OMÜ’den ”Bitki Müzesi”

Dünya Hali
Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Fen-Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Botanik Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hamdi Giray Kutbay, ”6 bin 162 bitki türü bilgisayar ortamında kayıt altına alındı...
EMOJİLE

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Fen-Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Botanik Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hamdi Giray Kutbay, ”6 bin 162 bitki türü bilgisayar ortamında kayıt altına alındı. Geriye kalan sayının kayıt işlemlerine de devam edilmektedir.

Bitkilerin büyük çoğunluğu tıbbi ve ekonomik önemi bulunan bitkilerdir. Bunlar arasında kalantus cinsine ait olan, köklerinden ”kalantabin” elde edilen ve çocuk felci hastalığında kullanılan bitki örneklerimiz var.

Aynı zamanda Arı Orkidesi olarak bilinen ve ”salep” yapımında kullanıldığı için yok olma tehlikesi ile karşı karşıya kalan bitki türümüz var. Bunun dışında bitki müzemizde sulak alanlarda yetişen bitki türlerimiz mevcut” dedi.

Kutbay, 1985 yılından itibaren toplanan bitki türleri arasında yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalan 300 endemik türün yer aldığını vurgulayarak, ”Kısa bir zaman içinde Orta Karadeniz Bölgesi’nin herbaryumu tamamen kayıt altına alınacaktır” diye konuştu.

AA