Kutuplar Fırsat mı, Büyük Risk mi?

Dünya Hali
Küresel ısınma ile birlikte buzulların erimesi, Kuzey Kutup bölgesinde yeni fırsatlar vaat ediyor. Ancak hazırlanan raporlar, iyice araştırmadan ekonomik faaliyetlere başlanılması halinde, bölgede çev...
EMOJİLE

Küresel ısınma ile birlikte buzulların erimesi, Kuzey Kutup bölgesinde yeni fırsatlar vaat ediyor. Ancak hazırlanan raporlar, iyice araştırmadan ekonomik faaliyetlere başlanılması halinde, bölgede çevre felaketi yaşanabileceği uyarısında bulunuyor.

Kutup bölgesinde çevreye zarar vermeden hidro karbon yataklarının işletilmesi konusu, Rusya’nın Murmansk kentinde biraraya gelen bölge ülkeleri temsilcilerince masaya yatırıldı.

Toplantıda söz alan İzlanda temsilcisi, dünyanın enerjiye olan ihtiyacının her geçen gün arttığını, ileride doğabilecek açığın bir bölümünün, Kutup Bölgesi’ndeki hidrokarbon yataklarından karşılanabileceğini söyledi. Danimarka temsilcisi, bununla birlikte çevre konusunun ikinci plana atılmaması temennisini dile getirdi.

Diğer ülkelerin temsilcileri de, buzulların erimesinin bölgede yeni deniz güzergahları açtığını, bölgede petrol ve doğal gaz yatakları aranabileceğini belirttiler, işbirliği içinde hareket edilmesi çağrısında bulundular.

100 Milyar Dolarlık Yatırım Çekebilir

Bir İngiliz düşünce kuruluşu tarafından hazırlanan rapora göre, bölge gelecek 10 yılda 100 milyar dolarlık yatırım çekebilir. Gemicilik, madencilik, petrol ve doğal gaz sektörleri, bölgede gelecek vaat eden sektörler olarak sıralanan raporda, yatırımlar için acele edilmemesi, önce çevre risklerinin araştırılması tavsiyesinde bulunuldu.

Bilimsel araştırmalara daha fazla kaynak ayrılması çağrısında bulunulan raporda, "dünyanın enerji ihtiyacı karşılanırken, sorumluluk duygusuyla hareket edilmeli, çevreye ve yörede yaşayanlara zarar verilmemeli" denildi.

Bilimadamları, Kutup Bölgesinin 10 ila 40 yıl içinde yaz mevsiminde buzullardan arınacağını tahmin ediyor. Ancak aylar süren geceler, havada yaşanan ani değişmeler ve aşırı soğuk, bölgede çalışmayı güç hale getiriyor.

Çevreciler, bölgede petrol platformlarında kaza yaşanması ihtimalinin, diğer yerlerden daha fazla olduğunu belirtiyor.

Uluslararası petrol şirketleri, bölgede petrol sondajlarına yıl içinde başlayacaklarını belirtiyor.