Kabak Tadını Her Şeye Verdi

Dünya Hali
Sakaryalı işadamı Tuna Tan, kabaktan akla gelmeyecek lezzetler geliştirmiş. Kabak, artık güzel yemeklere tat veriyor.Kabak deyince yüzler buruşur, atasözlerinde bile olumsuzlukları dile getirilir. Ama...
EMOJİLE

Sakaryalı işadamı Tuna Tan, kabaktan akla gelmeyecek lezzetler geliştirmiş. Kabak, artık güzel yemeklere tat veriyor.Kabak deyince yüzler buruşur, atasözlerinde bile olumsuzlukları dile getirilir.

Ama kabakla ilgili bu olumsuz sözler artık kabak tadı verdi! Bundan sonra kabakla ilgili atasözleri söylerken bir kez düşünmek zorunda kalacak insanlar. Çünkü kabak, artık birbirinden lezzetli yemeklere tat veriyor.

Kabaktan 25 çeşit lezzetli ürün geliştirildi. Yani kabak kabak olalı böyle hürmet görmedi. Çorbadan dondurmaya, baklavaya, lahmacuna kadar onlarca ürünün içine girdi. Kabaklı baklava ‘kabaklava’, kabaklı lahmacun da ‘kabakmacun’ ismiyle tescil edildi.

Ayrıca kabaklı şeker, kabakzade, kabak cezerye, kabak döneri, kabak lokumu, kabakkamane, kabak ezmesi, kabak dondurması, kabak tatlısı, kabaksultan, tahinli kabak tatlısı, kabak çorbası, kabaklı pilav, kabaklı bazlama yine kabaklı lezzetler arasında bulunuyor.

Türkiye’nin en iyi kabaklarının üretildiği Sakarya’da, kabak âşığı Sakaryalı işadamı Tuna Tan, yukarıda sayılan kabaktan yeni lezzetler geliştirdi. Tan, sahibi olduğu restoranlarında kabaklı yemekleri müşterilerin beğenisine sunuyor. Ayrıca internetten de yöresel kabaklı ürünlerin satışını yapıyor. Tan, bu güzel sebzeden yapılan ürünlere büyük ilgi olduğunu belirtiyor.

Muhterem bir zatı rüyasında gördüğünü ve rüyasında kabakta olduğunu belirten Tan, bundan sonra yeni lezzetler geliştirmek için uğraşmaya başlamış. Rüyasının ayrıntılarını kimseyle paylaşmayan Tan, "Kabak, çok değerli bir ürün. Sağlığımıza büyük faydası var. Peygamber Efendimiz’in (sas), bir davette kendisine ikram edilen yiyeceklerden kabak yemeğine ilgi gösterdiği rivayet ediliyor.

Yine Peygamberimiz (sas), Hz. Aişe (ra) Validemiz’e ‘Ey Ayşe, çorba pişirdiğiniz zaman kabağını çok koyunuz. Zira kabak, üzüntülü kimsenin gönlünü güçlendirir.’ dediği rivayet edilmektedir. Ayrıca Saffat Sûresi’nde Hz. Yunus’un balığın karnından sahile atılmasından sonra, kendisini korumak için kabak cinsinden bir bitkinin yeşerdiği belirtiliyor." ifadelerini kullanıyor.

Kabaklı baklava, kabaklı lahmacun

Tuna Tan, en son kestane kabağından baklava ve lahmacun yaptı. Kabaklı baklavayı ‘kabaklava’, kabaklı lahmacunu ise ‘kabakmacun’ ismiyle tescilledi. Türk Dil Kurumu da yeni ürünlerine Türkçe isim bulan Tuna Tan’a teşekkür belgesi verdi.

TDK Başkan Vekili Özyetkin, birtakım ticari kaygılardan dolayı ürünlere yabancı isim verildiği bir dönemde, Tuna Tan’ın Türkçeye sahip çıktığını belirterek, Tan’ı kutlayan isimler arasında bulunuyor.

Kabakla yapılabilecek ilginç lezzetler:

Kabak çorbası: Kestane kapağından elde edilen püre, sevilen baharatlar ile birlikte tereyağı ile kavrulup süt kreması ile kıvama gelene kadar karıştırılır. Merdane ile ezilerek yağı çıkartılmış cevizler yine tereyağı ile kavrulup çorbanın üzerine dökülür.

Kabaklava: İnce açılan baklava hamuru 50 kat tepsiye yerleştirilir, kestane kabağı ve cevizle birlikte yapılan harcı koyup meşe odunuyla fırında kızartılır ve şerbeti dökülür.

Kabak ezmesi: Kestane kabağının yumuşak kısmından alınan parçalar, yoğun ateşte ezme haline getirilene kadar pişirilir. İçine kişinin sevdiği baharatlar eklenerek özellikle kahvaltılarda tüketilir.

Kabakmacun: Açılan lahmacun hamuruna kestane kabağından iç hazırlanarak pişirilir.

Kabaklı pilav: Rendelenmiş kestane kabağı, pirinçle birlikte tereyağında kavrularak normal pilav gibi pişirilir.

Kabağa iade-i itibar

Sakarya İl Kültür ve Turizm Müdürü Hüseyin Yorulmaz, Sakarya kabağının ili tanıtması sebebiyle kabağa özel ilgi duyan isimler arasında bulunuyor. Kabağın isminin tarihte birçok esere konu olduğunu dile getiren Yorulmaz, "İbn-i Sina, kitaplarında kabağın faydalarından bahseder. Bunun dışında kabak ismi hadis-i şerifte de geçmektedir. Azeri dilinde kabak, ileri ve ön anlamına gelir. Kabak ismi bugün deyim ve atasözlerinde genellikle olumsuz manada kullanılır. Ancak kabak, yeniden itibar kazandı. Kabak kabak olalı böyle bir hürmet görmedi." diyor.

Kabağın belli başlı faydaları ise şöyle sıralanabilir: Kabak, öncelikle lif yönünden zengin. Dengeli beslenmede büyük katkısı var. İdrar söktürür ve kabızlığı giderir. Mide ve bağırsakları yumuşatır. Böbrek ve mesane iltihaplarını giderir. Basur ve prostat şikâyetlerini azaltır. Yüksek tansiyonu ve kan şekerini düşürmeye yardımcı olur. Sinirleri yatıştırır. Göğsü yumuşatır ve öksürüğü keser. Kan yapar. Zihin açar.

Zaman