Afrika’da yeterli beslenemedikleri için bir deri bir kemik dolaşan çocukları hepimiz görmüşüzdür. Çoğu zaman onlara üzülerek bakarız. Ancak Uluslararası Gıda Politikası Araştırma Enstitüsü’nün yaptığı araştırma yine Afrika ve Asya’da iklim değişikliği nedeniyle son 40 yılda 25 milyon çocuğun daha aç kalacağını gösteriyor.
Raporda, iklim değişikliği olmaması halinde dahi 2050 yılında dünya çapında 5 yaşın altındaki 113 milyon çocuğun yetersiz besleneceği, iklim değişikliğiyle birlikte bu sayının yüzde 20 oranında artacağı kaydedildi.
İklim değişikliğiyle sayısı artan, yetersiz beslenen çocukların 15 milyonunun Afrikalı olacağı ifade edilen raporda, "İklim değişikliğinin, mahsul üretimi üzerindeki olumsuz etkileri, özellikle Sahra Altı Afrikası ve Güney Asya’da telaffuz ediliyor" ifadesi kullanıldı.
Raporun başyazarı Gerald Nelson, bu yıl sonunda Kopenhag’da yapılacak toplantıda müzakerecilerin, çiftçilerin iklim değişikliğine uyum sağlamasına yardımcı olmak amacıyla bir yıllığına en az 7 milyar doları onaylamalarını umduğunu söyledi.
Nelson ve diğer araştırmacılar, en büyük yatırımın, altyapının zayıf olduğu ve yoksulların büyük bölümünün geçimini çiftçilikten sağladığı Sahra Altı Afrikası’na yapılması gerektiğini belirtirken, Güney Asya’da iklim değişikliği nedeniyle yüzde 14 oranında daha az pirinç, Sahra Altı Afrikası’nda da yüzde 10 oranında daha az mısırın üretilmesi öngörülüyor.
Kopenhag’da yapılacak toplantıda, süresi 2012 yılında sona erecek Kyoto Protokolü‘nün yerini alacak bir anlaşma elde edilmesi bekleniyor.
Konuyla ilgili olarak daha önce yapılan görüşmeler, sanayileşmiş ülkelerin, sera etkisi yaratan gazların emisyonunu etkin biçimde azaltmayı taahhüt etmeyi veya yoksul ülkelerin iklim değişikliğine uyumuna yardımcı olmak için milyarlarca dolar vermeyi reddetmeleri nedeniyle çıkmaza girmişti.