sorduklarında; “Hayır! Allah’a şükür biz Erzincanlıyız…” şeklinde cevap vermişti. . .

Dilimize o dönemler de yeni yeni giren bu kelimenin tam anlamı bilinmediğinden dolayı bu cevap bizleri gülümsetmişti.

Metroseksüel olmak sadece giyim kuşam ve kendine bakımla olmuyor bildiğiniz üzere. . . Bunun yanında kişinin kibarlığını nezaketini görgüsünü insanlığını karşılıklı insan ilişkilerini iyi olarak taşıması gerekiyor.

Hal böyle olunca da kim beğenmez ki böyle bir kişiliği.

Metroseksüel erkek nasıl olunur?

• Tıraş olurken mutlaka güzel kokulu tıraş kremi kullanın. Tıraştan sonra da cildinizin yumuşaklığı ve pürüzsüzlüğü için tıraş losyonunu alışkanlık haline getiriniz.
• Her sabah duş alınız. Kesinlikle ter kokmayınız.
• Kilonuza dikkat ediniz spor yapınız.
• Dişleriniz beyaz görünümlü olmalı ve günde birkaç kez fırçalamalısınız.
• Saçlarınız sert ise mutlaka saç kremi kullanınız.
• Her zaman temiz ve ütülü kıyafetler giyiniz ve üzerinizde taşımasını biliniz.
• Boyasız ayakkabıyla kesinlikle dolaşmayınız.
• Ellerinizin ve ayaklarınızın bakımını mutlaka yaptırınız ve krem kullanınız.
• Mutlaka parfüm kullanınız. Yalnız şişeyi üzerinize boşaltmayınız.
• Etrafınızda ki kişilere cinsiyet ayırt etmeksizin her daim kibar ve nezaket kuralları içerisinde davranınız.
• Müsait olmadığınız anlarda size ulaşmaya çalışan kişilere müsait olduğunuzda mutlaka geri dönün. Bu sizin kaliteli kişiliğinizi yansıtır. Aksi takdirde sıfıra düşebilirsiniz.
• Bu şık ve ağır görünüm içerisinde her daim mütevazı alçak gönüllü olunuz.


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/on5y/public_html/wp-includes/functions.php on line 5464

Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/on5y/public_html/wp-content/plugins/really-simple-ssl/class-mixed-content-fixer.php on line 107