Polis, felaketlerden sonra toplanan cesetlerin 9 bin 408’e ulaştığını, bununla birlikte 14 bin 716 kişinin kayıp olduğunu belirtti. Öte yandan, deprem ve tsunaminin en fazla zarar verdiği yerlerden biri olan Miyagi bölgesinin polis sözcüsü, sadece kendi bölgelerinde ölü sayısının 15 bini aşacağını tahmin ettiklerini söyledi.
FELAKETİN MALİYETİ 309 MİLYAR DOLARI BULABİLİR
Japon hükümeti, 11 Mart’ta ülkede meydana gelen deprem ve tsunami felaketinin yol açtığı doğrudan zararın 15-25 trilyon yen (185-309 milyar dolar/138-217 milyar avro) aralığında olacağını bildirdi.
Hükümetin tahminlerine göre, bu rakam, Japonya’nın kuzey doğusundaki altyapı, konut ve fabrika gibi alanların yeniden yapılanmasının maliyetini kapsıyor. Felaketten kaynaklanan zararın ülkenin gayri safi yurt içi hasılasındaki (GSYH) büyüme üzerinde ise 0,5 puanlık bir düşüşe neden olması bekleniyor.
Nihai maliyetin ise çok daha yüksek olacağı çünkü söz konusu rakam içinde nükleer ve termik santrallerdeki faaliyetlerin askıya alınması nedeniyle Tokyo bölgesindeki elektrik kesintisinin etkisi bulunmuyor. Hükümetin öngördüğü rakam, 1995 yılında yaşanan Kobe depreminde ortaya çıkan 10 trilyon yen zararın çok üzerinde bulunuyor.
Dünya Bankası pazartesi günü açıkladığı tahminlerinde, felaketin maliyetinin 235 milyar doları bulabileceğini belirtirken, yatırım bankası Goldman Sachs, yaklaşık 200 milyar dolarlık bir maliyet tahmini ortaya koymuştu.
JAPON HÜKÜMET SÖZCÜSÜNDEN DÜNYAYA TEPKİ
ABD, Japonya’da 9 büyüklüğündeki depremden sonra ortaya çıkan nükleer krizin ardından bu ülkeden süt, meyve ve sebze ithalatını durdurdu.
Amerikan İlaç ve Gıda Dairesi, radyoaktif kirlilik endişesiyle Japonya’nın kuzeydoğusunda radyasyonun yayıldığı dört bölgeden süt, meyve ve sebze alımının durdurulmasına karar verildiğini belirtti.
Bu arada Japon hükümet sözcüsü Yukiyo Edano, gıda ürünlerinde radyasyon miktarının artmakla birlikte insanlar için tehlike oluşturmadığını belirterek, uluslararası toplumdan aşırı tepki göstermemesini talep etti.
Japonya için İkinci Dünya Savaşı’ndan sonraki en büyük kriz olduğu bildirilen deprem ve tsunaminin bu ülkeye verdiği zararın 309 milyar dolar civarında olduğu kaydediliyor. 250 binden fazla Japon ise barınaklarda yaşıyor. Fukuşima nükleer santralinde 11 Mart’taki depremden sonra arızalanan 6 reaktörde ise çalışmalar devam ediyor. Mühendisler, yakıt çubuklarının bulunduğu bölümlerin erimemesi ve daha fazla radyasyon yayılmaması için soğutma çalışmalarını sürdürüyor.
ŞEBEKE SUYUNDAKİ RADYASYON YÜKSEK ÇIKTI
Tokyo’nun şebeke suyundaki radyoaktif iyot oranının bebekler için kabul edilebilir yasal sınırın iki katını aştığı bildirildi. Tokyo’daki hükümet yetkilileri, şebeke suyundan alınan numunelerdeki iyot miktarının 210 bekerel olarak ölçüldüğünü, bebekler için kabul edilebilir yasal sınırınsa 100 bekerel olduğunu belirtti.
Yetkililer, bebeklere şebeke suyunun verilmemesini veya biberonlarını hazırlamak için bu suyun kullanılmamasını tavsiye etti.