Lüks otomobiller yok fiyatına satılıyor!

Dünya Hali
İhaleye katılanlar, bazen almak istedikleri araca, değerinin çok altında bir fiyatla sahip olabiliyor. Ancak iddiaya göre, bu araçları genellikle ”5-6 kişi” satın alıyor. İstanbul Gümrük v...
EMOJİLE

İhaleye katılanlar, bazen almak istedikleri araca, değerinin çok altında bir fiyatla sahip olabiliyor. Ancak iddiaya göre, bu araçları genellikle ”5-6 kişi” satın alıyor.

İstanbul Gümrük ve Ticaret Bölge Müdür Yardımcısı Hasan Cingöz , Gümrük ve Ticaret Müdürlükleri ‘nce yapılan araç satış ihalelerine, vatandaşların daha fazla katılım göstermesini istedi.

Cingöz, müdürlüklerince gerçekleştirilen araç satış ihaleleri hakkında vatandaşların yanlış bilgi sahibi olmasından kaynaklanan bir takım sıkıntılar yaşadıklarını anlattı. Alıcı bulunamaması durumunda ihalenin yeniden düzenlendiğini ifade eden Cingöz, ikinci kez ihalenin ”0” liradan başlandığına dikkati çekerek, şunları kaydetti:

”Bunu vatandaşlarımız bilmiyor. Sadece 5-10 kişi biliyor. Onlar da gelip tüm satışlarımızı alıp götürüyor. Biz bundan rahatsızız. İnsanlara teklif usulünü anlatmak istiyoruz. Eğer ihale anında satış esas bedelden müşteri bulunamazsa, ihale hemen o an 0 TL’den tekrar başlıyor. Örneğin 60 bin TL’lik bir araca hiç alıcı çıkmadı. Daha sonra birisi çıkıyor (5 bin TL teklif ettim) diyor. Daha fazla artıran olmaza aracın sahibi oluyor. Ardından biz bunu değerlendiriyoruz. Bunu değerlendiren de Teklif Değerlendirme Komisyonu’dur. Bu değerlendirmenin ardından teklif bölge müdürlüğüne gidiyor. Bölge Müdürlüğü de en son kararı veriyor.

Vatandaşlarımız araç satış esas bedeline bağlı kalmakla hata yapıyorlar. Zannediyorlar ki ihaleye çıkılan fiyat daha da artacak ama olmuyor. Biz sadece 5-6 kişiye hizmet etmekten rahatsısız. Ne kadar çok vatandaşa duyurursak, o kadar karlı çıkacağımızı düşünüyoruz.”

TEKLİFLERİ DEĞERLENDİRME KRİTERLERİ

Cingöz, satışa çıkarılan araçlar için yapılan teklifleri değerlendirirken, aracın kaç defa satışa çıktığı, hasar oranı ve satış kabiliyetlerine göre, piyasa araştırması yaptıklarını ifade etti.

Bazen 60 bin liralık bir aracı 5-10 bin liraya da satabildiklerini anlatan Cingöz, şöyle devam etti:

”Bunun örnekleri var. Ama vatandaşımız bunu bilmediği için sadece satış esas bedele bakıyor. Bir de ayrıca ihalede diyorlar ki (o vurur, bu vurur fiyat artar). Öyle bir şey yok. Bu konunun da özellikle bilinmesini istiyoruz. Çok katılım olsun istiyoruz. Katılım rekabet demektir. Çünkü teklifte de bir rekabet vardır. Birisi der ki ben 100 lira veriyorum. Öbürü der ben 200 lira veriyorum. Dolayısıyla çok kişi olursa teklif de artar ve devlet daha çok kazanır.”