Kaçak Kat Çıktı, Cezasını Okul Boyayarak Çekiyor

Dünya Hali
 Dönmez, 230 öğrencili Ünallar İlköğretim Okulu’nu boyuyor. Okul Müdürü Mehmet Pektaş, "O olmasaydı 4 bin lira harcayacaktık." diye konuşuyor. Kısa süreli hapis cezasının yaptırım...
EMOJİLE

 Dönmez, 230 öğrencili Ünallar İlköğretim Okulu’nu boyuyor. Okul Müdürü Mehmet Pektaş, "O olmasaydı 4 bin lira harcayacaktık." diye konuşuyor.

Kısa süreli hapis cezasının yaptırım seçeneklerinden biri de kamuya yararlı bir işte çalışma cezası. Uygulama kapsamında hükümlü, ücretsiz olarak bir kamu kurumunun veya kamu yararına hizmet veren bir özel kuruluşun belirli hizmetlerinde çalışarak cezasını çekiyor. Hapis cezasına alternatif seçenek bir yaptırım olan ceza ile kişiler işlemiş oldukları fiilin karşılığını sosyal hayattan kopmadan, günün belirli saatlerinde bir kamu kurumu ya da kamuya yararlı bir dernek veya vakıfta çalışarak ödüyor.
 
Bursalı Mehmet Dönmez de bu cezayı çekenlerden biri. Dönmez, geçtiğimiz yıl kızının evinin üzerine ruhsatsız kat yaptı. Nilüfer Belediyesi konuyu yargıya taşıdı. Dönmez hakkında Bursa 8. Asliye Ceza Mahkemesi’nde ‘İmar Kanunu’na muhalefet’ suçlamasıyla dava açıldı. Davayı karara bağlayan mahkeme, Dönmez’i 5 ay kamu yararına çalışma cezasına çarptırdı. Asıl işi boyacılık olan Dönmez, ikamet ettiği Gölyazı Mahallesi’ndeki 230 öğrencili Ünallar İlköğretim Okulu’nu boyamakla görevlendirildi. Her gün 08.00’de okula gelen Dönmez, büyük bir titizlikle okulu boyuyor. Dönmez, "Şimdi yavrularımızın daha temiz bir okulda öğrenim görmesi için büyük bir hassasiyetle okulu ve sınıfları boyuyorum. Beni cezaevine gönderselerdi devlete zarar verecektim, yediğim içtiğim zarar olacaktı. Ama şimdi okulda görevlendirildim. 5 ay cezam var. Bu süre içerisinde okulu komple boyayacağım. Sonra cezamın geri kalanını ise okulun temizliği ve çevre düzenlemesini yaparak çekeceğim. Çok memnunum." ifadelerini kullanıyor.
 
4 BİN TL MASRAFTAN KURTULDUK

Mehmet Dönmez’in cezasına ise en çok Ünallar İlköğretim Okulu Müdürü Mehmet Pektaş seviniyor. Okul Müdürü Pektaş, okulu boyatmak için velilerden para toplamayı düşündükleri sırada Dönmez’in okullarına gönderilmesini büyük bir memnuniyetle karşılıyor. Pektaş, "O olmasaydı, okulu boyatmak için en az 4 bin lira harcamak zorunda kalacaktık." diye konuşuyor.
 
Tutuklu ve hükümlülerin devlete günlük maliyeti 42 TL. Kamu yararına çalışma cezası verilen kişiler aracılığıyla beş yılda, 1 milyon 897 bin TL tasarruf sağlandı. Bu kapsamda Denetimli Serbestlik Bursa Şubesi bünyesinde 5 yılda şehirde 485 kişi kamu yararına çalışarak cezasını çekti. Halen Bursa genelinde 45 kişi, kamu binalarında, özellikle okullarda çalışıyor.