AB ülkelerinde de yapılacak araştırma çerçevesinde, Türkiye’deki 18 milyon konutun önemli bir bölümü ziyaret edilecek. 13 bin personelle ülkenin röntgeni çekilecek.
İstihdamdan göçe, özürlü sayısından konutların yaşına kadar pek çok veri toplanacak.’Türkiye’yi araştırıyoruz’ sloganıyla 2011 Nüfus ve Konut Araştırması başlatan Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), iki ayda ülkedeki yaklaşık 18 milyon konuttan 2,5 milyonunun kapısını çalacak.
13 bin personelle ilçe bazında ülkenin röntgenini çekecek. Birleşmiş Milletler’in de önerdiği araştırma, Türkiye ile birlikte Avrupa Birliği ülkelerinde de yapılacak. 3 Ekim’de başlayan çalışma 14 Aralık’ta son bulacak. Türkiye’nin ihtiyaç duyduğu önemli bilgilerin toplanması sebebiyle sayım büyüklüğünde bir araştırma olacak.
Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi ve Ulusal Adres Veritabanı’ndaki bilgilere göre yapılacak çalışmanın sonunda işgücü, doğurganlık, göç, özürlülük, nüfusun sosyal ve ekonomik nitelikleriyle binalara ilişkin veriler derlenecek. Temiz suya erişim, kiracılık-ev sahipliği, ısınma türleri, konutların yaşı, işsizlik bilgiler ortaya çıkacak.
Nüfusun sosyal ve ekonomik niteliklerine ilişkin temel bilgi kaynağı olacak çalışma, ulusal ve yerel düzeydeki plan ve programlar için katkı sağlayacak. Örnekleme yoluyla seçilen evlerde yüz yüze görüşme yöntemi uygulanacak. Gidilecek yerler arasında huzurevleri, kışla ve öğrenci yurtları da olacak.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), ‘Türkiye’yi Araştırıyoruz’ sloganıyla 2011 Nüfus ve Konut Araştırması başlattı. Kurum personeli, iki ayda ülkedeki yaklaşık 18 milyon konuttan 2,5 milyonunun kapısını çalacak. 3 Ekim’de başlayan çalışma 14 Aralık’ta son bulacak.
Çalışmanın sonunda işgücü, doğurganlık, göç, özürlülük, nüfusun sosyal ve ekonomik nitelikleriyle binalara ilişkin veriler derlenecek. Kamu hizmetlerinin daha sağlıklı yürütülebilmesi amacıyla 2007 yılında adrese dayalı nüfus kayıt sisteminin kurulduğunu belirten TÜİK İzmir Bölge Müdürü Rıdvan Yaka, bu sayede yerleşim yerlerine göre nüfus büyüklüğü, yaş, cinsiyet, eğitim durumu, medeni durum ve benzeri temel niteliklere ilişkin bilgiler elde edildiğini açıkladı.
Yaka, "Örnekleme yöntemiyle seçilen hanelerle yüz yüze görüşme yöntemi uygulanacak. Nüfusun sosyal ve ekonomik niteliklerine ilişkin temel bilgi kaynağı olacak bu çalışma, ulusal ve yerel düzeydeki plan ve programlar için önemli katkı sağlayacak." dedi. Türkiye’de kapısını çalacakları 2,5 milyon hane arasında huzurevleri, kışla ve öğrenci yurtlarının da yer alacağını ifade eden Yaka, "Bütün kuruluşları ilgilendiren bir araştırma olacak. Türkiye’de en son 2002 yılında özürlülük çalışması yapılmıştı. Bunun il düzeyinde bilgi verdiği dikkate alınırsa şimdiki araştırmayla ilçe bazında özürlülük durumu ortaya çıkacak. İlçe bazında konut stokuyla ilgili bilgiler elde edilecek. Konutların yaşı, temiz suya erişim, kiracılık, ev sahipliği bilgileri ortaya çıkacak. Araştırmayı yürütürken bilgisayar kullanarak çalışacağız. Her hanede 10-15 dakika kalınacak. Bu çalışma için İzmir’de 300, Türkiye’de 11 bin kişi görev yapacak." diye konuştu.
Bilgi vermeyenlere 778 lira ceza kesilecek
TÜİK İzmir Bölge Müdürü Yaka, diğer çalışmalarda olduğu gibi bu araştırmada da kendilerine bilgi verilmesinin zorunlu olduğunu hatırlattı.
5429 sayılı Türkiye İstatistik Kanunu’nun 54. maddesi gereğince bilgi vermemenin 778 lira idari para cezası olduğunu belirten Yaka,
"Bütün personelimizin kimliği mevcut. Her birinde, görevlendirildiklerine dair onaylı belge var. Vatandaşlarımız isterse polis karakollarını da arayabilir. Her karakolda, görevlendirdiğimiz personelin isimleri mevcut." dedi.
Üç ilde sahaya inildi
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Denizli, Aydın ve Muğla’daki yaklaşık 100 bin dolu adreste 223 personelle anket çalışmalarına başladı.
Uygulamada görev alanlar, TÜİK onaylı resmî tanıtım kartları yakalarına takılı şekilde hanehalklarını ve kurumsal yerleri ziyaret ediyor. Bu kapsamda güvenlik sebebiyle hanehalklarından, anketörlerden kimlik belgelerini mutlaka ibraz etmeleri yönünde talepte bulunulması isteniyor.
Zaman