LYS felsefe konularına nasıl çalışılmalı?

Dünya Hali
Gizem Gül’ün haberi LYS başvuruları yarın başlıyor ve sınav maratonu hızla devam ediyor. Biz de sınava girecek adaylar için LYS’de soru çıkan derslerde çalışmalarına rehber olabilecek...
EMOJİLE

Gizem Gül’ün haberi

LYS başvuruları yarın başlıyor ve sınav maratonu hızla devam ediyor. Biz de sınava girecek adaylar için LYS’de soru çıkan derslerde çalışmalarına rehber olabilecek bir yazı dizisi hazırladık. Türkçe ve edebiyat, matematik, tarih, biyoloji, coğrafya, geometri dersleri ile devam eden dizi bugün felfese dersi ile devam ediyor.

2013 YGS soruları zor muydu? LYS’de hangi felsefe konularından soru çıkıyor? Felsefe sorularının sınav puanına etkisi ne kadar? gibi sorularımızı Açı Dershaneleri Felsefe Öğretmeni Sümeyra Direk yanıtladı…

Öncelikle YGS’deki 8+ 5 seçmeli felsefe sorusunun genel bir değerlendirmesini yapan Sümeyra Direk şunları söyledi: Felfese sorularının; 3+1 seçmeli soru, olumsuz kökte (ulaşılamaz, değerlendiremez vb.) ve 5+4 seçmeli sorunun da olumlu kökte (ulaşılabilir, ilgilidir vb.) hazırlandığını görüyoruz. Ayrıca sınavda felsefeden müfredat dışında hiçbir soru da gelmemiştir. Bazı sorulara baktığımızda ise ÖSYM’nin daha önce sorduğu soruların benzerleri olduğunu da görmek mümkün. Genel olarak ÖSYM’nin felsefe soru sistemine baktığımızda filozofların görüşleri, söylemiş oldukları sözler üzerinden öğrencilerin yorumlama gücünün ölçülmeye çalışıldığı soru stillerini çok fazla kullandıklarını söyleyebiliriz.

Felsefe ezberlenecek bir ders değil

Zaten iyi bir felsefe sorusu çözen öğrenci olmak istiyorsanız her şeyden önce soyut düşünmeyi gerektiren bir dersin sorularını çözdüğünüzü unutmamalısınız. Ayrıca felsefe konularını ezberleyerek felsefe konularına hakim olacağınızı düşünmemelisiniz. Çünkü felsefe iyi yorumlama gücüne sahip olmayı ve felsefe kavramlarına hakim olmayı isteyen bir derstir. Bu da ancak çok soru çözerek öğrencinin anlama ve yorumlama gücünü geliştirmesine bağlıdır.

Felsefede cevaplar soruların içinde

Ayrıca felsefe sorularını çözdüğünüzde göreceksiniz ki cevabı içinde olan sorular ağırlıktadır. Felsefe soruları ağırlıklı olarak paragraf çözme üzerinedir. Ancak paragraf çözme becerisine sahip olmak felsefe sorularının üstesinden geleceğiniz anlamına gelmez. Çünkü paragraf sorularından farklı olarak felsefe soruları felsefe kavramlarını iyi bilmeyi ve bu kavramların ne anlama geldiğini de bilmeyi gerektirir. Bu yüzden felsefe sorularında felsefe terminolojisine tam anlamıyla hakim olmak gerekiyor.

Bu hataya düşmeyin!

Felsefe de en çok soru çıkan konulara baktığımızda felsefe kavramlarının geniş olarak anlatıldığı “felsefe alanı” olarak isimlendirdiğimiz konunun sorularının bu yıl ve geçtiğimiz yıllarda yoğun olarak sorulduğunu görürüz. Bu konu kolay olmakla birlikte öğrencilerin en çok hataya düştüğü konudur aynı zamanda. Öğrenciler bu konuyla felsefeyle tanışır. Konunun kolaylığıyla rehavete kapılıp temeli zayıf bir şekilde diğer konuları öğrenmeye çalışırlar. Bu yüzden de çoğu öğrenci felsefe alanı sorularını çözerken yanlışa düşer. Belirttiğimiz konunun iyi öğrenilmesi diğer konuların iyi anlaşılmasında onlara yardımcı olacaktır. Bu yüzden sınava hazırlanacak öğrencilere tavsiyem bu konuya iyi hakim olmalarıdır.

LYS soru stili YGS’den farklı

LYS  felsefe grubu soruları YGS soru stilinden farklıdır. Bu alanda hazırlanacak olan öğrenciler yorumun yanı sıra bilgi ağırlıklı sorularla karşılaşacaklardır. Bu sene din konularının sınav müfredatına eklenmesiyle birlikte LYS felsefe grubu soruları 6 soru eksiltilerek 24 soruya düşürülmüştür ve 8 psikoloji, 8 sosyoloji, 8 mantık sorusu olmak üzere üç alana ayrılmıştır.

Disiplinli çalışmak önemli

LYS felsefe grubu sınavına girecek olan öğrencilere şunu söylemek gerek, LYS bilgi ağırlıklı bir sınav olacağından bu konulara yüzeysel bir çalışmadan ziyade derinlemesine bir çalışma ile hakim olacaklardır.  Çünkü yüzeysel hakimiyet bilgi ağırlıklı bir sınavın sorularını çözmede yeterli olmayacaktır. Bu yüzden disiplinli bir çalışma içerisinde LYS’ye hazırlanmanızı tavsiye ederim.

Sınavda bir adım önde olmak için…

Her ne kadar açıkça belli olmasa da öğrenciyi diğer rakiplerinden ayıran belirleyici bir alandır sosyal bilimler. Ağırlıklı olarak Türkçe, matematik çalışan bir öğrenciyi diğer rakiplerinden ayıracak olan da bu alandır. LYS ve YGS puan türünde getirisine bakıldığında üniversite hayali kuran öğrenciler tarafından göz ardı edilemeyecek niteliktedir. Bu yüzden de öğrencilerin felsefe grubu derslerine iyi çalışmalarını tavsiye ederim.

Unutmayın ki her dersin test çözme tekniği birbirinden farklıdır. Her alan kendi içerisinde önemlidir. Disiplinli bir çalışma ise öğrencilere üniversitelerin kapısını açacaktır. Bu yüzden sınav hakkında detaylı bilgiye sahip olun ve geleceğiniz için sistemli bir şekilde çalışın. Şimdiden sınavınızda başarılar diliyorum.

Yarın "LYS fizik konularına nasıl çalışmalı?" haberini okuyabileceksiniz!

On5yirmi5